Ατοπικό έκζεμα - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

  • Δευτέρα, 11 Σεπτέμβριος 2017 20:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Νιώθεις έντονη φαγούρα, αισθάνεσαι ξηρό και αφυδατωμένο το δέρμα σου, το νιώθεις ότι αρχίζει να σκάει ή εμφανίζει φυσαλίδες με διάφανο υγρό; 
Ώρα να ανησυχήσεις! Και να κάνεις την επίσκεψη στο δερματολόγο σου. Μπορεί να εμφανίζεις έκζεμα ήπιας μορφής. Προσοχή! Οι εκδορές που δημιουργεί το έκζεμα στο σώμα σου ενδέχεται να σε κάνουν επιρρεπή σε λοιμώξεις κάθε είδους!

Τι είναι το έκζεμα; Το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια αλλεργική κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά τον έντονο και σχεδόν ανυπόφορο κνησμό και τις κοκκινίλες στο δέρμα. 

Εμφανίζεται δυστυχώς συχνά στο πρόσωπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα στους πάσχοντες και να επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική τους ζωή. Άλλες περιοχές που επηρεάζονται είναι τα χέρια καθώς και οι κλειδώσεις στους αγκώνες και στα γόνατα. 
Ο μόνιμος ερεθισμός, η ενόχληση και η αίσθηση ότι έχεις «περίεργο» δέρμα κάνουν ενίοτε την κατάσταση αφόρητη.

Πώς μπορείς να το αποφύγεις;  Δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης, καθώς εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το δέρμα τους έχει έλλειψη σε λιπίδια, με αποτέλεσμα ο φραγμός του να αλλοιώνεται. Κι έτσι είναι ευάλλωτο σε ερεθισμούς και αλλεργιογόνα. Συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας μπορούν να προκαλέσουν και τα ακάρεα σκόνης, η γύρη, τα ζώα αλλά και η ρύπανση. Δυστυχώς έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί και από το άγχος... 

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του είναι η καταπράϋνση του κνησμού. Ο κνησμός είναι έντονος και ενοχλητικός και ουσιαστικά διατηρεί το ατοπικό έκζεμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
Πώς θα γίνει αυτό; Με την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων υγιεινής αναφορικά με τον καθαρισμό των επίμαχων περιοχών που υποφέρουν από το έκζεμα:

- Η χρήση προϊόντων καθαρισμού κατά των ερεθισμών εμπλουτισμένο με λιπίδια
- Η καθημερινή χρήση ενός μαλακτικού σώματος, που θα περιορίσει σημαντικά την εισχώρηση στοιχείων ερεθισμού
- Η χρήση προϊόντων με ιαματικό νερό: καταπραΰνουν τον κνησμό, φροντίζουν για το σωστό καθαρισμό του δέρματός σας ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνουν τις δευτερογενείς μολύνσεις.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα, ο μόνος που μπορεί να σας κατευθύνει είναι φυσικά ο δερματολόγος σου!

 

Πηγή: boro