Οι αριθμοί είναι τρόπος σκέψης! Γράφει η Ρούλα Παγιαλάκη

Από μικρή συνήθιζα να μετράω. Να μετράω δυνατά, από μέσα μου, στο μυαλό μου ακόμα και ασυναίσθητα.

Το μέτρημα ήταν για μένα τρόπος σκέψης και με τους αριθμούς συστηθήκαμε ίσως και πιο νωρίς από τα γράμματα.

Θυμάμαι σαν παιδί μετρoύσα τα πάντα. Τα μπάνια, τα παγωτά, τις βουτιές μου, τις κούκλες μου, τους βόλους που μάζευα. Αργότερα μέτραγα ρούχα, βιβλία, ταξίδια, έρωτες, όνειρα και όμορφες στιγμές.

Το μόνο που δεν έχω μετρήσει ποτέ είναι τα χρήματα και τα αισθήματα. Τα πρώτα γιατί δεν έχουν σημασία αν δεν ξέρεις να τα ξοδέψεις όμορφα και τα δεύτερα γιατί αν τα μετράς σίγουρα δεν τα έχεις, δεν τα πήρες ποτέ και με την σειρά σου δεν θα μπορέσεις ποτέ να τα προσφέρεις.


Θυμάμαι μικρό κοριτσάκι γύρω στα δεκατρία, μάζευα το χαρτζιλίκι μου τότε για να αγοράσω από το σχολείο, το περιοδικό μαθηματικών "Ευκλείδης". Το κράταγα στα χέρια μου με ευλάβεια και πέρναγα ώρες ατελείωτες, λύνοντας τα προβλήματα που έκρυβε στις σελίδες του και μελετώντας θεωρίες που τα σχολικά βιβλία δεν είχαν. Εννοείται ότι αγαπημένο μάθημα όλων των σχολικών μου χρονών ήταν τα μαθηματικά. Είχα την τύχη να βρεθούν φωτεινοί καθηγητές και δάσκαλοι του συγκεκριμένου μαθήματος. Έτσι η Ανάλυση και η Γεωμετρία έγιναν πολύ σύντομα και αβίαστα τα αγαπημένα μου μαθήματα.
"Τα Μαθηματικά δεν είναι μάθημα, είναι τρόπος σκέψης "μου έλεγαν όλοι τότε, αλλά εγώ δεν μπορούσα να ερμηνεύσω ακριβώς το κρυμμένο νόημα αυτής της πρότασης.


Το μόνο που με ενδιέφερε εκείνη την εποχή ήταν να αποτυπώνω με ακρίβεια τις γραφικές παραστάσεις στους άξονες, να μαθαίνω όλα τα θεωρήματα και να ξέρω να διατυπώνω πιστά κάθε αξίωμα. Το ίδιο και στην Γεωμετρία. Ευθείες, γωνίες, διχοτόμοι και διάμεσοι ήταν η πρόκληση που ζητάει την σωστή απάντηση.
Μου πήρε αρκετά χρόνια τελικά για να καταλάβω πως τα μαθηματικά κατάφεραν να με  χαρακτηρίσουν ως άνθρωπο.

Πλέον όμως είμαι σίγουρη ότι τον αναλυτικό τρόπο σκέψης μου τον οφείλω σ αυτά. Να αναλύω τα πάντα και εμένα,  μ αρέσει! Γιατί αναλύω σημαίνει ενδιαφέρομαι, γνωρίζω, σκέφτομαι και κοιτώ την ουσία. Αναλύω σημαίνει δεν συμβιβάζομαι και θέλω αποδείξεις για να δεχτώ. Αναλύω σημαίνει ψάχνω σε βάθος και δεν μένω στην επιφάνεια. Πολλές καταστάσεις της ζωής μπορείς να τις αναγάγεις στις βασικές εξισώσεις και έτσι να έρθεις γρηγορότερα στην λύση ενός προβλήματος.

 Εγώ κρατώ για μένα σταθερά την βασική y=ax και γνωρίζοντας την βασική της ιδιότητα δεν ξεχνώ ότι όταν  μηδενίσεις κάτι στην ουσία ξεκινάς και από την αρχή.

 Παράπονο κανένα και από την Γεωμετρία μιας και έγινε η αφορμή για σωστό προσανατολισμό στον χώρο, για απόλυτα λογικό τρόπο σκέψης και για διάθεση να μεταβάλλεις σχήματα ή να ακολουθείς νοητές γραμμές. Είναι όμορφος τελικά ο κόσμος των αριθμών και είναι και όμορφοι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να είναι εραστές τους και να τους υπηρετούν. Γιατί ανάμεσα τους θα ανακαλύψεις εκτός από κοφτερά μυαλά και πολλή λογική και μια αστείρευτη ανάγκη μιας διαρκούς αμφισβήτησης αλλά συνάμα και παραδοχής. Αν συναντήσεις στην ζωή σου έναν λάτρη των αριθμών προσπάθησε να σε αφήσει να μπεις στον κόσμο του, γιατί θα ανακαλύψεις πράγματα μαγικά. Θα ξεκλειδώσεις πόρτες που δεν έχεις φανταστεί, θα δεις εκδοχές του ίδιου σου του εαυτού που ποτέ δεν περίμενες!


Ωστόσο ευτυχώς για όλους εμάς, οι αριθμοί θα συνεχίζουν να είναι απόλυτοι ή και όχι και ένας Πυθαγόρας και ένας Ευκλείδης θα είναι πάντα η αιτία για ταξίδια μικρά, μεγάλα, μακρινά ανεξερεύνητα!

 

Αφηστε καποιο σχολιο