Μια Ινδή φοιτήτρια πήρε συνέντευξη από 100 βιαστές και παρουσιάζει τα αποτελέσματα

Μια Ινδή απόφοιτη Εγκληματολογίας, η Μαντχουμίτα Παντέι, πήρε συνεντεύξεις από 100 συμπατριώτες της, καταδικασμένους βιαστές, στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της, σε μια απόπειρά της να ανακαλύψει τι ακριβώς μετατρέπει αυτούς τους άνδρες σε «τέρατα» και κυρίως πώς βλέπουν οι ίδιοι τα εγκλήματά τους.

Η Παντέι, συγκλονισμένη από το κύμα της βίας με στόχο κορίτσια και νεαρές γυναίκες στη χώρα της, άρχισε να επισκέπτεται τη φυλακή Τιχάρ στο Νέο Δελχί και να παίρνει συνεντέυξεις από καταδικασμένους βιαστές.

Όπως διαπίστωσε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των βιαστών στη χώρα της είναι αμόρφωτοι.

Από τα 100 άτομα με τα οποία μίλησε συνολικά, εκείνοι που είχαν τελειώσει το γυμνάσιο μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού -πολλοί δε, δεν είχαν καταφέρει να βγάλουν ούτε καν το δημοτικό!

«Όταν ξεκίνησα την έρευνα, ήμουν πεπεισμένη ότι αυτοί οι άνδρες ήταν τέρατα. Όταν όμως τους μιλάς συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για απόλυτα συνηθισμένους ανθρώπους. Οι πράξεις τους ήταν άμεση συνέπεια της ανατροφής τους και της νοοτροπίας με την οποία μεγάλωσαν», λέει η υποψήφια διδάκτωρ στη Washington Post.

Όπως εξηγεί, στις ινδικές οικογένειες - ακόμα και στις μορφωμένες - οι γυναίκες περιορίζονται σε άκρως παραδοσιακούς ρόλους. Πολλές δεν έχουν καν την άνεση να αποκαλέσουν τον σύζυγό τους με το μικρό του όνομα. «Οι άνδρες διδάσκονται εσφαλμένες ιδέες περί αρρενωπότητας και οι γυναίκες μαθαίνουν να είναι υποτακτικές. Αυτό συμβαίνει σε κάθε σπιτικό. Μπορεί ο κόσμος να πιστεύει ότι κάτι πάει στραβά με τους βιαστές ως ανθρώπους, αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας. Δεν είναι εξωγήινοι που βρέθηκαν ανάμεσά μας από έναν άλλον κόσμο», υπογραμμίζει η 26χρονη.

Μιλώντας με τους βιαστές, η Παντέι διαπίστωσε ότι τα λόγια τους απηχούσαν ιδέες με τις οποίες μεγάλωσε και η ιδια, στο δικό της σπίτι. «Αυτό που σε σοκάρει πιο πολύ μετά τη συνομιλία σου μαζί τους, είναι ότι αυτοί οι άνδρες έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να τους λυπηθείς. Ως γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεσαι ίχνος οίκτου για αυτούς. Ωστόσο υπήρχαν στιγμές που παραλίγο να ξεχάσω ότι είχαν καταδικαστεί επειδή βίασαν μια γυναίκα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πολλοί από αυτούς τους άνδρες δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτό που έκαναν είναι βιασμός. Δεν κατανοούν την έννοια της συναίνεσης».

Άλλο ένα κοινό στοιχείο που διαπίστωσε στις συνεντεύξεις της ήταν η παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγης αυτών των ατόμων στην παιδική τους ηλικία. «Οι γονείς τους δεν έλεγαν καν τις λέξεις "πέος", "αιδοίο", "βιασμός" και "σεξ". Αν δεν μπορούν καν να κάνουν αυτό, πώς θα εκπαιδεύσουν τα αγόρια τους να σκέφτονται σωστά για αυτά τα πράγματα;».

Μια σοκαριστική διαπίστωση

Αναφορικά με το πώς βλέπουν σήμερα την πράξη τους, τα ευρήματα της 26χρονης ήταν άκρως απογοητευτικά. «Μόνο 3-4 άτομα στα 100 μου είπαν ότι το έχουν μετανιώσει. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους ή να ρίξουν το φταίξιμο στο θύμα», εξηγεί η υποψήφια διδάκτωρ κάνοντας ειδική αναφορά στη δήλωση ενός βιαστή που την σόκαρε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Ο 49χρονος άνδρας ήταν από εκείνους που εξέφρασαν μεταμέλεια, αλλά η αμέσως επόμενη φράση του βύθισε την κοπέλα στην απελπισία. Έχοντας βρεθεί στη φυλακή μετά τον βιασμό μιας 5χρονης, ο διεστραμμένος βιαστής δήλωσε τα εξής: «Ναι, αισθάνομαι άσχημα επειδή κατέστρεψα μια ζωή. Τώρα δεν είναι πια παρθένα και κανείς δεν θα θέλει να την παντρευτεί. Εγώ πάντως θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω. Μπορεί και να την παντρευτώ όταν βγω για τη φυλακή».

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Εγκλημάτων της Ινδία, 34.651 Ινδές έπεσαν θύμα βιασμού μόνο το 2015, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Το 2013, τη χρονιά που ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας - γνωστής με το ψευδώνυμο "Η Ατρόμητη" - εξειδικευμένα ερενητικά κέντρα χαρακτήρισαν τηνν Ινδία ως «το χειρότερο μέρος για να ζει μια γυναίκα» από όλες τις χώρες των G-20. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ινδία χαρακτηρίστηκε χειρότερη ακόμα και από τη Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν καμία ενέργεια χωρίς την επίβλεψη του άνδρα κηδεμόνα τους.

 

Πηγή: taxydromos