Αγκαλιαστείτε - Κάνει καλό στην υγεία σας

  • Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 19:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία αγκαλιά. Είτε πρόκειται για την αγκαλιά μεταξύ μαμάς-κόρης είτε μια γλυκιά αγκαλιά με άλλα σημαντικά σε εσένα πρόσωπα, οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Άλλα κάνουν κάτι παραπάνω από το να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές έχουν κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία μας, από την ελάφρυνση του άγχους μέχρι τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτοί είναι τέσσερις τρόποι που μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις για την υγεία του νου και του σώματος.

 

Μας βοηθούν να νιώθουμε υποστήριξη
Οι αγκαλιές δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε άλλους με την κυριολεκτική έννοια: προκαλούν επίσης την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με τις συμπεριφορές σύνδεσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα και πιο συνδεδεμένοι με τον σύντροφό τους όταν αγκαλιάζονται ή αγγίζονται συχνά.

Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση
Εκτός από την προώθηση της οικειότητας και της υποστήριξης μεταξύ των ατόμων, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές προκαλούν και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Ελαφρύνουν το άγχος
Όταν οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison έβαλαν μια ομάδα κοριτσιών ηλικίας 7 έως 12 σε αγχωτικές καταστάσεις και τους ζήτησαν να δώσουν αυτοσχέδιες ομιλίες ή να λύσουν προβλήματα μαθηματικών μπροστά σε ξένους, εκείνες που έλαβαν αγκαλιά ή τηλεφώνημα από τις μητέρες τους παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν άγχος (οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν) είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης μετά από έκθεση σε κοινό ιό, αν αισθάνονταν ότι είχαν επαρκή κοινωνική στήριξη και λάμβαναν πιο συχνές αγκαλιές.

 

Γι’αυτό δώσε στους ανθρώπους που αγαπάς όσες περισσότερες αγκαλιές μπορείς.

 

Πηγή: ipop