Παναγίες της Κρήτης - Καλυβιανή της αγάπης και της προσφοράς σε μια ιδιαίτερη φωτογράφηση

  • Τρίτη, 15 Αύγουστος 2017 09:56
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στη Μονή της Παναγίας Καλυβιανής συρρέει αυτές τις μέρες σύσσωμη η Μεσαρά αλλά και άνθρωποι από ολόκληρη την Κρήτη για να προσκυνήσουν και ανάψουν ένα κερί. Πρόκειται για μια ιστορική Μονή που υπήρξε ανδρική και έγινε γυνακεία κοινοβιακή μετά το 1950 όταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος ανέλαβε να την ... ξαναδημιουργήσει από την αρχή. Και η Μονή Παναγίας Καλυβιανής έγινε μια εστία που αγκάλιασε ορφανά και απρόστατευτα κορίτσια αλλά και γερόντισσες και δημιούργησε σχολείο αλλά και σχολές που μάθαιναν τέχνες στις κοπέλες της Μεσαράς και όλης της Κρήτης για πολλές δεκαετίες. Το κοινωνικό έργο της Μονής ακόμα και σήμερα συνεχίζεται.

Με αφορμή τον εορτασμό της Μονής δημοσιεύουμε το ιστορικό της Μονής όπως δημοσιεύεται στη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, συνοδεύοντας το αφιέρωμα με τις εξαιρετικές αεροφωτογραφίες του δασκάλου Χρήστου Κωνσταντινίδη.

Το ιστορικό

Από τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε στον τόπο τούτο ανδρικό Μοναστήρι, απομεινάρι του οποίου είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, του 14ου αιώνα, στο οποίο κατά την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού, μικρή σε μέγεθος και λαϊκής τέχνης.

Το Μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί έγιναν ομολογητές και μάρτυρες της πίστεως.

Ακολούθησε μια περίοδος που οι μοναχοί σκορπισμένοι από τον φόβο των Τουρκών ζούσαν σαν καλυβίτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Όσιος Χαράλαμπος από της Δαφνές Τεμένους. Ο τάφος του υπάρχει πίσω από το Ιερό του Καθολικού της Μονής και λίγο πιο αριστερά βρίσκεται Ναός αφιερωμένος σ΄αυτόν. Εορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Το Μοναστήρι αποκτά και πάλι ζωή με επίκεντρο το μικρό εκκλησάκι. Τα βιβλία της Μονής, χρονολογούνται από το έτος 1873 και δείχνουν πως επιτελείτο και τότε φιλανθρωπικό έργο προς τους πάσχοντας αδελφούς, (φυλακισμένους, άπορους, νόθα και ορφανά παιδιά, σχολεία κτλ).

Στις αρχές του 20ου αιώνα με εντολή του τότε Επισκόπου Αρκαδίας κ. Βασιλείου Μαρκάκη, κτίζεται το έτος 1927 ο Ι. Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πού τώρα λειτουργεί ως καθολικό της Μονής.

Το έτος 1956 όταν Επίσκοπος Αρκαδίας εκλέγεται ο μετέπειτα Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος Παπουτσάκης, στη Μονή υπάρχει μόνο ένας μοναχός, ο π. Ευμένιος Συγγελάκης. Ο νέος Επίσκοπος μελετά τις ανάγκες της περιοχής και αποφασίζει την δημιουργία φιλανθρωπικού έργου στο χώρο της Μονής.

Η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία με τη χειροθεσία των πρώτων αδελφών με σκοπό τη λατρεία του Θεού και τη φιλανθρωπία.

Ένα συγκρότημα ιδρυμάτων αναπτύσσεται γύρω από τη Μονή: Ορφανοτροφείο «Στοργή της Παναγίας», Γηροκομείο «Οι Άγιοι Δέκα», Κέντρο εφηβικής προστασίας «Η Αγία Σκέπη», Παιδική προστασία «Η Θεοτόκος», Σχολή κοπτικής ραπτικής «Ο Ευαγγελισμός».

Εδώ φιλοξενούνται ψυχές ταλαιπωρημένες και πληγωμένες από τη ζωή και τους ανθρώπους. Στόχος είναι η σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και η ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και η παρηγοριά και ανακούφιση κάθε πονεμένης ψυχής του Γηροκομείου.

Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια Ιεροραπτικής, Αγιογραφίας Υφαντικής, Μουσείο Εκκλησιαστικού και λαογραφικού τύπου, Δημοτικό σχολείο Δημόσιο και Νηπιαγωγείο, για τα παιδιά των ιδρυμάτων και της γύρω περιοχής και κατασκήνωση στον Κόκκινο Πύργο, για τις διακοπές των παιδιών των ιδρυμάτων.

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται αυταπάρνηση, θυσία, και πολύς αγώνας. Οι Αδελφές της Μονής (40-45 τον αριθμό) προσφέρουν τον εαυτόν τους, νύκτα και ημέρα, στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων υπό την καθοδήγηση πρώτα της μακαριστής γερόντισσας Νεκταρίας Βασιλάκη (09-08-1963—11-04-2004) και τώρα της Ηγουμένης Τιμοθέης Γερακάκη.

Συμπαραστάτης στο έργο της αδελφότητας είναι ο δάσκαλος και διευθυντής για 35 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου και Πνευματικός της Μονής π. Νεκτάριος Πατεράκης.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται κάτω από την πατρική συμβουλή και καθοδήγηση του ιδρυτή της Μονής κ. Τιμοθέου και όταν εκείνος ανεβαίνει στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, υπό την πατρική ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας, κυρού Κυρίλλου Κυπριωτάκη (24-04-2005).

Το έργο της Μονής συνεχίζεται τώρα κάτω από το στοργικό βλέμμα του νυν Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, πνευματικού τέκνου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ 

Εκεί γαληνεύει η ψυχή κι αδειάζει το μυαλό - Παλιανή, μια Μονή που μοιάζει και με χωριό (Φωτογραφίες)

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Καλυβιανή - Ένα όνειρο από κείνα της χαμένης παιδικής αθωότητας

"Σκαρφαλωμένη" στο βράχο η Χρυσοσκαλίτισσα "ατενίζει" τη θάλασσα

Μονή Κουδουμά, ένας ιερός χώρος, στη μαγεία του Λιβυκού πελάγους

Φανερωμένη, μέσα σε σπηλιά το καθολικό , δημοφιλές και σπουδαίο προσκύνημα

Η Αγία Μονή, που χτίστηκε σε ένα κατάφυτο τόπο για να γλιτώσει από τους πειρατές!

 Στη Χαρακιανή, που κάθε Δεκαπενταύγουστο επιστρέφει στο "σπίτι της"

57 χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη

Οδηγήτρια, ιστορικό και πλούσιο μοναστήρι στο Κρητικό "Άγιο Όρος"

Παναγίτσα, ένας αγαπημένος ναός που χτίστηκε από τους πρόσφυγες στο Μασταμπά