Πόσο Έλληνες είναι οι Ιρλανδοί;

  • Saturday, 26 August 2017 19:06
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη που περιέχει 4.000 χρόνια ανθρώπινης μετανάστευσης και πολέμων, που μας βοηθά να δούμε από πού προερχόμαστε.

Οι άνθρωποι έχουμε μια μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Κάποιος εξελίχθηκε σε άνθρωπο στην Αφρική και μετά ξεκίνησε να περπατάει. Κάποιοι από εμάς ζευγαρώσαμε με Νεάντερταλ ενώ άλλοι όχι, κάποιοι ακολουθήσαμε το στενό πέρασμα που οδηγεί στη Ρωσία, άλλοι κατευθυνθήκαμε στην Ευρώπη. Ένας νέος χάρτης, μας βοηθά να δούμε τι συνέβη και μπορεί να μας δείξει από πού προήλθαμε.

Ο Γενετικός Άτλας δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College του Λονδίνου, καλύπτοντας 4.000 χρόνια ανθρώπινης μετανάστευσης και ιστορίας ζευγαρώματος 95 διαφορετικών πληθυσμών της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Για να τον δημιουργήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA σχεδόν 1.500 ανθρώπων και εντόπισαν την προέλευσή τους. Στη συνέχεια, συνέκριναν μεταξύ τους τα δείγματα DNAγια να βρουν ομοιότητες.

O μέσος Ιρλανδός είναι κατά 9% Έλληνας

Τα αποτελέσματα βοηθούν να πάρουμε μια ιδέα για την ανθρώπινη ιστορία. Ο χάρτης μπορεί να σου πει, για παράδειγμα, ότι ο μέσος Ιρλανδός είναι κατά 9% Έλληνας (φυσικά!), 4% Ιταλός, 45% Σκοτσέζος και 26% Νορβηγός. Μια συνοδευτική ερευνητική μελέτη για τη δημιουργία του χάρτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

O χάρτης δείχνει επίσης το πώς σημαντικά ιστορικά γεγονότα διαμόρφωσαν την πορεία της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας. Πιθανώς να γνώριζες ήδη ότι ο Τζένγκις Χαν και οι ορδές των Μογγόλων του, εξάπλωσαν τα γονίδια τους στα πέρατα του κόσμου. Ήξερες όμως ότι ο μέσος Τούρκος είναι περίπου κατά 3,7% Μογγόλος, ενώ οι Ουιγούροι της δυτικής Κίνας είναι περίπου κατά 25% Μογγόλοι (ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι Ουιγούροι);

Μεγάλο τμήμα του χάρτη είναι εναρμονισμένο με προηγούμενες θεωρίες για την ανθρώπινη μετανάστευση, όμως οι ερευνητές λένε ότι υπήρξαν και κάποιες εκπλήξεις.

«Καθώς στο πλαίσιο της προσέγγισής μας χρησιμοποιούμε μόνο γενετικά δεδομένα, ο χάρτης παρέχει πληροφορίες που είναι ανεξάρτητες από άλλες πηγές. Υπάρχουν ενδείξεις γενετικής μίξης που δεν είχαν καταγραφεί προηγουμένως», είπε ο Simon Myers από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο χάρτης διηγείται κάθε λογής γενετική ιστορία, από το αραβικό δουλεμπόριο του 7ου αιώνα, μέχρι την επιρροή του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας και τη μετανάστευση των Ισπανών κονκισταδόρων. Σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

 

Δείτε τον χάρτη και τα αποτελέσματα εδώ: http://admixturemap.paintmychromosomes.com/

 

Πηγή: vice

Αφηστε καποιο σχολιο