"Ταξίδι" σε ανθρώπους και γεύσεις - Ζωντάνεψαν μνήμες μαζί με συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

  • Σάββατο, 19 Αύγουστος 2017 11:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Σε μια βραδιά, με πολλά μαγικά στοιχεία, σε διάφορα επίπεδα εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Αγγελοπούλου Σουλαδάκη το βράδυ της Πέμπτης στον Άγιο Νικόλαο. Στον ειδυλλιακό χώρο της πλαζ του ΕΟΤ δίπλα στη θάλασσα, δεν “έπεφτε” καρφίτσα καθώς πολλοί ηταν οι φίλοι, αλλά και θαυμαστές της συγγραφέως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια που αποδέχθηκαν την πρόταση της ιδίας του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου και των εκδόσεων Επίκεντρο για την παρουσίαση του βιβλίου “Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ ...”.

Η βραδιά ξεχείλισε από συναίσθημα ενώ όλοι σχεδόν οι παρεβρισκόμενοι μιλούσαν για το "ταξίδι" στο παρελθόν, στους ανθρώπους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές.

Από την πλευρά του Δήμου παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός και η αντιδήμαρχος Δέσποινα Καρνιαδάκη. Μάλιστα ο Δήμαρχος απευθύνοντας χαιρετισμό δήλωσε χαρούμενος που η παρουσίαση αυτή έγινε στο συγκεκριμένο χώρο που ανακαινίστηκε από το Δήμο και μίλησε με τα πιο θετικά λόγια για το έργο της συγγραφέως. Ο κ.Ζερβός με χιούμορ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν μαγειρεύει αλλά είναι λάτρης του καλού φαγητού και στάθηκε ιδιαίτερα στις ιστορίες που περιγράφονται στο πρώτο μέρος του βιβλίο.

Η ίδια η συγγραφέας μίλησε για την έμπνευση της που ξεκίνησε από την Κρητικιά πεθερά της τη Μαριγώ, αλλά και τη μητέρα της την οποία ευχαρίστησε. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο άλλωστε στις δύο γυναίκες που έδωσαν έμπνευση στη ζωή της αλλά και στον πατέρα της. Στις πρώτες 120 σελίδες του βιβλίου αναφέρονται με εξαιρετικό και γλαφυρό τρόπο άνθρωποι και φυσιογνωμίες του Μεραμπέλου που επηρέασαν και έδωσαν την ιδέα και την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του βιβλίου.

Η Μεραμπελιώτισσα πεθερά

Ιδιαίτερες αναφορές στο σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει στο βιβλίο της την Μεραμπελιώτισσα πεθερά της αλλά και τους γονείς και πως αυτοί κυριαρχούν ακόμα και μέσα από τις συνταγές αναφέρθηκαν οι ομιλητές.

Η Φανή Ζουράρη μίλησε για το λογοτεχνικό ταλέντο που ξεδιπλώνεται στο πρώτο μέρος του βιβλίου αλλά και στο μοναδικό τρόπο που η συγγραφέας καταφέρενει να “παντρέψει” ανθρώπους, χαρακτήρες, γεύσεις και μυρωδιές. Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος, αυτό των συνταγών, τόνισε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς δεν υπάρχει γυναίκα που να μεγάλωσε παιδιά και να μην αναρωτήθηκε “τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;”

Από την πλευρά τοου ο καθηγητής Βασίλης Φθενάκης μίλησε με τα πιο κολακευτικά λόγια για τη συγγραφέα τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το πρώτο μέρος του βιβλίου τον γυρίζει σε εποχές νοσταλγικές και φέρνει μνήμες από το παρελθόν. Με τις συνταγές και τις γεύσεις της η κ.Σουλαδάκη, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη του ανθρώπου την τροφή αλλά δε μένει μόνο εκεί. Δημιουργεί λογοτεχνικά αλλά και μαγειρικά προς τέρψιν και ικανοποίηση.

Ο Κώστας Τζερμιάς από την πλευρά του έκανε λόγο για μια νουβέλα η οποία εξελίσσεται πλήρως στο πρώτο μέρος του βιβλίου, με ανθρώπους, γεύσεις και αρώματα της Μεραμπελιώτικης γης να είναι στο επίκεντρο. Τόνισε ότι τελικά ο λογοτένχης, μαγειρεύει αλλά και ο μάγειρας παράγει λογοτεχνία μέσα από υλικά που φαίνονται “ατάκτως εριμμένα” αλλά όλα βρίσκουν τη θέση τους και το ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Το σημαντικό ρόλο του “ζωντανέματος” των χαρακτήρων του βιβλίου ανέλαβε η Άννα Καραγιαννάκη διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Το ηχόχρωμα και το μέταλλο της φωνής της έκαναν τις ιστορίες να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών- ακροατών με μοναδικό τρόπο και να “μπερδεύεται” το χθες με το σήμερα σε ένα απαράμιλλο αποτέλεσμα που ικανοποιούσε την ακοή και κέντριζε τη φαντασία.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη και Αλέκο Κακέπη.

Οι συνταγές ... της μαμάς

Μέσα από το βιβλίο της με απλές οδηγίες και αφηγήσεις η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη μας “ταξιδεύει” στις παιδικές μας μνήμες που διανθίζονται από τις γευστικές μας αναμνήσεις, τότε που τα σπίτια μας μύριζαν νόστιμο “μαμαδίστικο” φαγητό. Με υλικά απλά και όσα η φύση έδινε στην εποχή τους αλλά κυρίως με ότι υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Αποτελεί δε ένα κράμα γεύσεων από όλη την Ελλάδα αφού εκτός από την Αρκαδία τόπο καταγωγής της συγγραφέως και την Κρήτη τόπο καταγωγής του συζύγου, η κ. Σουλαδάκη ως κόρη αξιωματικού ταξίδεψε πολύ σε όλη την Ελλάδα και “εγκλώβισε” γεύσεις και μυρωδιές τις οποίες μας δίνει σε αυτό το βιβλίο. Έτσι θα βρούμε γεύσεις από την Αθήνα, τη Μακεδονία, την Αρκαδία, την Κρήτη, τον Έβρο αλλά δοσμένες με ένα τρόπο σύγχρονο και κυρίως προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες ζωής.

Συνολικά το βιβλίο περιλαμβάνει 100 συνταγές φαγητών αλλά και 50 γλυκών ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα γίνεται στα μενού εποχής, όπου όπως λέει η κ. Σουλαδάκη: “το να καταναλώνουμε τα τρόφιμα στην εποχή που παράγονται είναι υγιεινό και οικονομικό”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η παρασκευή των συνταγών που προτείνει είναι γρήγορη η συγγραφέας θα επισημάνει: “αρκετές από αυτές, να είναι γρήγορες. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση πρόχειρες, αφού είναι μελετημένες ώστε να είναι και υγιεινές. Προκύπτουν μέσα από την εμπειρία μου και όλα τα φαγητά τα έχω μαγειρέψει πριν τα βάλω στο βιβλίο κι έχω φωτογραφήσει το κάθε πιάτο ξεχωριστά”.

Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, γράφει και ζωγραφίζει και φυσικά μαγειρεύει! Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Σουλαδάκη και έχει δυο κόρες, την Βασιλική και την Μαρία.