Εντυπωσίασαν οι «Φωνές του Νότου» στα Αγκουσελιανά

  • Παρασκευή, 8 Σεπτέμβριος 2017 11:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

 

Και αίφνης, αφού έπεσε ο μεγάλος κουρνιαχτός του Αυγούστου, το «Πάρκο του Θεού» χθες τη νύχτα στην «Καμάρα» των Αγκουσελιανών του Ρεθύμνου, πλημμύρισε τραγούδια και τριακόσιες φωνές των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, έγιναν μια πολυάριθμη χορωδία! Ήταν τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου ο μελωδικός αποχαιρετισμός του καλοκαιριού της ελπίδας και του αυτοπροσδιορισμού, με το πλήθος των «θερμών» πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων που συντελέστηκαν στις κοινωνίες…

Το ολόγιομο φεγγάρι από τον έναστρο ουρανό του αυθεντικού οικισμού στην περιοχή του «Λαγκού», νοσταλγικά, έστελνε τις τρείς ώρες σχεδόν της μουσικής πανδαισίας, μέσα από τις συστάδες των δέντρων του αιώνα και τις καλαμιές στο ποτάμι, το φως και το ρομαντισμό του στις «Φωνές του Νότου», το μουσικό σχήμα-έκπληξη, και οι πάντες τραγουδούσαν τους στίχους της… νιότης τους σε δημιουργίες μεγάλων της μουσικής.

Όλη η ζωή, όσο κι αν πλήττεται, έβαλαν στο νου τους οι πολλοί εκείνη τη βραδιά, είναι ένα τραγούδι και στους ζοφερούς καιρούς του σάπιου πολιτικού συστήματος που μας εγκλωβίζει, αποτελεί την αναγκαία ψυχοθεραπεία , όπως το επισήμανε και η «ψυχή» της ομάδας Αντιγόνη Αραμπατζόγλου. Αυτό το γιατρικό έδωσαν απλόχερα, άλλωστε, ως τα μεσάνυχτα χθες και ο Θεός μα ο Άη Νικόλας που θρονιάστηκε εκεί, στα… εσώψυχα του παραδείσου πριν πολλά χρόνια!

ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ;

Να είναι, όμως, άραγε, το «Πάρκο του Θεού» η αρχή, να υποδεχτεί και άλλες ποιοτικές γιορτές στην πορεία του χρόνου και οι «Φωνές του Νότου» να ήταν εκείνες που… άνοιξαν την πόρτα για να φιλοξενηθούν και οι επόμενοι με ανάλογες δράσεις; Πιθανόν, αρκεί να ενεργοποιηθούν και οι εγχώριες δυνάμεις και σε πνεύμα συλλογικότητας να λειτουργήσουν και να δώσουν το διαφορετικό σε όφελος μιας κοινωνίας που βρίσκεται ήδη ,και αυτή, στον κατήφορο!

Πάντως, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης που παρακολούθησε την παράσταση με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Θεοδωράκη, ενθουσιασμένος για την επιτυχία της, έλαβε στο τέλος τα εύσημα από το σύνολο των ανθρώπων για την πρωτοβουλία του να «βάλει και στα ενδότερα του δήμου του τον πολιτισμό που απουσιάζει εγκληματικά».

Χαρακτηριστική των προθέσεων της δημοτικής Αρχής είναι η απόφασή του: «Εμείς απαντάμε στα σχέδια υποδούλωσης που εκπορεύονται από τα ξένα κέντρα και υλοποιούνται «ελαφρά τη καρδία» από τους εντολοδόχους τους, με αυτής της μορφής εκδηλώσεις. Ο πολιτισμός και η ιστορία είναι τα ισχυρά όπλα μας και με αυτά πολεμάμε. Δεν θα μας νικήσουν όσο κι αν προσπαθούν. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει στη φαρέτρα της πολιτικής του στον πολιτισμό, διοργανώσεις ποιότητας που θα απλώσουμε και στην τελευταία κοινότητα…»

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η όμορφη γιορτή «λουσμένη» με εκπληκτικά ηχοχρώματα από τις εξαιρετικού μετάλλου «Φωνές του Νότου», ένα αμιγώς μουσικό σχήμα επί σκηνής, ξεκίνησε πριν κάμποσα χρόνια στο Ρέθυμνο μετά από υπόδειξη του γνωστού μουσουργού Σταμάτη Κραουνάκη στη μαθήτρια του Αντιγόνη Αραμπατζόγλου. Άρχισαν να «χτίζουν» συνειδητά οι ρομαντικοί, κοντά στους είκοσι, και σιγά-σιγά με μεράκι και δύναμη ψυχής αλλά και με σεβασμό στη δημιουργία, θεμελίωσαν μια ατσάλινη ποιοτικά ομάδα που υπόσχεται… Το αποτέλεσμα, αλήθεια, είναι πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα και ήδη έχει φτάσει μακριά στην Κρήτη…

Η μουσική παράσταση «Η δική μας γειτονιά» διοργανώθηκε από τον δήμο Αγίου Βασιλείου με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Αγκουσελιανών-Παλαιολούτρων «Η Καμάρα» και όπως σημείωσε, καλωσορίζοντας τους συγχωριανούς και φίλους, ο κ. Κώστας Μαυρογιαννάκης εκπροσωπώντας τον πολιτιστικό φορέα της περιοχής, «η εκδήλωση είναι η μελωδική βραδιά αποχαιρετισμού στο καλοκαίρι» από ένα μουσικό σύνολο που έχει προοπτικές. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη που ανέλαβε το μεγάλο βάρος της διοργάνωσης και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον… νονό του χώρου, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη, που στα ρεπορτάζ του στο Made in Creta το… βάφτισε «Το Πάρκο του Θεού».