Η διατροφή του Μανώλη Γλέζου για μακροζωία

Είναι 95 χρονών και ακόμα στέκει αγέρωχος και δραστήριος στην καθημερινότητά του. Ο λόγος για τον Μανώλη Γλέζο που ήταν καλεσμένος στο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μακροζωία ένας ρεαλιστικός στόχος» και αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του.

Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες για μια καλή ζωή: η θέληση για ζωή, η δραστηριότητα και η καλή διατροφή. Και οι τρεις παράγοντες, είπε, λειτουργούν κατά το ίδιο ποσοστό, με συμμετρία.

«Μην ακούς τον γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω», έγραψε στη μάνα του το 1942 ο φοιτητής Μανώλης Γλέζος, όταν μετά από σοβαρή αιμόπτυση ο γιατρός του έδινε δυο με τρεις μέρες ζωής.

Ο κ. Γλέζος είπε χαρακτηριστικά:

«Πριν από κάθε μάχη μαζευόμασταν και λέγαμε ότι αν εσύ ζήσεις μη με ξεχνάς. Πώς μπορώ εγώ να ξεχάσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν ενώ εγώ ζω. Οι φίλοι μου έλεγαν "Μανώλη τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, θα χορεύεις και για μένα, θα πίνεις κρασί και για μένα... Θα ζεις για μένα..."» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκτελεί εντολές αυτών που χάθηκαν .

«Η πολυπραγμοσύνη δεν είναι δημιούργημα της δικής μου θέλησης είναι εντολή όλων αυτών που δεν ζουν και ζω εγώ σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

'Αλλος παράγοντας μακροζωίας είναι η δραστηριότητα. «Εάν δεν υπήρχε η δραστηριότητα για διάφορα θέματα δεν θα υπήρχε σήμερα ο Μανώλης» είπε.

 

Η δίαιτα του Μανώλη Γλέζου

Τα γεύματα είναι πέντε με διαφορά 2-3 ωρών μεταξύ τους.

Κάθε πρωί καταπίνει χωρίς μάσημα μία σκελίδα σκόρδο καθαρισμένο. Πίνει ένα ποτήρι λεμονάδα με μια κουταλιά μέλι και ακολουθούν δύο παξιμάδια με μαλακό τυρί και μπόλικο λάδι.

Το πρόγευμα περιλαμβάνει φρούτα, κυρίως ακτινίδια.

Το μεσημεριανό είναι ένα κανονικό γεύμα: περιλαμβάνει σαλάτα, κρέας ή ψάρι, «Ως νησιώτης προτιμώ το ψάρι, και φυσικά πίνω κρασί ή μπύρα. Τρώω αρκετά καλά», είπε ο κ. Γλέζος.

Το απόγευμα φρούτα και το βράδυ ένα γιαούρτι. Εξήγησε ότι όπου και να βρίσκεται και ό,τι πιο λαχταριστό να βρίσκεται μπροστά του, αυτός θα φάει το γιαούρτι του.

Ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στους γιατρούς τους αποκάλεσε «αγαπητοί μου γονείς» εξηγώντας ότι το θέμα της υγείας του είναι δικό τους δημιούργημα, τους κάλεσε να συμπεριφέρονται σωστά στον ασθενή και να μην τον βλέπουν ως αντικείμενο και τους εκμυστηρεύθηκε το «μαρτύριο του».

«Πεθαίνουν οι φίλοι μου οι γνωστοί μου και εγώ ζω. Το πρόβλημα μου εμένα σήμερα είναι πώς θα ξεπεράσω αυτό το θέμα, αυτό είναι το μαρτύριο μου» είπε.

 

Πηγή: newsbeast

Αφηστε καποιο σχολιο