Ο Κουασιμόδος κουκλίτσα μου πέθανε εχθές το βράδυ...Γράφει η Ρούλα Παγιαλάκη

Πρωινό Παρασκευής γύρω στις 11 μπαίνει δειλά στο κατάστημα, σχεδόν αθόρυβα, με την ματιά χαμηλωμένη. Τον καλωσορίζω όπως όλους και δεν αργώ να παρατηρήσω με λεπτομέρεια, την εξωτερική του εμφάνιση.

Τα πολλά  παραπανίσια κιλά του, τραβούν αμέσως την προσοχή μου. Όχι λέω στον εαυτό μου μην στέκεσαι εκεί δεν είναι σωστό και σίγουρα δεν είναι και ευγενικό. Στα μάτια κοίτα. Σηκώνει το βλέμμα του και εγώ προσπαθώ να συναντήσω το δικό του, αλλά μάταια, μιας και το ένα του μάτι είναι "ξένο ". Σαστιζω προσωρινά, δεν ξέρω που να εστιάσω οπτικά...αμηχανία!
Ρωτώ αν μπορώ να εξυπηρετήσω και μου απαντά μια ήρεμη γλυκιά φωνή. Αίσθημα ανακούφισης. Ο πάγος σπάει και προσπαθω να καταλάβω τι χρειάζεται ή τι πρέπει να προτείνω. Αναπόφευκτα η προσοχή μου θα πέσει και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικα του προσώπου, που ούτε και αυτά παραπέμπουν στον κούκλο του περιοδικού.


Μεγαλα αυτιά, χοντρή μύτη, άκομψα φρύδια, στόμα τραχύ. Τα μαλλιά του ανακατεμένα και σχεδόν λαδωμένα. Τα ρούχα του λες και είχαν ταχθεί στην όλη εμφάνιση. Απλο τζιν παντελόνι και t shirt καθαρά, αλλά χωρίς κόπο να είναι κομψά ή στυλιστικα εναρμονισμενά.

"Ξεκόλλα", λέω στον εαυτό μου, τα μάτια σου από το περιτύλιγμα. Εξάλλου ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ευγενής. Με απίθανο τρόπο και μέσα από έναν αβίαστα φυσικό διάλογο, μου αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Που μιλάει πολλές ξένες γλώσσες σχεδόν άπταιστα. Που έχει παραμείνει πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Συμπληρωματικη πληροφορία; Ένας άνθρωπος με άριστες γνώσεις μαγειρικής και γαστρονομίας. Με μεράκι και αγάπη να δημιουργήσει και να πειραματιστει με τα υλικά. Και κυρίως ένας άνθρωπος που δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Ένας άνθρωπος που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα μέσα από προσωπική επιλογή και αναζήτηση του ιδανικού.
Με μαγικό ραβδάκι λες και η καλή νεράιδα με κτύπησε στον ώμο και ευτυχώς δεν στάθηκα στην εικόνα, αλλά άφησα την ουσία να κυριαρχήσει.

Δεν υπάρχουν όμορφοι ή άσχημοι άνθρωποι εξωτερικά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να πουλήσουν μόνο ένα ωραίο πρόσωπο και άλλοι που καταφέρνουν να σου συστηθουν χωρίς να σου πουν καν ποιοι είναι.
Κραυγή τους το ηθος τους και η δυνατή προσωπικοτητα τους. Ας έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές, ας μην στεκόμαστε στο φαίνεστε και ας θυμηθούμε ότι και ο Κουασιμοδος, είχε καρδιά χρυσάφι !!

1 Σχόλια

Αφηστε καποιο σχολιο