Φτιάχνουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας με τη Λένα Ηγουμενάκη - Μια συνταγή με άρωμα παράδοσης

  • Σάββατο, 9 Σεπτέμβριος 2017 09:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Μια συνταγή από το παρελθόν για σπιτική και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, προκειμένου να έχουμε όλο το χειμώνα για τα φαγητά μας μας δίνει η πρόεδρος του συλλόγου Αποστολιανών Λένα Ηγουμενάκη. Όπως επισημαίνει η ίδια μιλώντας στην cretewoman: “Παλιά οι νοικοκυρές για να έχουν ντομάτα το χειμώνα, έφτιαχναν μόνες τους σπιτική σάλτα ντομάτας και κρεμούσαν στο ταβάνι πλεξούδες με μπουρνελάτες ντομάτες”.

Η περίοδος που διανύουμε ήταν για τις παλιές νοικοκυρές αλλά και για τις σημερινές η κατάλληλη για να κάνουν τις προετοιμασία τους για το χειμώνα. Η συνταγή της κ. Ηγουμενάκη είναι αυτή που και οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τη σάλτσα ντομάτας με κάποιες πιο ... σύγχρονες πινελιές όπως είναι τα παγάκια και η αποθήκευση στο ψυγείο. Παλιά οι γιαγιάδες μας τα φύλαγαν σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος του πέτρινου σπιτιού τους.

Η συνταγή, όπως και η φωτογραφία από την τελευταία δημιουργία της σάλτσας, είναι από τη Λένα Ηγουμενάκη.

Σπιτική σάλτα ντομάτας

Τι θα χρειαστούμε για τη σάλτα ντομάτας

ώριμες βιολογικές ντομάτες

ελαιόλαδο

αλάτι

τρίφτη

σουρωτήρι

κατσαρόλα

βαζάκια γυάλινα αποστειρωμένα

Πως φτιάχνω τη σάλτσα ντομάτας

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη, σουρώνουμε τον πολτό και το υγρό το κραταμε σε μια κανάτα ( δοκιμάστε το χυμό προσθέτοντας πιπέρι, αλάτι,  βασιλικό και παγάκια!) Σε κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό και σιγοβράζουμε για αρκετή ώρα, περίπου 1 ώρα, (ανακατεύουμε συχνά, γιατί μπορεί να μας κολλήσει ) προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να τα εξατμιστούν υγρά της.

Γεμίζουμε τα βάζα με τη σάλτσα ντομάτας και συμπληρώνουμε το κενό στο βάζο με ελαιόλαδο, βιδώνουμε τα καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο και έχουμε όλο το χειμώνα σπιτική σάλτσα ντομάτας!