Όταν η Ελληνική μουσική υμνεί το πιο όμορφο φεγγάρι

  • Δευτέρα, 7 Αύγουστος 2017 18:10
  • Ελίνα Λαγουδάκη
  • Μουσική

Η γέμιση του φεγγαριού είναι συνήθως, πηγή έμπνευσης και ρομαντισμού.

Της Ελίνας Λαγουδάκη

 

Έτσι, πολλοί έλληνες μουσικοσυνθέτες και στιχουργοί, ύμνησαν κατα καιρούς το πιο όμορφο φεγγάρι! Την Πανσέληνο! Τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια είναι τα παρακάτω:

 

Χαρούλα Αλεξίου : Πανσέληνος  
Όταν ένα τραγούδι έχει σαν ερμηνεύτρια της Χαρούλα Αλεξίου, δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχο. Όταν η ίδια γράφει στίχους και μουσική το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Αυτό συνέβει και με αυτό το τραγούδι. Η μεγάλη αυτή καλλιτέχνης τραγουδούσε "Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία" και όλοι εμείς ταξιδεύαμε μαζί της κάθε φορά. 

 

Μανώλης Λιδάκης : Ζήλεψε η Πανσέληνος 
Η συνύπαρξη του Μανώλη Λιδάκη με την Βάσω Αλαγιάννη, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα υπέροχο τραγούδι που χρόνια τώρα μας συντροφεύει είτε με πανσέληνο είτε όχι. Σκεφτείτε πόσο όμορφο κάνει τον άνθρωπο που αγαπάς στα μάτια σου ο έρωτας για να φτάσει να ζηλέψει την ομορφιά του η πανσέληνος!

 

Χαρούλα Αλεξίο : Πανσέληνος ο έρωτας 
Η Χαρούλα Αλεξίου ύμνησε ξανά την πανσέληνο και παρομοίωσε το έρωτα μαζί της. Σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και στίχους Κ.Χ. Μύρη, "Πανσέληνος ο Έρωτας βουρλίζει το κορμί μου
και σ´ ονειρεύομαι". 

 

Αναστασία Μουτσάτσου : Πανσέληνος 
Η αισθησιακή φωνή της Αναστασίας Μουτσάτσου ταίριαξε απόλυτα με τους υπέροχους στίχους του Φώτη Σιμόπουλου και την μουσική του Νίκου Ζιώγαλα. Γιατί το κίτρινο φως της αγνής πανσελήνου μπορεί να φανερώσει τα πάντα!

 

Γεωργία Νταγάκη : Πανσέληνος  
Η Γεωργία Νταγάκη σε συντροφιά με τη λύρα της και σε στίχους - μουσική του Νίκου Ζούδιαρη, υμνεί με έναν ίδιαίτερο τρόπο το όμορφο αυτό φεγγάρι. Δεν θυμίζει κρητικό τραγούδι αλλά κάπου κρύβεται και αυτό το στοιχείο μέσα του! "Κι όπως με στράβωνες εγώ σε είδα, μες την πανσέληνο"

 

Σε πιο σύγχρονα λαϊκά μονοπάτια:
 

Νίκος Οικονομόπουλος : Πανσέληνος 
Νίκος Οικονομόπουλος στο τραγούδι, Νίκος Δουλάμης στους στίχους και Κριστιάν Δουλάμης στη μουσική, συνθέτουν ένα γνήσιο λαϊκό τραγούδι που δείχνει τον ερωτισμό του γεμάτου φεγγαριού. Έχει πανσέληνο απόψε και με καις, έλα εδώ και ζήτα μου ότι θες, τραγουδάει ο Νίκος Οικονομόπουλος και σίγουρα οι θαυμάστριες του μισούν εκεί που θα της το αφιερώνει.

 

Παντελής Παντελίδης - Πανσέληνος και κάτι  
Στίχοι, μουσική, ερμηνεία από τον άνθρωπο που έπεσε σαν βόμβα στα ελληνικά μουσικά δρώμενα και έφυγε αστραπιαία από τη ζωή αφήνοντας πίσω πολλές επιτυχίες. Πανσέληνο και κάτι πάω να σκοτωθώ τραγουδούσε το 2015. Κάτι σαν προφητεία, όπως είπαν οι θαυμαστές του.

 

Είπαμε, το φεγγάρι αυτό γεμίζει τη καρδιά με συναισθήματα, ζωντανεύει αναμνήσεις, ξανά ανοίγει πληγές και κάνει τον κόσμο τόσο όμορφο και ερωτεύσιμο με το φως του! 

Ελίνα Λαγουδάκη

Φοιτήτρια πληροφορικής και απόφοιτη σχολής δημιουργικής γραφής. Μήπως και μέσα από το γράψιμο καταφέρω να καταλάβω τον κόσμο και τους ανθρώπους.