Ποια παραμύθια βοηθούν περισσότερο τα παιδιά;

  • Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2017 19:13
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Ξεχάστε τον πολυαγαπημένο Γουίνι το αρκουδάκι και τους μύθους του Αισώπου και επικεντρωθείτε σε παραμύθια με πρωταγωνιστές ανθρώπους, αν θέλετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ηθικές αξίες και να λάβουν μαθήματα ζωής, λέει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Developmental Science. 

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών δεν αντιλαμβάνονται τόσο καλά τα κοινωνικά μαθήματα από ιστορίες με ζώα, όσο από αυτά με πρωταγωνιστές ανθρώπους, διότι με εκείνα δεν μπορούν να ταυτιστούν.

Στον αντίποδα, βέβαια, όσο περισσότερο ένα παιδί αποδίδει στα ζώα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τόσο πιο αποτελεσματικά διδάσκεται πράγματα, όπως το να μοιράζεται ή να λέει την αλήθεια.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι πολλά από τα κοινωνικά διδάγματα που διηγούνται τα ζώα που μοιάζουν με ανθρώπους - όπως μια χελώνα που επιμένει και τα καταφέρνει να νικήσει τον λαγό - μπορεί να χάσουν το νόημά τους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

"Βιβλία, με τα οποία τα παιδιά μπορούν εύκολα να ταυτιστούν, αυξάνουν την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τα ηθικά διδάγματα της ιστορίας στην καθημερινή τους ζωή", εξήγησε η επικεφαλής της ενδιαφέρουσας μελέτης Dr Patricia Ganea, αναπληρώτρια καθηγήτρια γνωστικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

"Πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για παραμύθια, μύθους και ιστορίες με ζώα, καθώς αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τα κρυμένα νοήματα. Όμως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν συμβαίνει αυτό. Συνολικά τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν με βάση το ηθικό μήνυμα του βιβλίου, όταν σε αυτό πρωταγωνιστούσε ανθρώπινος χαρακτήρας".

Στη μελέτη συμμετείχαν 96 παιδιά και οι επιστήμονες υπογράμμισαν την ανάγκη εκπαιδευτικοί και γονείς να επιλέγουν προσεκτικά τα βιβλία, που θα διαβάσουν στα παιδιά, όταν ο στόχος είναι να τα διδάξουν πραγματικές γνώσεις και κοινωνικές συμπεριφορές μέσω των ιστοριών.

Η Nicole Larsen, η οποία συνεργάστηκε με τη Dr Ganea στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού τους, δήλωσε: "Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να μάθουν τα παιδιά σημαντικά πράγματα, ζητώντας τους να εξηγούν τμήματα της ιστορίας και βοηθώντας τα να βρίσκουν τις ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας και της αληθινής ζωής".

 

Πηγή: healthmag