Με τις «Μικρές Αφροδίτες» συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο

  • Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 11:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Με την βραβευμένη ταινία «Μικρές Αφροδίτες» συνεχίζεται απόψε το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο στο θερινό σινεμά "Χριστίνα" και στο πλαίσιο του αφιερώματος που οργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου και ο ΠΑΟΔΑΝ.
Παράλληλα συνεχίζεται η έκθεση με εικαστικές δημιουργίες του σκηνοθέτη, με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, Εικόνα-Κίνηση-Νόημα-Ζωή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.
Το ωράριο της έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 9-15:00 και Δευτέρα-Σάββατο-Κυριακή 18:30-21:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προβολές Δευτέρα 28 Αυγούστου

21:00  «Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τον  Νίκο Κούνδουρο»

21:30  «Μικρές Αφροδίτες» (1963), με τους Κλεοπάτρα Ρώτα, Ελένη Προκοπίου, Τάκη Εμμανουήλ, Βαγγέλη Ιωαννίδη, Ζαννίνο, Ανέστη Βλάχο, Βασίλη Καΐλα
Υπόθεση: Κάπου στην Ελλάδα, το 200 π.Χ. Μια ομάδα βοσκών κατεβαίνουν από τα βουνά, αναζητώντας νέους βοσκότοπους. Χάνοντας το δρόμο τους, συναντούν γυναίκες ψαράδων, που οι άντρες τους είναι στη θάλασσα. Ανάμεσα στον Σκύμνο -τον νεαρό γιο ενός βοσκού- και τη Χλόη, μια δωδεκάχρονη κοπέλα, γεννιέται ένας σύντομος και βίαιος έρωτας. Τα παιχνίδια των δύο εφήβων ξυπνούν τον πόθο στον Λύκα, έναν μουγκό βοσκό, ο οποίος καταφέρνει να κερδίσει τη Χλόη. Μη μπορώντας να συμβιβαστεί με την πικρή γεύση της προδοσίας, ο Σκύμνος αφήνεται να τον πάρουν τα κύματα.
Εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα «Δάφνις και Χλόη», η ταινία έκανε  το όνομα του Νίκου Κούνδουρου ιδιαίτερα γνωστό και αποδεκτό. Το ερωτικό στοιχείο είναι κοχλάζον, με μια έννοια πρωτογενή και σκληρή, με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου να ξυπνά στον θεατή κρυφές μνήμες της παιδικής ηλικίας. Βραβεύσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και από τη διεθνή ένωση κριτικών.
Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών

Τρίτη 29 Αυγούστου
21:00  «Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τον  Νίκο Κούνδουρο»
21:30    «1922» (1978), με τους Μπέτυ Βαλάση, Αντιγόνη Αμανίτου, Βασίλη Κολοβό, Κατερίνα Γώγου
Βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Βενέζη «Το νούμερο 31328», η ταινία αφηγείται μέσα από την προσωπική τραγωδία τριών προσώπων (τη γυναίκα ενός εμπόρου, μια δασκάλα και ένα δεκαεφτάχρονο), την Μικρασιατική καταστροφή και την μαρτυρική πορεία των Ελλήνων που συνελήφθηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στο θάνατο.
Ο Νίκος Κούνδουρος καταθέτει μια δική του αποτίμηση μιας πρόσφατης τραγωδίας του ελληνισμού. Επικό και μαζί ποιητικό, πομπώδες, με στιγμές αφοπλιστικές πολιτικό δράμα με πολλαπλές βραβεύσεις στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Για λόγους διπλωματικούς και πολιτικούς, η προβολή της ταινίας ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1982.
Την ταινία θα προλογίσει ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου Κωστής Παπαδάκης.

Τετάρτη 30 Αυγούστου
21:00  «Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τον  Νίκο Κούνδουρο»
21:30  «Μπορντέλο» (1985), με τους Μαρίνα Βλαντί, Βασίλη Λάγκο, Ελεονώρα Σταθοπούλου, Αντιγόνη Αμανίτου
Υπόθεση: Μια πόρνη από τη Μασσαλία, η Ρόζα, φτάνει στα επαναστατημένα και διψασμένα για ένωση με την Ελλάδα Χανιά του 1897, και μαζί της φέρνει μια ντουζίνα κοπέλες για να ανοίξει εκεί έναν οίκο ανοχής. Το «σπίτι» της γίνεται κέντρο διασκέδασης και συγκέντρωσης μιας πλειάδας ανθρώπων που πρωταγωνιστούν ή συμμετέχουν στα κρίσιμα γεγονότα της εποχής. Σύντομα θα ξεκινήσει ένα αδυσώπητο παιχνίδι συνωμοσιών ανάμεσα στους επαναστάτες και τους αντιπάλους τους, που θα οδηγήσει πολλούς από τους θαμώνες στο θάνατο, θα παραδώσει το σπίτι στις φλόγες και θα εξαναγκάσει τις κοπέλες να φύγουν προς μακρινούς προορισμούς.
Πριν την προβολή της ταινίας η ηθοποιός Μαριάνθη Μενεγάκη θα αναγνώσει κείμενο του Ευγένιου Αρανίτση για την ταινία.