Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

Πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Τάκης Εμμανουήλ.

Γεννήθηκε το 1933 στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την 1η του εμφάνιση στη σκηνή με το έργο «Ιφιγένεια» του Ευρυπίδη που ανέβηκε στην Επίδαυρο από το Αρχαίο Αττικό Θέατρο. Οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1965 σε διάφορους θιάσους.

Το 1960 έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά παίζοντας στην ταινία «Το Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου. Είχε την τύχη να παίξει στο ξεκίνημα της καριέρας του σε σημαντικές ελληνικές ταινίες που σημείωσαν επιτυχία και στο εξωτερικό. Το 1968 ξεκίνησε διεθνή καριέρα παίζοντας σε Αμερική, Αγγλία, Ιταλία και Αυστραλία. 

Το διάστημα 1979 – 1981 σπούδασε στο Λος Άντζελες σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παραγωγή ιδρύοντας δική του εταιρεία. 

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 21 ελληνικές ταινίες (ή συμπαραγωγές), ενώ έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει την ταινία Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη (1963).

Συμμετείχε σε 12 ξένες παραγωγές και εμφανίστηκε επίσης σε πολλές αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές (Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη; κ.α.). 

Η Κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου από το Α´ νεκροταφείο Αθηνών στις 11.00.
 

Φιλμογραφία

Το ποτάμι (1960)

Ηλέκτρα (1961) [Πυλάδης]

Ουρανός (1962) [Γιάγκος]

Αμόκ (1963)

Πετώντας με τον άνεμο (1963)

Το σημάδι της Αφροδίτης / Μικρές Αφροδίτες (1963) [Τσάκαλος]

Ο κράχτης (1964) [Μιχάλης]

Αλέξης Ζορμπάς - Zorba the Greek (1964) [Μανώλακας]

Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)

Μόνο για σένα (1965) [Λάμπρος Περωτής]

Ου κλέψεις (1965) [Πέτρακας]

Τα δίχτυα της ντροπής (1965)

Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965) [Άλκης Χριστόπουλος]

Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)

Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965) [Λάμπρος]

Οι εκδικηταί (1966)

Τα σκαλοπάτια (1966)

Έρωτας στην καυτή άμμο - The Runaway (1966) [Άγγελος] 

Ο δραπέτης (1967)

Ματωμένη γη (1967) Ηθοποιός [Κώστας]

Εκείνος κι εκείνη (1967)

Καταραμένη αγάπη (1968)

Οικογένεια Χωραφά (1968)

Βαριά κατάρα ο διχασμός (1968) [λοχίας Ουράνης]

Ο κατάδικος (1975) [Πεπονάς ]

 

Πηγή: zougla

Αφηστε καποιο σχολιο