Ακμή στους ενήλικες, τέσσερις αιτίες και η αντιμετώπιση της

  • Δευτέρα, 4 Σεπτέμβριος 2017 07:37
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η ακμή δεν εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρεί δεκάδες γυναίκες μετά την ενηλικίωσή τους, ακόμη και όταν φτάνουν σε ηλικία εμμηνόπαυσης.

Σε κάθε φάση της ζωής οι αιτίες της ακμής μπορεί να διαφέρουν, επομένως η σωστή διάγνωση από τον δερματολόγο είναι το πρώτο βήμα για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και να ανακτήσετε τη λεία όψη και τη λάμψη του δέρματός σας.

Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες της ακμής μετά την εφηβεία είναι οι εξής:

1. Υπερβολικό στρες

Το στρες ως βιολογική διεργασία χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος. Η λιπαρότητα με τη σειρά της φράζει τους πόρους κι έτσι εμφανίζονται πιο εύκολα σπυράκια.

Η λύση: Τα προϊόντα κατά της λιπαρότητας δρουν εξωτερικά για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αποφύγετε τις μελλοντικές κρίσεις ακμής, ωστόσο για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου απαιτείται καλύτερη διαχείριση του στρες. Η γυμναστική ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε, αφού αποδεδειγμένα δρα ενάντια στις ορμόνες του στρες και ανεβάζει τη διάθεση.

2. Ορμονικές διαταραχές

Η αυξημένη τεστοστερόνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύο κοινά ορμονικά προβλήματα που οδηγούν στην ακμή.

Η λύση: Αρχικά απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό και η διενέργεια εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει ορμονική διαταραχή. Όταν γίνει η διάγνωση, ο γιατρός πιθανώς θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή ώστε να εξισορροπηθούν τα επίπεδα των ορμονών. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της ακμής είναι και τα προϊόντα περιποίησης με σαλικυλικό οξύ, το οποίο μειώνει το κοκκίνισμα και το πρήξιμο και παράλληλα καθαρίζει τους πόρους του δέρματος.

3. Περιεμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, περίοδος

Και στην περίπτωση αυτή οι ορμόνες είναι αυτές που ευθύνονται για τα σπυράκια. Πριν την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό ή πριν την έμμηνο ρύση παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές στον γυναικείο οργανισμό οι οποίες συντελούν στην αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος –άρα και στην ακμή.

Η λύση: Οι παραπάνω καταστάσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, επομένως η μόνη λύση στην περίπτωση αυτή είναι η σωστή περιποίηση του δέρματος. Η επιλογή των κατάλληλων συστατικών (π.χ. σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη) και η αποφυγή αυτών που επιβαρύνουν το δέρμα (π.χ. βενζοϊκό υπεροξείδιο, καθώς προκαλεί ξηρότητα) είναι απαραίτητη για να παραμείνει το δέρμα καθαρό και απαλλαγμένο από σπυράκια.

4. Διαστολή των πόρων

Η σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης από το δέρμα με την πάροδο των ετών κάνει τους πόρους να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να απορροφούν πιο εύκολα τη λιπαρότητα και να φράζουν.

Η λύση: Τα προϊόντα με βάση τη ρετινόλη είναι ιδανικά για να αποκατασταθεί το κολλαγόνο, η πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα νεανικό και σφριγηλό. Εκτός από τη μείωση των λεπτών γραμμών του προσώπου, η ρετινόλη βοηθά επίσης να μειωθούν σε μέγεθος οι πόροι του δέρματος.

Πηγή: prevention.com