Πράγματα που σε κάνουν πιο ευαίσθητη κάτω από τον ήλιο

  • Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 20:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σώμα

Οι περισσότεροι από εμάς προστατεύουμε το δέρμα μας το καλοκαίρι βάζοντας αντηλιακό και καπέλο. Είναι απαραίτητες φυσικά οι κινήσεις αυτές αλλά θα πρέπει να δίνουμε προσοχή και σε άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία μας στον ήλιο και κάποιοι από αυτούς θα σας εκπλήξουν. Δεν καταλαβαίνουμε ότι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους στην ηλιακή ακτινοβολία και να αυξήσουν την πιθανότητα να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα, να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση ή ακόμα και να αυξήσουν τις πιθανότητές για καρκίνο του δέρματος.

Υπάρχουν δύο τύποι φωτοευαισθησίας που μπορούν να προκύψουν: η φωτοτοξική και η φωτοαλλεργική, λένε οι δερματολόγοι. Η φωτοτοξική εκδηλώνεται με ένα εξάνθημα που μοιάζει με έγκαυμα. Οι φωτοαλλεργικές αντιδράσεις προκύπτουν όταν χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε ένα φάρμακο που κάνει χημική αντίδραση όταν εκτίθεται σε ακτίνες UV με αποτέλεσμα εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα για μικρό χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγετε αυτές τις αντιδράσεις καλύτερα είναι να βρείτε και να προσέχετε αυτό που μπορεί να προκαλεί ευαισθησία στο δέρμα σας. Αν θέλετε να προστατευθείτε από τον ήλιο δείτε τα παρακάτω εννέα πράγματα που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία σας.

 

1. Φαρμακευτική αγωγή για την ακμή
Συγκεκριμένα αντιβιοτικά που είναι ειδικά για την ακμή μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαύματος από τον ήλιο καθώς και άλλα φάρμακα για την ακμή που είναι ισχυρά φωτοευαισθητικά. Δεν είναι λύση να μην πάρεις το φάρμακο μια μέρα ώστε να πας στην παραλία αφού η ουσία παραμένει στον οργανισμό σου μέχρι και για ένα μήνα.

2. Φαρμακευτική αγωγή για τους πόνους της περιόδου
Η ναπροξένη, η ισχυρή oυσία που υπάρχει σε χάπια που πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της περιόδου για την ανακούφιση από τους πόνους, μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα.

3. Αρώματα
Αρώματα που περιέχουν περγαμόντο, σανδαλόξυλο και λεβάντα πρέπει να αποφεύγονται την εποχή που βγαίνετε στην παραλία. Πολλά αρώματα περιέχουν πληθώρα χημικών συστατικών που σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Η ευαισθησία μπορεί να φανεί να βάλετε κολώνια ή αρωματική κρέμα σώματος πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

4. Σέλινο
Το σέλινο είναι ένα υγιές καλοκαίρι σνακ, αλλά μπορεί να πρέπει να το αποφύγετε αν σκοπεύετε να περάσετε την ημέρα σας δίπλα στην πισίνα. Το λαχανικό αυτό περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες και κάνουν το δέρμα να είναι πιο φωτοευαίσθητο και μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα.

5. Eσπεριδοειδή
Εάν σας αρέσει ο χυμός πορτοκάλι ή θέλετε να απολαμβάνετε την Corona σας ή τη μαργαρίτα σας με λάιμ, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν ενώσεις που κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Brown. Αν τρώτε πολλά εσπεριδοειδή μπορεί επίσης να αυξήθει ο κίνδυνος μελανώματος, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν τρώτε καθημερινά γκρέιπφρουτ ή πίνεται πολύ λεμονάδα.

6. Ορισμένα αντηλιακά
Ενώ τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες και τα ηλιακά εγκαύματα, το συστατικό Oxybenzone (βενζοφαινόνη-3) μπορεί να προκαλέσει ένα εξάνθημα σε μερικούς ανθρώπους. Αν είστε αλλεργικοί, αποφύγετε αυτό το συστατικό.

7. Απολέπιση
Το ανώτερο στρώμα των κυττάρων του δέρματος μπορεί να κάνει το δέρμα μας φαίνεται θαμπό, αλλά λειτουργεί και σαν προστατευτικό φίλτρο στο πιο ευάλωτο δέρμα που βρίσκεται από κάτω. Οποιοσδήποτε τύπος απολέπισης μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο: scrub, χημικά απολεπιστικά, ένζυμα, ακόμη και χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό πινέλο, όπως το Clarisonic. Kαλύτερα να κάνετε απολέπιση το βράδυ πριν πάτε για ύπνο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με μεγάλο δείκτη προστασίας.

8. Αποτρίχωση με laser
Αν δεν έχετε σκοπό να περάσετε πολύ χρόνο στον ήλιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορείτε άνετα να κάνετε θεραπείες με λέιζερ, αλλά αν σχεδιάζετε να περάσετε δίπλα στην πισίνα ή την παραλία όλο το καλοκαίρι σας, τότε κάθε περιοχή που έχει υποστεί θεραπεία και εκτίθεται στον ήλιο έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να καεί. Αν έχετε ήδη κάνει λέιζερ και κάθεστε έξω στον ήλιο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε κάποιες επιπλοκές, ακόμη και φουσκάλες.

9. Αντιγηραντικά προϊόντα
Η τακτική χρήση προϊόντων ρετινόλης θα αυξήσει κατακόρυφα την ευαισθησία στον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για τις κρέμες λεύκανσης που χρησιμοποιούνται για τις πανάδες γήρανσης. Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, ακόμα και σπάνια, διπλασιάστε την προστασία σας στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε καπέλο με μεγάλο γείσο και αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50+.

 

Πηγή: womantoc