Αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο - Εγκαίνια έκθεσης και Προβολές ταινιών

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου διοργανώνουν αφιέρωμα στη μνήμη του καταξιωμένου Αγιονικολιώτη δημιουργού Νίκου Κούνδουρου.

Από την Πέμπτη 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2017 διοργανώνεται έκθεση με εικαστικές δημιουργίες του σκηνοθέτη, με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, Εικόνα-Κίνηση-Νόημα-Ζωή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, εγκαινιάζοντας το άνοιγμα του χώρου στη σύγχρονη πολιτιστική δράση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου. Το ωράριο της έκθεσης είναι Τρίτη-Κυριακή 9:00-15:00 και Δευτέρα-Σάββατο-Κυριακή 18:30-21:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

          Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, ξεκινά το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνεται στη μνήμη του συντοπίτη μας σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου και τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Από την πλούσια φιλμογραφία του δημιουργού έχουν επιλεγεί να προβληθούν 7 συνολικά ταινίες, τις οποίες θα προλογίζουν σκηνοθέτες από το χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Το επόμενο τριήμερο θα προβληθούν στον θερινό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ με ελεύθερη είσοδο, οι παρακάτω ταινίες:
Παρασκευή 25 Αυγούστου.
20:30  Συζήτηση για το έργο του Νίκου Κούνδουρου από τους σκηνοθέτες  Μάριο Παπαγεωργίου και  Άγγελο Σπάρταλη
21:30  «Μαγική Πόλη» (1954), με τους Γιώργο Φούντα, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μίμη Φωτόπουλο, Θανάση Βέγγο, Μάνο Κατράκη, Στέφανο Στρατηγό
Υπόθεση: Ένας φορτηγατζής σε μια λαϊκή φτωχογειτονιά της Αθήνας προσπαθεί να ξεφύγει από τα πλοκάμια του υπόκοσμου.
Η Αθήνα των λαϊκών συνοικιών της δεκαετίας του ΄50, των λούνα παρκ, των νταήδων, των κοριτσιών που κάνουν όνειρα, της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων. Επηρεασμένη άμεσα από το κίνημα του νεορεαλισμού, η «Μαγική Πόλη», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κούνδουρου, έφερε μια νέα πνοή στον ελληνικό κινηματογράφο. Υπέροχη μουσική επένδυση από τον Μάνο Χατζιδάκι, κινηματογραφικό ντεμπούτο του Θανάση Βέγγου.
Σάββατο 26 Αυγούστου
20:30  Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τον  Νίκο Κούνδουρο
21:30  «Ο Δράκος» (1956), με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Αργύρη, Θανάση Βέγγο, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου
Υπόθεση: Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος την Πρωτοχρονιά, όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Η επιθυμία του να δραπετεύσει από την γκρίζα του ζωή τον οδηγεί σε μια θανάσιμη παγίδα…
Από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και το φιλμ νουάρ. Εξαιρετική μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι και αξεπέραστη η ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου.
Την ταινία προλογίζει ο σκηνοθέτης Μάριος Παπαγεωργίου.
Κυριακή 27 Αυγούστου
20:30 «Οι Παράνομοι» (1958), με τους Πέτρο Φυσσούν, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Νέλλη Αγγελίδου
Υπόθεση: Τρεις παράνομοι, συναντιούνται πάνω στα βουνά και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεφύγουν από τους χωροφύλακες. Ακολουθούν μία πορεία προς την θάλασσα, σαν μοναδική οδό διαφυγής…
Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας πνοής του ελληνικού κινηματογράφου, η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους το 1958, ο σκηνοθέτης όμως αρνείται να υπακούσει στις υποδείξεις της λογοκρισίας και η προβολή της απαγορεύεται. Την επόμενη  χρονιά η ταινία προκαλεί αίσθηση στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το 1960 προβάλλεται από το ΒΒC. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζηδάκις.
22:30 «Το Ποτάμι»  (1960), με τους Τίτο Βανδή, Πατρίτσια Μπίνη, Ανέστη Βλάχο, Γιώργο Εμιρζά
Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες διαδραματίζονται στις όχθες ενός ποταμού. Δείγμα πειραματικού σινεμά, εισαγωγή σε ολόκληρο το μετέπειτα έργο του δημιουργού. Η ταινία για την οποία ο Νίκος Κούνδουρος πάλεψε για το τελικό μοντάζ και ήρθε σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς συμπαραγωγούς. Το αποτέλεσμα ήταν να προβληθεί (και να βραβευθεί) στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960 σε δύο διαφορετικές εκδοχές, αλλά να μην κυκλοφορήσει ποτέ στο εμπορικό δίκτυο.
Τις  ταινίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Μάριος Παπαγεωργίου.