O ... καλός μεζές της Κρήτης - Απάκι με πλιγούρι από τη Νεκταρία Κοκκινάκη

  • Friday, 1 September 2017 09:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, τον «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος συνήθως σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων και ήταν το κύριο έδεσμα της περιόδου. 
Παράγει μεγάλη ποσότητα κρέατος και φρόντιζαν τίποτα να μην πήγαινε χαμένο. Για κάθε κομμάτι του ζώου υπήρχε κάποια χρήση και έτσι φτιάχνανε λουκάνικα, απάκια, πηχτή, ομαθιές, τσιγαρίδες. 
Αυτό προέκυψε διότι πέρα από την κατανάλωση του φρέσκου κρέατος έπρεπε να βρουν τρόπους να διατηρούν για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα κρέας, για λήψη πρωτεϊνών, πέρα από αυγά, γαλακτοκομικά και όσπρια. 
Οι Κρητικοί το καλό απάκι το φτιάχνανε από ψαρονέφρι. Εκτός όμως από ψαρονέφρι χρησιμοποιούσαν και χοιρινό μπούτι και από κρέας πολύ τρυφερό και δίχως λίπος, δίχως κανένα συντηρητικό. 
Στο χωριό μου το απάκι το έφτιαναν αυτοί που αγαπούσαν το καλό κρέας, τον καλό μεζέ, την καλή παρέα και τους λέγανε καλοπερασάκηδες. Κρεμούσαν το κρέας στην καμινάδα του τζακιού σε ειδικό μέρος όπου καπνιζόταν σιγά – σιγά. Πλούσιο το περιβάλλον του χωριού σε ελιές, θυμάρι, φασκόμηλο, μαντζουράνα, ρίγανη, τα οποία ήταν τα πιο κατάλληλα για τον πιο αρωματισμένο καπνό. Στην συνέχεια το τοποθετούσαν σε μολυβωτά πήλινα κουρουπάκια και το κάλυπταν με γλίνα (χοιρινό λίπος). Με αυτό τον τρόπο διατηρούταν για πολύ καιρό. 
Είναι μια εξαιρετική τροφή απίθανης γεύσης…σκέτο, κρύο ή ελαφρά ζεσταμένο για μεζέ του κρασιού, απογειώνει την φασολάδα, τα όσπρια και τα λαδερά, γίνεται τηγανιά, σε ομελέτες, σάλτσες ζυμαρικών, τραχανά, πλιγούρι ή χυλοπίτες και δροσερές σαλάτες. 
Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βασιζόμενες σε αυθεντικές συνταγές των προγόνων, έχουν καταφέρει να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα από κρέας, με σύγχρονους τρόπους διασφάλισης της ποιότητας έτσι ώστε να μπορούμε να το απολαύσουμε όλοι μας. 
Σήμερα θα δοκιμάσω να σας παρουσιάσω κρητικό παραδοσιακό απάκι με πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι) το οποίο διαθέτει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Υλικά
400γρ απάκι
200γρ πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι)
100ml ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ
1 ξερό κρεμμύδι
½ πράσο
600ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
½ κουταλάκι κύμινο
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά κόβουμε το απάκι με μικρές μερίδες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο το απάκι με το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα.

Αποσύρουμε το απάκι από το τηγάνι και το κρατάμε σε ένα πιάτο για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.


Στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι (εκεί είναι όλη η γεύση από το απάκι) τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο αφού έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μαλακώσουν αλλά να μην μας καούν.


Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη και τον πελτέ. Ριχτούμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.


Βάζουμε το πλιγούρι και το ανακατεύουμε να τσιγαριστή. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό και αφήνουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία να ψηθεί. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια συμπληρώνουμε με λίγο ζωμό ακόμα.


Προσθέτουμε το απάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.

Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και αφήνουμε με κλειστό καπάκι το φαγητό να μελώσει.

kritikes-geuseis.gr

Αφηστε καποιο σχολιο