To αλεξίπτωτο ως μέσο πολέμου και μαρτυρίες γυναικών από την Κρήτη

Η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση της Deborah Jeromin, με θέμα το αλεξίπτωτο ως μέσον πολέμου ανοίγει τις πύλες της την Τρίτη 29 Αυγούστου, στην Στοά Μακάσι, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». 

Τρίτη, 29.08.2017, Στοά Μακάσι, 20.00 μ.μ. 
«Metamorphosen» ή …σαν τους «ανθούς που πέφτουν απ’ τα δένδρα». 
 Deborah Jeromin
Διάρκεια έκθεσης από 29.08  έως 15.09 – Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 13.00
 Στον μαρτυρικό χώρο της στοάς Μακάσι, στον ενετικό περίβολο της πόλης, φιλοξενείται η έκθεση της Deborah Jeromin, με θέμα το αλεξίπτωτο ως μέσον πολέμου. Παράλληλα, η προβολή στον χώρο ενός ενδιαφέροντος video, με μαρτυρίες γυναικών της Κρήτης που έζησαν την επιχείρηση «Ερμής» τον Μάη του 1941, ή άκουσαν γι΄ αυτόν, διασώζει τη μεταφορά της ιστορίας από γενιά σε γενιά. Εκτός από το εικαστικό μέρος, ενδιαφέρον έχει και η παράλληλη έκθεση ντοκουμέντων, τα οποία η καλλιτέχνις συνέλεξε μετά από επιμελή έρευνα. Μέσα από φυλλάδια και άλλα έγγραφα, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η μεθοδική χιτλερική προπαγάνδα, που ξεκινά από την παιδική ηλικία, για να καταλήξει στην οργανωμένη οικοτεχνία. Παιδιά, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου, ωθούνται να καλλιεργούν μεταξοσκώληκες και γυναίκες σε οργανωμένες μικρές ομάδες, να επεξεργάζονται το μετάξι και να υφαίνουν το ύφασμα. Μοιάζει ρομαντικό, αλλά δεν είναι. Είναι απλώς η αφετηρία της κατασκευής του καινοφανούς φονικού μέσου, που η Βέρμαχτ χρησιμοποίησε στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Η έκθεση έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το 2016, στη Λειψία και το Κασσέλ. Στο Ηράκλειο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του οργανισμού Aund Ve. V. και την υποστήριξη του Ιδρύματος Erinnerung, Verantwortung Zukunft.