Πως το άγχος στην ηλικία των 20 επηρεάζει την γονιμότητα μιας γυναίκας;

  • Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2017 20:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports ενοχοποιεί το στρες στη νεαρή ηλικία για τις αποβολές που μπορεί να συμβούν χρόνια αργότερα στις γυναίκες.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της πρώτης νιότης τους φάσεις έντονου στρες έχουν 42% πιθανότητες να χάσουν το μωρό τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Την έρευνα έκαναν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο Zhejang στην Κίνα. 

Η αποβολή είναι η πιο κοινή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Παρουσιάζεται πριν από τις 24 εβδομάδες κύησης στο 20% των εγκύων και στο 12-15% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Ωστόσο πολλές περιπτώσεις αποβολής δεν καταγράφονται, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν σε πρόωρη απώλεια εμβρύου, οπότε οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η αποβολή συνδέεται, επίσης, συχνά με υψηλά επίπεδα στρες των εγκύων, των συντρόφων τους και των οικογενειών τους. Ωστόσο μέχρι τώρα τα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του στρες στην έκβαση μιας εγκυμοσύνης ήταν αντικρουόμενα στη βιβλιογραφία.

Οι ερευνητές εξηγούν: "Αυτό το άγχος συμπεριλαμβάνει εμπειρίες συναισθηματικού τραύματος, κοινωνικά προβλήματα, ανησυχίες σχετικά με τα χρήματα, προβλήματα στη σχέση ή στον γάμο, πίεση στην εργασία, σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή και προηγούμενη αποβολή. Και όλο αυτό το στρες δεν έπρεπε να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, καθώς τα ευρήματα ήταν τα ίδια σε γυναίκες που βίωσαν υψηλά επίπεδα στρες πολλά χρόνια πριν ακόμη σκεφτούν να κάνουν παιδί".

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση μεταξύ στρες και αποβολής μπορεί να προέλθει από την ενεργοποίηση και από την απελευθέρωση των λεγόμενων ορμονών στρες. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τις βιοχημικές οδούς, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

"Ενώ οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες κρύβονται σε πολλές περιπτώσεις πίσω από την πρόωρη απώλεια ενός εμβρύου, τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσης που κάναμε ενισχύουν την πεποίθηση ότι ένα υψηλό επίπεδο ψυχολογικού στρες πριν από και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται, επίσης, με αποβολή", επεσήμανε η Dr Brenda Todd, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του UCL.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ψυχικής υγείας των δύο Πανεπιστημίων συνιστούν να διερευνάται το ψυχολογικό άχθος κάθε γυναίκας, αμέσως μόλις εκείνη μένει έγκυος.

 

Πηγή: healthmag