Μήπως ο σκύλος σου είναι κακομαθημένος;

  • Παρασκευή, 7 Ιούλιος 2017 19:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κατοικίδιο

Όλοι προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς για το κατοικίδιό μας, ωστόσο συχνά ενθαρρύνουμε ίσως και άθελά μας άσχημες συμπεριφορές των τετράποδών μας.

Μερικές από αυτές αναπτύσσονται αργά καθώς το σκυλί μας ωριμάζει, ενώ άλλες φορές από ένα μεμονωμένο περιστατικό, το σκυλί αντιλαμβάνεται πως αυτή η συμπεριφορά «δουλεύει» επομένως του γίνεται συνήθεια.

 

Όταν πηδάει για να σε φτάσει
Μπορεί αυτή η συμπεριφορά να σου φαίνεται αρχικά κάπως χαριτωμένη. Ένας σκύλος που προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω σου δείχνει την απεριόριστη αγάπη του για σένα. Και σε ποιον δεν αρέσει αυτό;
Όταν λοιπόν το σκυλί κάνει άλματα για να σε φτάσει εσύ το ενθαρρύνεις γελώντας και τα σκυλιά καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση σου αρέσει.
Στη συνέχεια όμως κάτι αλλάζει. Είτε το σκυλί αναπτύσσεται από κουταβάκι σε ενήλικο, είτε εσύ αλλάζεις δουλειά και επιβάλλεται να φορά κάθε μέρα μια επίσημη ενδυμασία, ένας τραυματισμός ή ένα μωρό στο σπίτι και ξαφνικά το άλμα γίνεται ενοχλητικό, ίσως και επικίνδυνο.
Αλλά πως να το πεις στο σκυλάκι σου που έτσι έχει μάθει να αλληλεπιδρά μαζί σου;

 

Όταν σε ικετεύει για να του κάνεις το χατίρι
Όταν σε κοιτάει στα μάτια, όταν δεν μπορείς να αντισταθείς στο βλέμμα του και φυσικά του κάνεις όλα τα χατίρια.
Του δίνεις ένα μερίδιο από το φαγητό σου, αφού σε κοιτάει λες και «πεθαίνει από την πείνα».
Αντί να μοιράζεσαι το φαγητό σου με το σκύλο σου, φρόντισε να βρεις ένα παιχνίδι που θα το κρατήσει απασχολημένο κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αν το σκυλί σου τελειώσει το παιχνίδι και σε παρακαλέσει για λίγο φαγητό αγνόησέ τον.

 

Όταν το αφήνεις να τραβάει το λουρί
Συχνά αφήνεις το σκυλί σου να τραβά το λουρί, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι αν επιτρέψεις αυτήν τη διαδικασία, αν συνεχίζεις να τραβάμε και εσύ το λουρί, τότε θα καταλήξεις να ανταγωνιστείς την μυϊκή μνήμη του σκύλου σου.
Τα σκυλιά πολύ γρήγορα μαθαίνουν πως «ένα σφιχτό λουρί σημαίνει ότι πάω προς τα μπρος» και αυτό καταλήγει να είναι το καθημερινό τους περπάτημα.
Ο στόχος είναι να δείξεις στο σκυλί σου ότι το τράβηγμα του λουριού δεν λειτουργεί.

 

Γαβγίζει για να του κάνεις τα χατίρια
Ένα σκυλί γαβγίζει γιατί νομίζει πως έτσι θα πάρει αυτό που θέλει, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για την μπάλα που βρίσκεται κάτω από τον καναπέ.Και αν του δώσεις αυτό που ζητάει ενώ γαβγίζει τότε υιοθετεί αυτήν την συμπεριφορά.
Έχεις την τάση να του κάνεις τα χατίρια όταν γαβγίζει απλώς για να σταματήσει ο θόρυβος. Πρέπει να δείξεις στο σκυλί σου ότι το γάβγισμα δεν λειτουργεί. Αν σου γαβγίσει για να πιάσεις την μπάλα, αγνόησέ το και κάνε κάτι άλλο.

 

Σε δαγκώνει για να παίξει
Συνήθως όταν παίζεις με το σκυλί μας, σε δαγκώνει. Το επιτρέπεις επειδή ξέρεις ότι δεν πρόκειται να σε βλάψει, ούτε να πονέσεις.
Όταν όμως επιτρέπεις στο σκυλάκι σου να επικοινωνήσει με τα δόντια του, αυτό ξεπερνάει κάπως τις γραμμές τις αποδεκτής συμπεριφοράς. Βάλε μερικά όρια!

 

Πηγή: ipop