Πόσο ακριβά αξίζει να πληρώσεις μια selfie;

  • Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 15:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

Πέρασαν κάποιες μέρες από το τραγικό περιστατικό στον Λαγανά.

Της Ελίνας Λαγουδάκη

Ένας νέος 22 ετών νεκρός έξω από ένα μπαρ. Κάποιοι τον χτύπησαν μέχρι θανάτου. Την τελευταία μέρα των διακοπών του. 

 

Δεν είναι, φυσικά το πρώτο περιστατικό βιας τέτοιου είδους. Δεν είναι πρώτη φορά που κάποιοι εργαζόμενοι σαν "πόρτα" αλλά στην πραγματικότητα είναι οι μπράβοι του μαγαζιού - και αν δεν είναι, συμπεριφέρονται σαν τέτοιο - τραυμάτιζουν σοβαρό ή και θανάσιμα κάποιον θαμώνα του μαγαζιού επειδή η συμπεριφορά του δεν ήταν αρεστή. 

Ο 22χρονος Αμερικανός, όπως λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ζήτησε απλά από μια σερβιτόρα να βγάλουν μια selfie. Εκείνη δέχθηκε, αλλά κανείς, τουλάχιστον από την παρέα του νεαρού, δεν κατάλαβε τον λόγο που ένας μπάρμαν, ο πορτιέρης και κάποιοι άλλοι θαμώνες, έβγαλαν έξω από τον μαγαζί τον νεαρό και άρχισαν να τον χτυπάνε. Χτυπούσαν το σώμα και το κεφάλι του με χέρια και με πόδια. 

Αλήθεια, αυτό το τουρισμό θέλουμε να προβάλλουμε προς τα έξω; Θέλουμε να δείξουμε το πόσο άντρες είμαστε και πόσο σκληροί μπορούμε αν πλησιάσει κάποιος κάποια δικιά μας; Γιατί αν η κοπέλα είχε θέμα, δεν είπε όχι ευγενικά; Όταν αρκετοί εργαζόμενοι σε καλοκαιρινά μαγαζιά περνούν τα βράδια τους με μεθυσμένες ή όχι τουρίστριες, τότε όλα είναι καλά; Εκεί δείχνουμε το θερμό πρόσωπο της Ελλάδας; 

Θεωρώ πως αυτό το περιστατικό δεν κάνει κακό μόνο στην περιοχή του Λαγανά ή στην ευρήτερη περιοχή της Ζακύνθου. Αυτό κάνει κακό σε όλη την Ελλάδα. Ξεχνάμε μάλλον πως είμαστε μια χώρα που στο μεγαλύτερο ποσοστό της, στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό. Αν αμαυρώνουμε αυτό το στοιχείο μας μετά τι γίνεται; 

Δεν ξέρω αν πραγματικά η αιτία όλου αυτού του κακού ήταν μια απλή φωτογραφία και δεν με αφορά. Δεν με αφορά και δεν θέλω να σκεφτώ ότι όλο αυτό είναι ένα δείγμα ρατσισμού γιατί τότε σίγουρα οι δήθεν κύριοι κάνουν λάθος επάγγελμα. Με αφορά που ένας άνθρωπος είναι νεκρός για το τίποτα, που δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς ούτε το τελευταίο θύμα, που δεν θα βάλει κανείς μυαλό μετά από αυτό, που πολλοί σε ηλίθια σχόλια τους υπερασπίζονται. 
Αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους, μην δουλεύεις μαζί τους. 

Αλήθεια, αξίζουμε να έχουμε τον τόσο τουρισμό και την τόση διαφήμιση όταν ένα μεγάλο μέρος μας έχει αυτή τη νοοτροπία; 

Και στην τελική, πόσο ακριβά μπορεί κανείς να πληρώσει μια selfie στη χώρα του ξένιου Δία; Στην χώρα της φιλοξενίας;