Όμορφος τόπος η Κρήτη! Αλλά...

  • Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017 22:35
  • Συντακτική Ομάδα
  • Editorial

-Αλλά έχει απαράδεκτο κεντρικό οδικό δίκτυο. Ανοργάνωτο, με πολλά επικίνδυνα σημεία, σκουπίδια παντού, δένδρα να μπαίνουν στο οδόστρωμα, ελλειμματική σήμανση, απείθαρχους και επιθετικούς οδηγούς…

 

-Αλλά δεν έχει τακτοποιήσει ακόμη το θέμα των σκουπιδιών της, έχει έλλειψη χώρων και εργοστασίου καύσης, έχει έλλειψη χώρου και εγκαταστάσεων για τοξικά απόβλητα, οργανικά υπολείμματα νοσοκομείων κλπ.

 

- Αλλά δεν έχει σε πολλές παράκτιες και όχι μόνο, πόλεις και κωμοπόλεις βιολογικούς καθαρισμούς, ή και αν υπάρχουν δε λειτουργούν κανονικά. Έτσι πόλεις όπως η Γεωργιούπολη, η Παλιόχωρα, τα Σφακιά δεν έχουν βιολογικούς σε λειτουργία...

 

-Αλλά το καλοκαίρι έχει συχνά διακοπές ρεύματος γιατί δεν είναι συνδεδεμένη με καλώδιο αλλά και γιατί οι Κρητικοί δεν θέλουν για λόγους που δεν εξηγούνται λογικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα έλυναν το πρόβλημα, θα προστάτευαν το περιβάλλον και με σημαντικές οικονομικές επιδράσεις.

 

-Αλλά σε πολλά μέρη τα κατσίκια και τα πρόβατα «έχουν γλύψει και τις πέτρες». Η υπερβόσκηση έχει καταστρέψει σχεδόν το Κρητικό Περιβάλλον.

 

-Αλλά παντού ψεκάζουν όλοι τα πάντα, ή πετούν νιτρικά λιπάσματα  ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία ενημέρωση, όλη η ύπαιθρος είναι γεμάτη με πλαστικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και όχι μόνο.

 

-Αλλά σε αρκετές περιοχές της, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν υπάρχει καμία προστασία, κανένας έλεγχος και επιβαρύνονται με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών, χωρίς καμία μέριμνα ουσιαστική για την προστασία του περιβάλλοντος (Λαφονήσι, Μπάλλος, Βάι κ.α.)

 

-Αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε όλες σχεδόν τις περιοχές της, με διάφορες αφορμές, πέφτουν  μπαλωθιές σαν σε πόλεμο, με ότι συνεπάγεται αυτό σε νοοτροπίες, σε κίνδυνο, αλλά και σε βάρβαρα ήθη και έθιμα… Όποιοι έχουν δει τουρίστες να το βάζουν στα πόδια μετά από ομοβροντίες μπορούν να καταλάβουν…

 

-Αλλά είναι γεμάτη από χαμηλής ποιότητας «Ρούμια», τα οποία μαζεύουν χαμηλής ποιότητας τουρισμό με χαμηλές δυνατότητες κατανάλωσης αλλά και κατανόησης της ιστορικής κληρονομιάς.

 

-Αλλά έχει αρχαιολογικούς χώρους απροστάτευτους, ανοργάνωτους, χωρίς στρατηγική αξιοποίησης πέρα από τους πολύ βασικούς.

 

-Αλλά έχει κοινωνική οργάνωση βασισμένη σε σόγια, πελατειακά δίκτυα και εντελώς ατομικιστικές συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην ενιαία στρατηγική απέναντι στα προβλήματα

 

-Αλλά αρέσκεται να βαυκαλίζεται με ένα ηρωικό παρελθόν και αδυνατεί να σχεδιάσει ένα συλλογικό κοινό μέλλον

Ως πότε θα υπάρχουν τόσα και άλλα ακόμη «αλλά» και ως πότε  θα είναι όμορφος τόπος η Κρήτη;