Εορτασμός ονομαστηρίων και επετείου ενθρόνισης για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Η επέτειος της συμπλήρωσης δέκα ετών από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, θα εορταστεί στο Ηράκλειο αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου, με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.


Η ημέρα των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο συμπίπτει με την ονομαστική του εορτή, ενώ στα Χανιά ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Στους επετειακούς αυτούς εορτασμούς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Στις 8.30 το πρωί θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό
Ναό του Αγιου Μηνά για την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου.
Στις 7.30 το απόγευμα θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου επετειακή τιμητική εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια, φωτογραφικό υλικό και ομιλιτικές αναφορές στην αρχιεπισκοπική διακονία και τη δεκαετή πορεία του τιμώμενου.
Η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της προσκαλεί τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και τους πιστούς να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή και ευχαριστία προς τον τιμώμενο πρωθιεράρχη, ο οποίος όπως αναφέρεται “αφοσιωμένα και υποδειγματικά αναλίσκεται καθημερινώς για το καλό της Εκκλησίας της Κρήτης και των ευλογημένων ανθρώπων της”.

Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1933 στα Μιξόρρουμα Ρεθύμνης. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε αρχικά στο Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κολλέγιο του Αγίου Βονιφατίου στο Warminster της Αγγλίας. Διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου και σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Στις 9 Ιουνίου 1975 εξελέγη παμψηφεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνιας και Αποκορώνου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υπέρτιμο και έξαρχο Ευρώπης, στις 31 Αυγούστου 2006 στο Φανάρι, το Μεγάλο Μήνυμα δόθηκε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο.