Η τεχνητή νοημοσύνη ασχολείται και με την ζωγραφική

  • Τετάρτη, 5 Ιούλιος 2017 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Τέχνη

Η τέχνη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα εμπνευσμένων ανθρώπων. Πρόκειται για άτομα που με τη «θεία» φώτιση δημιούργησαν έργα που έκαναν ολόκληρο τον κόσμο να τα προσκυνήσει. Τέτοια έργα ανήκουν στον Pablo Picasso και στον Van Gogh. Ωστόσο, η εποχή που έρχεται χαρακτηρίζεται από την τεχνολογική έκρηξη. Πώς θα μπορούσε, όμως, η τεχνολογία να επηρεάσει την παραγωγή εικαστικών έργων;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μια ερευνητική ομάδα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Ράτγκερς και Νότιας Καρολίνα σε συνεργασία με το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook. Το ερευνητικό πρόγραμμα οδήγησε στην δημιουργία ενός καλλιτεχνικού αλγορίθμου ο οποίος έχει την δυνατότητα να δημιουργεί νέα καλλιτεχνικά ρεύματα στον τομέα της ζωγραφικής. Το σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς βελτίωσης ωστόσο τα έργα που έχει δημιουργήσει ήδη κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Βέβαια σκοπός δεν είναι η δημιουργία πρωτοποριακών έργων που θα προκαλούν δυσφορία. Η πρωτοποριακή κίνηση θα συμπορεύεται με την ανθρώπινη λογική εξέλιξη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό τέθηκε σε εφαρμογή ένας αλγόριθμος που εκτελεί λειτουργίες νευρωνικών δικτύων, δηλαδή τη φυσική πορεία «σκέφτομαι και αξιολογώ τη σκέψη».

Η διαδικασία που ακολουθεί το πρόγραμμά είναι η εξής: Από τη μία παράγει εικόνες και από την άλλη αξιολογεί την παραγωγή του σύμφωνα με μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 81.500 διαφορετικά έργα τέχνης που κυμαίνονται από την εποχή του κλασσικού και του ροκοκό έως τους κυβιστές και τους σουρρεαλιστές. Μ’ αυτό τον τρόπο καταλήγει να αποφασίσει κατά πόσο η παραγόμενη εικόνα μπορεί να θεωρηθεί έργο τέχνης.

Είναι εντυπωσιακό πώς το πρόγραμμα έχει αποκτήσει την δυνατότητα της κριτικής σκέψης προκειμένου να είναι σε θέση να απορρίψει εικόνες ή να εγκρίνει ως τέχνη ενώ δεν έχει έρθει σε επαφή με αυτές κατά το παρελθόν. Έτσι ο βαθμός καινοτομία αποκτάει όρια. Ο ερευνητής Αχμέντ Ελγκαμάλ του Ράτγκερς συγκεκριμένα δήλωσε: «Θέλουμε κάτι πραγματικά δημιουργικό και εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα που να μην είναι ακραίο και να μην είναι ευχάριστο αισθητικά».

Πράγματι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κανένα τεχνολογικό επίτευγμα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου.

 

Πηγή: ipop