Δείτε πως να φροντίζετε σωστά το σκύλο σας

Ναι, είναι ο «καλύτερός σου φίλος» κι αχώριστος σύντροφός σου, όμως μαζί με τη χαρά που θα φέρει στη ζωή σου, ένας σκύλος φέρνει παρέα και ευθύνες -στην τελική ανάλυση, δεν ...
είναι και μικρή υπόθεση να ξέρεις ότι η ζωή ενός ζωντανού πλάσματος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εσένα. Από την άλλη, βέβαια, η φροντίδα ενός σκύλου είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ' όσο φαντάζεσαι. Αρκεί να λάβεις υπόψη τις ακόλουθες πρακτικές συμβουλές.

 

Προμηθεύσου εγκαίρως την «προίκα» του
Ένα σκυλί δε διαφέρει, ιδιαίτερα, από ένα παιδί σχετικά με τον χρόνο που θα πρέπει να του αφιερώνεις και τη φροντίδα που θα πρέπει να του δείχνεις. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, πολύ πριν «υιοθετήσεις» κάποιον «μούργο» και, εννοείται, πολύ προτού τον φέρεις στο σπίτι σου, καλό θα ήταν να έχεις προμηθευτεί όλα αυτά τα «καλούδια» που θα κάνουν τη συμβίωσή σας λίγο πιο εύκολη -για παράδειγμα, το μπολ για το φαγητό, το κρεβάτι, τη βούρτσα και, φυσικά, το λουρί και το κολάρο του.

 

Μην παραλείπεις τη γυμναστική του
Εκτός από την καθιερωμένη καθημερινή ολιγόλεπτη βόλτα, φρόντισε να βγάζεις το σκύλο σου έξω για να ασκηθεί λίγο πιο εντατικά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα -πολύ, δε, περισσότερο αν το διαμέρισμα που μένεις είναι σχετικά μικρό και ο σκύλος σου είναι ιδιαίτερα ενεργητικός ή / και μεγαλόσωμος. Μην ξεχνάς, εξάλλου, ότι τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα δραστήρια ζώα, που χρειάζονται την άσκηση για διατηρηθούν ακμαία, τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά.
 

Πρόσεξε τη διατροφή του
Κάθε ενήλικος σκύλος πρέπει να τρώει δύο, ενώ αντίστοιχα τα κουτάβια τρία ή τέσσερα, γεύματα την ημέρα. Αυτό που διαφοροποιείται, φυσικά, είναι το μέγεθος της κάθε μερίδας, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος και τη ράτσα.
Όσον αφορά τα «μεζεδάκια» πέραν των γευμάτων, εννοείται πώς επιτρέπονται, αλλά με μέτρο. Βλέπεις, η παχυσαρκία και τα όσα αρνητικά κομίζει αυτή για την υγεία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα δίποδα αλλά εξίσου και τα τετράποδα.
 

«Τσιπάρισέ» τον
Εκτός από κολάρο και «ταυτότητα», φρόντισε να «προμηθεύσεις» τον «καλύτερο φίλο σου» και με τσιπάκι. Κοστίζει λίγο παραπάνω, όμως αξίζει, αφού το εν λόγω «γκατζετάκι» αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναβρείς τον σκύλο σου στην περίπτωση που τον χάσεις ή στον κλέψουν.
 

Βρες έναν κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι
Εκτός από την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού, ο άνθρωπος αυτός θα αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας του σκύλου σου, τον προληπτικό εμβολιασμό του ενάντια σε όλες εκείνες τις ασθένειες που απειλούν την υγεία του, καθώς επίσης και τη στείρωσή του. Και ναι, μπορεί να ακούγεται κάπως «βάρβαρο» κι, ενδεχομένως, απάνθρωπο το να στερήσεις από τον νέο «κολλητό» σου «ό,τι πολυτιμότερον», όμως μόνο έτσι θα μπορέσεις να θωρακίσεις τον οργανισμό του ενάντια σε μια σειρά προβλημάτων που εμφανίζονται καθώς αυτός μεγαλώνει.

 

Πηγή: askmen