Ithaca Laundry - Κινητά πλυντήρια για άπορους και άστεγους στους δρόμους της Αθήνας

  • Δευτέρα, 14 Αύγουστος 2017 18:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ελλάδα

Ακούγεται σαν ονειρικό, «καλογυαλισμένο» σενάριο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό: μια ομάδα τριών νέων φοιτητών δημιούργησε πριν από δύο χρόνια μια κοινωνική επιχείρηση καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό και καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι βιώσιμη, προσλαμβάνοντας, μάλιστα, υπαλλήλους από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 

Την ημέρα που γνωρίσαμε έναν από τους τρεις ιδρυτές των Ithaca Laundry, τον 24χρονο Θάνο Σπηλιόπουλο, το κινητό πλυντήριό τους είχε σταθμεύσει στον χώρο της Equal Society με το κοινωνικό συσσίτιο «Ανθρώπων Γεύματα», στον Κολωνό. Οι επισκέπτες -άποροι και άστεγοι συμπολίτες μας- επωφελούνταν διπλά, αποκτώντας πρόσβαση σε δύο αυτονόητες για όλους ανάγκες, το φαγητό και την καθαριότητα.
«Είδα μια αντίστοιχη ιδέα που είχε εφαρμοστεί στην Αυστραλία και την προσάρμοσα στα ελληνικά δεδομένα», λέει στο «NewPage» ο Θάνος καθισμένος αναπαυτικά στη θέση του οδηγού του βαν, ενώ πίσω μας πλυντήρια και στεγνωτήρια δουλεύουν στο φουλ.

Οι Ithaca Laundry λειτουργούν σε πέντε σημεία της πόλης – στο κέντρο κυρίως της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά. Μια φορά την εβδομάδα, μάλιστα, λειτουργούν σε Κέντρο Ημέρας για μετανάστες. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η είδηση ταξιδεύει από στόμα με στόμα αλλά και μέσα από συνεργαζόμενους φορείς με κοινωνική δράση. Κάθε φορά χρησιμοποιούν την υπηρεσία 20 με 25 άτομα και μέχρι στιγμής το κοντέρ έχει γράψει: 1. 700 πλυντήρια, 2.000 επισκέψεις, 740 νέους μοναδικούς επισκέπτες.

Και πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Η ιδέα για το κοινωνικό πλυντήριο βρίσκει τον Θάνο στο τρίτο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε είναι που μαθαίνει για μια υποτροφία και σχηματίζει την ομάδα του με δύο καλούς του φίλους – τον παιδικό του φίλο Φάνη Τσόνα, απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπεύθυνο σήμερα για τα τεχνικά θέματα της ΜΚΟ, και την Ανδήλη Ραχούτη, η οποία σχεδίασε την εταιρική ταυτότητα των Ithaca Laundry.
«Πάντα είχα μια ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο, αλλά έβλεπα ότι η προσφορά δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνος σου σε μεγάλη κλίμακα. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από κοινωνικές υπηρεσίες», περιγράφει ο Θάνος. «Παράλληλα όμως ανθούν η κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και το πλαίσιο που την ευνοεί, μέσα από χρηματοδοτήσεις διαφόρων προγραμμάτων». Το θετικό είναι ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αυτά διακρίνονται αξιοκρατικά και μέσω ευγενούς άμιλλας, κάτι που ανεβάζει τον πήχη ψηλά – κάπως έτσι η ομάδα διακρίθηκε πέρσι σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. \

Οι τρεις νέοι φτιάχνουν, λοιπόν, ένα δομημένο business plan και με μια δυνατή ιδέα ως άσο στο μανίκι τους κερδίζουν την υποτροφία – μαζί με άλλες έντεκα ελληνικές ομάδες. Λίγους μήνες αργότερα ο Θάνος ταξιδεύει για Αμερική για να παρευρεθεί σε συνέδριο του Ιδρύματος Bill Clinton σχεδιασμένο για φοιτητές, το οποίο προσφέρει δικτύωση και εμπειρίες. «Ιδρύοντας μια ΜΚΟ στα 24 μου είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω όλα αυτά που έμαθα στη σχολή μου – είτε αυτό είναι η διοίκηση ομάδας είτε να ασχολούμαι με τα οικονομικά. Εχω αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν θα είχα καταφέρει αλλιώς», σημειώνει ο Θάνος. «Από μια τέτοια πρωτοβουλία βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι. Οι άνθρωποι που επωφελούνται από την υπηρεσία, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ΜΚΟ αλλά κι εμείς που κερδίζουμε εμπειρίες και αναπτυσσόμαστε μέσα στην κρίση».

Με την επιστροφή στην Αθήνα η ομάδα βάζει σε εφαρμογή την ιδέα της. «Τα μεγάλα έξοδα ήταν η μετατροπή του βαν αλλά και τα λογιστικά για τη σύσταση της εταιρείας», εξηγεί ο Θάνος. Αυτή τη στιγμή τα μισθολογικά έξοδα καλύπτονται από συνεργασίες με τους χορηγούς της ΜΚΟ και συγκεκριμένο από την LG που έχει δωρίσει στην οργάνωση και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια (τα απορρυπαντικά είναι δωρεά της Procter & Gamble). Το σημαντικό της υπόθεσης είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. «Σε αυτή τη φάση απασχολούμε δύο εργαζομένους, έναν πλήρους απασχόλησης και έναν μερικής, ενώ σύντομα θα απασχολούμε και τρίτο. Να επισημάνουμε ότι τα έσοδα των εργαζομένων είναι πάνω από τον βασικό μισθό».

Εξίσου ουσιαστικός είναι όμως και ο στόχος του κινητού πλυντηρίου. «Θέλουμε να δώσουμε σε ανθρώπους την ευκαιρία να επανενταχθούν. Να αποκτήσουν αξιοπρέπεια και να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους». Η Δήμητρα Κουντουριώτη, «αρχηγός» της οργάνωσης ειδικά τώρα που τα δύο αγόρια εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, προσθέτει: «Είναι μια υπηρεσία που κανείς δεν την αντιλαμβάνεται όπως το φαγητό ή τη στέγη, είναι όμως εξίσου σημαντική. Το βλέπουμε στην πράξη πόσο πολύ βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των χρηστών και μας το λένε και οι ίδιοι ότι το έχουν πολλή ανάγκη. Η διαφοροποίησή μας σε σχέση με άλλες υπηρεσίες είναι ότι πάμε εμείς στους ανθρώπους -δεν έρχονται εκείνοι σ’ εμάς- κι ότι εξυπηρετούμε διαφορετικούς πληθυσμούς στο Κέντρο».
Ενόσω καθόμαστε στη θέση του συνοδηγού μιλώντας με τον Θάνο, βλέπουμε ανθρώπους με γαλήνιο βλέμμα να αφήνουν τα ρούχα τους για να πλυθούν λίγο πριν μπουν μέσα στον χώρο της Equal Society για ένα ζεστό πιάτο σπιτικό φαγητό. «Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί από τους επισκέπτες μας έρχονται και για να κοινωνικοποιηθούν», τονίζει η Δήμητρα. «Να μιλήσουν με συνάνθρωπους τους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση αλλά και μ’ εμάς. Μας αφηγούνται τις ιστορίες τους. Θέλουν πολύ να μιλήσουν»…

 

Info
Επισκεφθείτε το www.itahacalaundry.gr για να μάθετε περισσότερα για τη δράση των Ithaca Laundry, τα σημεία που επισκέπτεται το βαν αλλά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ως εθελοντές

 

Πηγή: neaselida