Αγώνας δρόμου για τα φοιτητικά σπίτια στην Κρήτη - Πως διαμορφώνεται η αγορά

  • Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 08:36
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κρήτη καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα και σπίτια είναι περιζήτητα .

Η μειωμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να προσφέρονται σε υψηλές τιμές.

Παράγοντες της κτηματαγοράς στο νησί αποδίδουν το γεγονός στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν την αλλαγή χρήσης γης στο ακίνητο τους αξιοποιώντας το κυρίως για τουριστικούς σκοπούς αλλά και στο γεγονός ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007 δεν αναγείρονται νέες κατοικίες

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς περιγράφει την κατάσταση υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και γενικότερα περιοχές με ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι τουριστικές. Ωστόσο η βασικότερη αιτία της έλλειψης φοιτητικής εστίας είναι ότι από το 2007, οπότε και άρχισε η οικονομική κρίση, δεν ανεγείρονται νέες οικοδομές».

Ο κ Κριαράς υποστηρίζει ότι με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα διαθέτουν προς ενοικίαση δωμάτια.

Όσον αφορά τις τιμές μια παλιά γκαρσονιέρα στα Χανιά ενοικιάζεται από 250--320 ευρώ μια νέα από 320 - 400, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ενοίκια για σπίτια 2 δωματίων παλαιότερης κατασκευής.

Παλιά σπίτια με 3 δωμάτια και έπιπλα διατίθενται ανάλογα με την περιοχή από 350 έως 380 ευρώ.

Στα Χανιά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη εκδηλώνεται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές Χαλέπα, Δικαστήρια και Κουνουπιδιανά.

Στο Ρέθυμνο οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 220 - 270 ευρώ και για δυάρια από 240- 320 ευρώ.

Το κέντρο της πόλης και οι περιοχές Γάλλου, Καλλιθέας και Περβολίων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ηράκλειο το κέντρο της πόλης η περιοχή του Εσταυρωμένου και το Γιόφυρο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εύρεση φοιτητικής στέγης με τα ενοίκια να κυμαίνονται για γκαρσονιέρες από 200 -290 ευρώ και για δυάρια από 270 - 380 ευρώ.