Μαλάκα, το εξαιρετικό Κρητικό τυρί - Όταν έστειλε ... στο σκαμνί δεκάδες Χανιώτες μπακάληδες

  • Δευτέρα, 4 Σεπτέμβριος 2017 09:03
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Αν δεν ξέρεις μπορεί και να παρεξηγήσεις. Δεν είναι κι εύκολο να ακούς να σου λένε “φάε μαλάκα”. Αν όμως γευτείς το ιδιαίτερο Κρητικό τυρί δε θα το ξεχάσεις ποτέ και το σίγουρο είναι ότι θα το ξαναζητήσεις. Εξαιτίας του συγκεκριμένου τυριού, Χανιώτες μπακάληδες που το πουλούσαν τα τέλη της δεκαετίας του 70 πέρασαν την πόρτα των Δικαστηρίων όταν υπάλληλος της Αγορανομίας, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, το μπέρδεψε με τη φέτα.

Έτσι βρέθηκαν με τσουχτερά πρόστιμα δεκάδες μπακάληδες επειδή δεν τηρούσαν τη διατίμηση της ... φέτας. Η ιστορία αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι προσκόμισαν έγγραφα του Υπουργείου εμπορίου που αναγνώριζε ως ξεχωριστό τυρί την Κρητική “μαλάκα” το Δικαστήριο τους επέβαλλε πρόστιμα.

Γραβιέρα και κατσοχοίρι

Μαλάκα είναι η τυρόμαζα που δημιουργείται στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη φρέσκια γραβιέρα, ένα μαλακό και ιδιαίτερα γευστικό τυρί, το οποίο αν αφεθεί να ωριμάσει γίνεται γραβιέρα.

Ένα παράγωγο της ίδιας διαδιακασίας είναι και το κατσοχοίρι. Κατά την παρασκευήτης μαλάκας – γραβιέρας οι τυροκόμοι μαζεύουν τα κομματάκια-τρίμματα που απομένουν στον ορό , τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου. Αυτό το επίσης γευστικό και ιδιαίτερο τυρί το λέμε κατσοχοίρι.

Γεύση της δυτικής Κρήτης

Η “μαλάκα” παράγεται και αποτελεί εξαιρετικό έδεσμα της Δυτικής Κρήτης καθώς παράγεται περισσότερο στην περιοχή των Χανίων, σε δεκάδες τυροκομεία πλέον και πωλείται είτε χύμα, είτε συσκευασμένη και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς το ιδιαίτερο τυρί της Κρήτης είναι πλέον γνωστό.

Το μαλακό τυρί αποτελεί την πρώτη ύλη για τα εξαιρετικά Χανιώτικα καλιτσούνια αλλά μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο, να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή σαλάτες ή να γίνει σαγανάκι. Επίσης χρησιμοποιείται στη διάσημη Χανιώτικη τούρτα, μια πίτα με αρνίσιο κρέας και τέσσερα είδη τυριού. Γενικώς μπορεί να έχει τη χρήση που έχουν όλα τα μαλακά τυριά.