O Ευγενι(κ)ος Ιεράρχης του Ρεθύμνου "εξομολογείται" και μας ανοίγει την ψυχή του (video)

  • Κυριακή, 27 Αύγουστος 2017 00:01
  • Μαιρη Βιγλιράκη
  • Κρήτη

"Με εξομολόγησες..." ήταν το αφοπλιστικό σχόλιο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιου, μετά το τελος της συνομιλίας μας, γιατι δεν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω με τον ξύλινο όρο "συνέντευξη"... Δεν της ταιριάζει... και κανένας ξύλινος όρος δεν ακούστηκε στα λόγια του Ευγενι(κ)ου Ιεράρχη που μας δέχθηκε στο Επισκοπείο. Μιλώντας ανθρώπινα και θεϊκά ταυτόχρονα, αληθινά, με αγάπη και απλότητα, με αναφορές στην παράδοση την οποία ατενίζει με σύγχρονη ματιά, χωρίς ενδοιασμούς ή προκαταλήψεις, με έκανε πολλές φορές να συναισθανθώ ποιος πραγματικά είναι και πόσο ευλογημένο πρέπει να αισθάνεται το Ρέθυμνο που από το 2010 ενθρονίστηκε Μητροπολίτης.

Επισκοπείο, ένα σπίτι ανοικτό για όλους!

Ευγενικός, προσιτός, ρεαλιστής αναγνωρίζει τις αναγκες και τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής, και αναζητεί λύσεις στην παράδοση και τον ορθόδοξο πολιτισμό μας, αφήνοντας πίσω τον καθωσπρεπισμό του παρελθόντος και τα λάθη του:

"Ψηλά το κεφάλι" και όι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, "δεν χρειάζεται να είμαστε μισεροί, ΄΄οπως μας θέλουν καποιοι" συμβουλεύει ο πνευματικός Πατέρας του Ρεθύμνου, ο οποίος θέλει να συγκεράσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση του παρόντος...

Νέοι και μετανάστευση

Ιδιαίτερα προσιτός και φιλικός τον συναντάμε καθημερινά στους δρόμους της πόλης και των χωριών να συνομιλεί με όλους πάντα με χαμόγελο, και κυρίως με νέους ανθρώπους τους οποίους προσπαθεί να συμβουλεύει σε ότι τους απασχολεί, ακόμη και στην τάση για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό, και τους οποίους θεωρεί αναζητητές και όχι φερόμενους, όταν τον ρωτήσαμε πώς θα μπορέσει να "φέρει" τους νέους στην Εκκλησία...

Το πρόβλημα φυγής τηων νέων μας το χαρακτηρίζει υπαρκτό και προσπαθεί να τους θέσει καίρια ερωτήματα, προκειμένου να τα αναλογιστούν, χωρίς όμως να τους αποτρέπει, αν και μας αποκαλύπτει, με γλαφυρό τρόπο, ότι το έκανε μια φορά...

Σαν τις μέλισσες στο διαδίκτυο!

Η συνομιλία μας ήταν απολαυστική στον κήπο του Επισκοπείου, που ελάχιστη σημασία είχε ο ήλιος που είχε αρχίσει να δύει σιγά σιγά, ο δίσκος με τους καφέδες και τα γλυκά στο πλάι, το χέρι με την κάμερα να έχει αρχίσει να ψιλοκουνάει... Ο λόγος σε σύγχρονα ζητήματα, όπως το διαδίκτυο:

Ας διαχωρίσουμε τα πνευματικά από τα ψυχολογικά προβλήματα!

Ψυχολόγοι ή πνευματικοί; Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και σε ποιον θα πρέπει να απευθύνεται κανείς; Αφοπλιστική η απάντησή του και καθοριστικές οι παραινέσεις του τόσο προς τους πνευματικούς όσο και το ποίμνιο της Μητρόπολής μας:

Εξομολόγηση και μετάνοια

Εξομολογείται ο κόσμος; Πηγαίνει στους πνευματικούς; Μας αφηγείται μια ιστορία, για να μας δείξει την αξία της ενσυναίσθηση μιας ευλαβικής πράξης και όχι δια τους τύπους επανάληψή της:

Αναγνωρίζει τα λάθη των ανθρώπων της Εκκλησίας και υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τη σημασία της μετάνοιας:

Η αντοχή της Ορθοδοξίας

Υπέρμαχος των διαφορετικών απόψεων μέσα στην Εκκλησία, που με τον συγκερασμό και την ορθή σκέψη θα επιλυθούν τα όποια στραβά και λάθη, τονίζει την αντοχή της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες:

Έχει σουρουπώσει για τα καλά... και η αφοπλιστική του ειλικρίνεια και ο καθαρός του λόγος, που σε ελάχιστους συνομιλητές συναντάς, μου δίνει την ώθηση να ρωτήσω πιο προσωπικά θέματα...

Νιώθει μοναξιά ένας Μητροπολίτης;

"Να μπορείς να γονατίζεις και να λές στον Θεό..."

Τον ρωτήσαμε, πέρα από τα όποια ειδικά θέματα, τι προσεύχεται γενικά και ζητά γονατιστός, ευλαβικά από τον Θεό;

Ταπεινός και σεμνός, υπογραμμίζει τη σημασία της συγχώρεσης, στο κλείσιμο της συνομιλίας μας, που αν και δεν το θέλουμε πρέπει να φτάσει στο τέλος της, καθώς έχει δύσει πλέον ο ήλιος... Τονίζει ότι οι καρέκλες δεν κάνουν τους ανθρώπους, μιλά για το τεράστια ευθύνη του Μητροπολιτικού Θρόνου, στον οποίο δεν είναι αγκυλωμένος, και δηλώνει ότι θα αποσυρθεί αν τυχόν νιώσει ότι δεν είναι αγαπητός:

Το Ρέθυμνο όμως έχει βρει τον πλέον αγαπητό πνευματικό του Πατέρα, που θέλει να συνεχίσει να το διακονεύει για πολλά πολλά χρόνια ακόμη...

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε εύθετο χρονικό διάστημα, καθώς ειναι πολλά τα ζητήματα που δεν προλάβαμε να θίξουμε...

Μαιρη Βιγλιράκη

Ζει στο Ρέθυμνο, αλλά στη Θράκη εξερευνά ως... φοιτήτρια τα...μυστήρια της Ανατολής. Μητέρα δύο παιδιών, πέρασε σαν "σίφουνας" από τη δημοσιογραφία όπου επιστρέφει δριμύτερη με σκοπό να ταράξει πάλι τα νερά!!