Ξινόχοντρος, πίτες, ζυμωτό, πολιτισμός και λεβεντιά - Ξεχωριστό φεστιβάλ στο Αμάρι (Φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 7 Αύγουστος 2017 08:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Βλέποντας τις εικόνες ταξιδεύεις στην Κρήτη που θα θελες. Εκείνη της δημιουργίας, του γλεντιού, της διασκέδασης, των γεύσεων, των αρωμάτων και της λεβεντιάς. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων του το 2ο Amari Green Festival πέρασε στην ιστορία έχοντας καταγράψει σημαντικές στιγμές για τον τοπικό πολιτισμό αλλά και καταφέρνοντας να αναδείξει την πραγματική Κρήτη αυτήν που ορθώνει ανάστημα στα δύσκολα.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στο Αμάρι κατάφεραν τα πάντα. Πάντρεψαν την επιστήμη με την παράδοση, δημιούργησαν ξανά μνήμες και γεύσεις και ανέδειξαν τον πολιτισμό του χορού και της διασκέδασης. Ανάμεσα στα εδέσματα που γεύτηκαν όσοι επισκέφθηκαν το φεστιβάλ ήταν ζυμωτό ψωμί, μυζηθρόπιτες Αμαριώτικες, ξινοχόντρος, ταραμοσαλάτα με παξιμάδι και δίκταμο και πολλά άλλα.

Τι έκαναν όμως και “μύρισε” ολόκληρο το Αμάρι; Φούρνισαν και ξεφούρνισαν ψωμιά στου Αποδούλου, «κέντησαν» πίτες οι Πετροχωριανές, μοσχομύρισαν τα σαπούνια από το Νεύς Αμάρι, έψησαν χόντρο διαλεχτό στην Παντάνασσα, γεύτηκαν τα αρώματα της φύσης στη Βισταγή και δόξασαν την Πρέφα στο Φουρφουρά!

Αυθεντικές, γεμάτες τέχνη, παράδοση και ουσία ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Αμαρίου, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στη Σχολή Ασωμάτων, είτε στα χωριά τους!

Παραδοσιακό Αμαριώτικο Ζύμωμα και Φούρνισμα Ψωμιού έγινε στο χωριό Αποδούλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, με μαγείρισσες και τους συμμετέχοντες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Πρόγραμμα BigPicnic) και τους νέους του χωριού που έστησαν μεγάλο γλέντι.

Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο & Αιθέρια Έλαια από τον Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και συμμετέχοντες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Πρόγραμμα BigPicnic). Εκμάθηση και Διαγωνισμός Πρέφας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στα καφενεία του χωριού με τρεις νικητές!

Στο Αμάρι κατάφεραν να παντρέψουν με εξαιρετικό τρόπο την επιστήμη με την παράδοση. Η συνεργασία με την ομάδα επιστημόνων της διατροφής και της γεωργίας από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από εξαιρετικά καινοτομικές δράσεις που είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή. Στα εργαστήρια συν-δημιουργίας η Αμαριώτικη γαστρονομία εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους ειδικούς των αρωματικών φυτών, με πραγματικά μοναδικά αποτελέσματα, όπως την συνταγή του φεστιβάλ με βάση την ταραμοσαλάτα, τον δίκταμο, τα κρίθινα παξιμάδια και το ελαιόλαδο αλλά και τα εκπληκτικό αρωματισμένο λάδι και αρωματισμένο χοντρό αλάτι. Μεγάλη συμμετοχή είχαν επίσης το Science Café και ο περίπατος στην φύση, μέσα από τα οποία το κοινό μυήθηκε στις ιδιότητες των τοπικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην αναγνώρισή τους και στην υπεύθυνη χρήση τους.

Καλλιτέχνες, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική τίμησαν την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ και χάρισαν μοναδικές στιγμές στο κοινό. Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, πολυφωνικές ομάδες, σολίστες παγκόσμιας εμβέλειας χάριζαν για πέντε νύχτες την τέχνη τους, κάτω από τον έναστρο Αμαριώτικο ουρανό, σε μια σκηνή που είχε στηθεί κάτω από τους γιγάντιους δρυς της Σχολής Ασωμάτων.