Αναπαλαίωση πέτρινης κατοικίας 300 ετών στην Κρήτη - Ένας ιδιαίτερος χώρος διακοπών (Φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2017 09:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το Critamo Cottage είναι ένα παραδοσιακό σπίτι που κτίσθηκε το 1724, στις αρχές της Οθωμανικής διακυβέρνησης του νησιού, στον Άγιο Παύλο, ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στο γραφικό χωριό Γαβαλοχώρι, λίγο έξω από την ιστορική πόλη των Χανίων.


Το κτίσμα πέρασε από γενιά σε γενιά και ανακαινίστηκε με αγάπη, μεράκι και προσωπικό μόχθο του ιδιοκτήτη του Ηλία Αμβροσίου, για να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο χώρο διακοπών που επιδιώκει να μοιραστεί με τους επισκέπτες του την πολύτιμη ιστορία και τη διαχρονική του αξία. Η αναπαλαίωση της κατοικίας έγινε με χρήση τοπικών υλικών και ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κατασκευαστική μαστοριά.

Ο παλιός στάβλος του σπιτιού με την ενετική καμάρα και το ξύλινο ταβάνι έχει διαμορφωθεί στο καθιστικό του σπιτιού με το σαλόνι και την τραπεζαρία, τα δύο υπνοδωμάτια είναι διακοσμημένα με αυθεντικά, κρητικά έπιπλα, ενώ η πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με τον με ξυλόφουρνο προσφέρει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου νοικοκυριού για πλήρη αυτονομία και ιδιωτικότητα.

Η κατοικία πήρε το όνομά της το πολυετές φυτό κρίταμο των παραθαλάσσιων βράχων που ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο, του οποίου οι σπόροι έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Στην αρχαία Ελλάδα διάσημοι ιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας και ο περίφημος βοτανολόγος Πλίνιος αναφέρονται στο κρίταμο και τις πολύτιμες ιδιότητες του.


Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, ariahotels
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα 
Πηγή: ariahotels.gr