Σκοτάδι, κεραυνοί, ενέσεις, θάνατος - Οι φοβίες των παιδιών σε κάθε ηλικία και η αντιμετώπιση τους

  • Σάββατο, 26 Αύγουστος 2017 08:56
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Πόσες δεν έχετε υποσχεθεί στο παιδί σας ότι δεν θα πάθετε τίποτα και θα είστε πάντα δίπλα του; Και σε πόσα σπίτια το βράδυ είναι αναμμένο ένα φως;

Όπως θα καταλάβετε, όλα τα παραπάνω, είναι κάποιοι από τους φόβους που νιώθει ένα παιδί. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι φοβίες που νιώθουν, είναι φυσιολογικό μέρος της ομαλής ανάπτυξής τους. Μάλιστα, διαφέρουν ανά ηλικία.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πώς εμφανίζονται σε κάθε ηλικία.

Από 1 – 3 χρόνων

Η φαντασία του παιδιού σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να αναπτύσσεται. Συνήθως, σε αυτές τις ηλικίες φοβούνται το σκοτάδι, τους κεραυνούς, αλλά και την ένεση (εμβόλιο) του παιδίατρου.


Από 3 – 6 χρόνων

Στην ηλικία αυτή ενισχύονται οι ανασφάλειες που νιώθει ένα παιδί, παίρνοντας τη μορφή του φόβου. Έτσι, φοβάται τα τέρατα, τον κακό λύκο που είναι κρυμμένος κάπου στο δωμάτιο. Φοβάται επίσης, την ίδια την ασθένεια, όταν αρρωσταίνει. Μετά τα 5 αρχίζει να έχει ανασφάλεια και απορίες, σχετικά με το θάνατο.

Από 6 – 8 χρόνων

Οι φοβίες, πλέον, αφορούν την καθημερινότητα του, το ίδιο το παιδί, αλλά και τα κοντινά του πρόσωπα. Φοβάται μην χτυπήσει, φοβάται μην πάθει κάτι το ίδιο ή οι γονείς του, ενώ η ιδέα του θανάτου πια το απασχολεί περισσότερο. Μάλιστα, ο φόβος του θανάτου, κυρίως για δικά του πρόσωπα, γίνεται πιο έντονος γύρω στην ηλικία των 8 χρόνων.

Από 8 και άνω

Συνήθως, μετά τα 8 χρόνια, οι φοβίες αρχίζουν να ελαττώνονται, αφού το παιδί είναι σε ηλικία, να επεξεργαστεί καλύτερα, όσα τον φόβιζαν μικρότερο.

Μη φοβίζετε τα παιδιά

Δεν υπάρχει παιδί, που να μην έχει φοβία. Σε άλλα εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό και σε άλλα σε μεγαλύτερο. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά, να διώξουν μακριά μέσα από συζήτηση, όσα τους απασχολούν και τα φοβίζουν. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενισχύεται τις φοβίες τους. Γιατί έχετε υπόψη, πως πολλές φορές, χωρίς να το καταλαβαίνετε, το κάνετε. Πως; Με το να τα απειλείτε λέγοντας «Φάε το φαΐ γιατί θα έρθει ο κακός ο λύκος» ή «Μην πηγαίνεις στο δωμάτιο γιατί έχει ένα μπαμπούλα εκεί» ή «Με στεναχώρησες, καλά άμα πεθάνω» και άλλα πολλά. Μην τα τρομάζετε, λοιπόν, περισσότερο και μην τα πιέζετε να ξεπεράσουν το φόβο τους, λέγοντας ότι είναι χαζό. Για εκείνα δεν είναι μια χαζή φοβία.

mothersblog.gr