Όσα κερδίζεις από μια μέρα με δυο παιδιά

  • Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2017 17:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

Πότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια συζήτηση με δυο μικρά παιδιά θα με έκανε να δω το κόσμο λίγο διαφορετικά. 

Της Ελίνας Λαγουδάκη

Ποιος μπορεί να φανταστεί τι υπάρχει στο μυαλό των παιδιών; Εγώ σίγουρα δεν μπορούσα και για αυτό η έκπληξη μου σε κάθε κουβέντα τους είναι έντονη. Κι όμως, τα μικρά παιδιά μπορούν τόσα να σου μάθουν. 

- Η λύση πάντα βρίσκεται στα πιο απλά. Όλα μπορούν να λυθούν με μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα παιδικό ή ένα παγωτό. Απλές λύσεις ακόμα και για τα πιο μεγάλα προβλήματα. Τι δεν μπορεί πραγματικά να λυθεί με ένα παγωτό; 

- Ο ύπνος νωρίς το βράδυ δεν είναι τελικά κάτι που θέλουν όλα τα παιδιά. Κάποια έχουν περισσότερες αντοχές και το μυαλό τους δουλέυει με μεγάλη ταχύτητα ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. 

- Ξεκινούν με ένα "Θες να γίνουμε φίλοι;" και σημαίνει πως θα είναι φίλοι σωστοί, θα μοιράζονται και θα προσέχει ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν είναι παρέα για λίγες μόνο ώρες. 

- Αγαπούν τους ανθρώπους που τους δείχνουν αγάπη και που τους κάνουν να γελούν. Μάλλον επειδή ο άνθρωπος που τους κάνει να γελάνε τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια και να είναι ο εαυτός τους. 

- Το ότι ένα παιδί είναι μικρό, δεν σημαίνει πως η σκέψη του έχει όρια. Μπορεί να ταξιδέψει σε μέλλον και παρελθόν με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να μιλήσει για πολιτική, ταινίες ή τραγούδια. 

- Το ένστικτο τους είναι κάτι που το εμπιστεύονται τυφλά. Είτε χάσουν είτε κερδίσουν ακούνε την φωνούλα μέσα τους. 

- Καταλαβαίνουν τα πάντα ακόμα κι όταν δεν τους μιλάς γιατί πραγματικά τους αφορά. Διαβάζουν τα μάτια και τις κινήσεις σου. 

- Απολαμβάνουν τον χρόνο που περνάς μαζί τους, αρκεί να είσαι πραγματικά μαζί τους. Ο χρόνος που τους αφιερώνεις είναι ότι πιο σημαντικό που μπορείς να τους προσφέρεις. 

- Και φυσικά, το καλύτερο δώρο που προσφέρουν είναι μια μεγάλη αγκαλιά, ένα τεράστιο φιλί!

 

Εξάλλου το έχει πει και ο Σαββόπουλος: Πως να κρυφτείς απ´ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!!