Εγωισμός και Ισχυρογνωμοσύνη...Της Δρ Αργυρούλα Καλαιτζάκη*

  • Παρασκευή, 8 Σεπτέμβριος 2017 20:13
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Ο εγωισμός, η φιλαυτία, η υπεροψία, η αλαζονεία… όλες έννοιες συναφείς και… άχρηστες! Τον εγωισμό τον χρειάζεται ο άνθρωπος ο κενός, ο αδύναμος, ο ανίσχυρος…. Αποτελούν υποστυλώματα γι’ αυτόν… πατερίτσες με τις οποίες θα πορευτεί… Όσο πιο ανίσχυρος κάποιος, όσο πιο κούφιος και τρωτός, τόσο πιο εγωιστής είναι. Ο εγωισμός τελικά αποτελεί την υπεραναπλήρωση της ευαλωτότητας και της αδυναμίας! Ο δυνατός άνθρωπος δεν έχει ανάγκη τον εγωισμό, γιατί έχει το θάρρος και την τόλμη να αποδεχτεί τα ελαττώματά του… έχει τη γενναιότητα να παραδεχτεί τα λάθη του… έχει τη δύναμη να υπερκεράσει την όποια αδυναμία του…  Ο εγωισμός, η φιλαυτία, η αλαζονεία, όλες έννοιες συναφείς και άχρηστες… στο δυνατό άνθρωπο!

Ο εγωισμός συνδέεται στενά με το πείσμα, την ισχυρογνωμοσύνη και τη στενοκεφαλιά. Ένας στενόμυαλος άνθρωπος δεν έχει άλλο τρόπο να δείξει ότι αξίζει από το να φαίνεται πάντοτε σωστός, αλάθητος και παντογνώστης. Η αδικαιολόγητη  αδιαλλαξία του, η παράλογη επιμονή στη γνώμη του χωρίς επιχειρηματολογία, μπορεί να προκαλούν στον ίδιο μία επίφαση δύναμης και μεγαλοσύνης, αλλά τον οδηγούν στη στασιμότητα και τελικά στη δυστυχία!

Η ταπεινοφροσύνη και η συγκαταβατικότητα είναι οι αρετές που οδηγούν στην ευτυχία. Η καταδεκτικότητα, η μετριοφροσύνη, η σεμνότητα στις σχέσεις μας με τους άλλους είναι αυτές που ουσιαστικά μας εξυψώνουν. Πόσο ανώτερος είναι τελικά εκείνος που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, ακούει, επιχειρηματολογεί, δέχεται την αντίθετη άποψη, υποχωρεί, παραδέχεται το λάθος ή την ορθότητα μιας άλλης άποψης, ή ακόμα αφήνει τον άλλο να υπερέχει (ή να νομίζει ότι υπερέχει);.. Αυτή η επίφαση αδυναμίας οδηγεί στην αλλαγή των πραγμάτων καθώς αποτελεί την μόνη πραγματική δύναμη που προέρχεται από μέσα μας.. τη δύναμη που κινεί τα πάντα.. η αναγνώριση και παραδοχή της οποίας οδηγεί στην ευτυχία!

 

Η Δρ Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, είναι επίκουρος καθηγήτρια κλινική ψυχολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της ποιότητας Ζωής  του ΤΕΙ Κρήτης.