Γυαλί, χάλυβας, ξύλο, νερό - Ονειρεμένο εξοχικό σε μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της Κρήτης

  • Thursday, 7 September 2017 09:12
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Μια βραχώδης πλαγιά με νότιο προσανατολισμό σε ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο τοπίο της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι ο τόπος χωροθέτησης της κατοικίας που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο AG Varoudakis Architects. Το άμεσο, ηφαιστειακής προέλευσης, περιβάλλον με επίκεντρο ένα μεγάλο προεξέχοντα βράχο ήταν η αφετηρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. 

Η επιβλητική παρουσία αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περίγυρου οδήγησε στην συνειδητή αποφυγή συμβατικής κατασκευής ώστε να αποφευχθεί η διατάραξη του τοπίου κατά την διάρκεια της κατασκευής έτσι θεωρήθηκε αναγκαία η χρήση ενός μεταλλικού συναρμολογούμενου σκελετού και ενός ξύλινου – υάλινου κελύφους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλοίωση στο άμεσο περιβάλλον από την εργοταξιακή διαδικασία (δρόμος πρόσβασης βαρέων οχημάτων, εκτεταμένες εκσκαφές, μπάζα κ.λ.π).

Τα υλικά από την ελάχιστη βραχώδη εκσκαφή για τη δημιουργία επιπέδων χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο της λιθοδομής στις βόρειες – τυφλές όψεις του κτίσματος.

Η κατοικία περιλαμβάνει τρία δωμάτια – ιδιωτικούς χώρους σε δύο επίπεδα με αυτόνομους χώρους υγιεινής. Λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους των ιδιωτικών χώρων η μπανιέρα και η πάγκοι νιπτήρων χωροθετούνται μέσα στον κυρίως χώρο ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις νότιες θεάσεις.

Ο ενιαίος χώρος εισόδου- καθιστικού – τραπεζαρίας – κουζίνας βρίσκεται στο επάνω επίπεδο του κτίσματος ενοποιούμενος με τον υπαίθριο χώρο(deck) τραπεζαρίας – καθιστικού μέσω συρόμενων υαλοστασίων.


Υπάρχουν δύο υδάτινες επιφάνειες (η κολυμβητική δεξαμενή και η διακοσμητική υγρή ζώνη) μπροστά από τα δύο κάτω υπνοδωμάτια ενώ τα δώματα όλων των χώρων είναι φυτεμένα με τοπική χλωρίδα και βότανα για καλύτερη αφομοίωση στο τοπίο και αποδοτικότερη βιοκλιματική συμπεριφορά.

Έγινε αποφυγή τοίχων πλήρωσης και αντικατάστασή τους από γυαλί ώστε να γίνονται αισθητά το βραχώδες τοπίο και η θαμνώδης βλάστηση του περιβάλλοντος από το εσωτερικό του κτιρίου.

Γυαλί, χάλυβας, ξύλο και νερό είναι τα τέσσερα στοιχεία με τα οποία χρησιμοποίησαν οι αρχιτέκτονες Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης για να ολοκληρώσουν μία εξοχική κατοικία με minimal σχεδιασμό που αναζητά τα όρια της διακριτικής πολυτέλειας, αλλά διατηρεί την ελαφρότητα και ηρεμία που αναζητάμε από τις διακοπές. 

Έργο: Country house in Livadia
Studio: AG Varoudakis Architects
Αρχιτέκτονες: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης 
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Ξένια Παπατριανταφύλλου, Στέφη Φιλιπποπούλου 
Πολιτικός Μηχ/κός: Λευτέρης Δασκαλάκης 
Ηλεκτρολόγοι Μηχ/κοι: Ηλίας Κανατάκης, Κυριάκος Κουκλάκης, Λευτέρης Κουκλάκης 
Εμβαδόν: 200 τ.μ.
Περιοχή: Λιβάδια Κισσάμου, Χανιά, Κρήτη 
Φωτογραφίες: Γιάννης Λουκής, Δημήτρης Καλαποδάς

Δημοσίευση: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή:designhome.gr, kataskevesktirion.gr, yiannisloukis.com, vrbo.com

Αφηστε καποιο σχολιο