Είστε εύποροι ή φτωχοί; Το πείραμα που απέδειξε ότι οι εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν την οικονομική κατάσταση

  • Σάββατο, 26 Αύγουστος 2017 18:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Η λαϊκή ρήση λέει ότι ότι ο βήχας και ο παράς ή ο έρωτας δεν κρύβονται.
Μπορεί κανείς να παρατηρήσει το ακριβό ντύσιμο, το ρολόι ή το αυτοκίνητο κάποιου και να συμπεράνει ότι «έχει λεφτά».
Ωστόσο, μια μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει πιο απλός τρόπος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκφράσεις του προσώπου αποτελούν αξιόπιστο δείκτη της οικονομικής κατάστασης ενός ατόμου, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κοινωνικές συναναστροφές και την επιτυχία στην αγορά εργασίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ζήτησαν από φοιτητές, των οποίων το εισόδημα των γονιών τους έφτανε μέχρι και τα 77.000 ευρώ ετησίως, να ποζάρουν ανέκφραστοι στο φακό.
Στη συνέχεια, κάποιοι άλλοι υποψήφιοι έπρεπε να διακρίνουν κοιτάζοντας μόνο τα πρόσωπα των νέων στις φωτογραφίες, ποιοι ήταν κατά τη γνώμη τους εύποροι και ποιοι όχι.
Από τα ευρήματα, φάνηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν κατά 60% ακριβή, καθώς οι περισσότεροι κατάφεραν να διακρίνουν μόνο από το πρόσωπο την οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το χαμόγελο και άλλες συναισθηματικά φορτισμένες εκφράσεις, μπορεί να κρύψουν την πραγματική οικονομική κατάσταση.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι μαθητές ηλικίας μόλις 18-22 ετών έχουν ήδη αποκτήσει μία εμπειρία και μία ωριμότητα, με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται και στο πρόσωπο τους», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Νίκολας Ρουλ.
Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν πως όταν ένα άτομο έχει κάνει μία καλή κι ευτυχισμένη ζωή αυτό φαίνεται στο πρόσωπο του, ακόμη κι αν είναι στην εφηβεία.
Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει και για όσους δεν τα έχουν βρει όλα εύκολα στην ζωή τους.
«Επειδή, το πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς σε έναν άνθρωπο και δεδομένου ότι η ευτυχία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καλοπέραση, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς το σωστό», προσέθεσε.
Ο Ρουλ καταλήγει πως στον εγκέφαλο υπάρχουν νευρώνες που ειδικεύονται στην αναγνώριση του προσώπου.
Έτσι ένα σκυθρωπό ή ένα λαμπερό πρόσωπο, μπορεί να κάνει κάποιον να υποψιαστεί την οικονομική ευχέρεια ή δυσχέρεια.

 

 

Πηγή: valueforlife