Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών - Σημεία και συμπτώματα χρήσης

  • Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017 20:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

26 Ιουνίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. 

 

Ποια είναι τα στοιχεία και τα σημεία που δείχνουν πως κάποιος κάνει χρήση; 

Η χρήση ναρκωτικών παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση μεταξύ των νέων.

Η έγκαιρη αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλώνονται εξαιτίας των ναρκωτικών, βοηθά στη γρήγορη αναγνώριση του προβλήματος.

Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες της υγείας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, να γνωρίζουν ότι η χρήση των ναρκωτικών από παιδιά ή έφηβους συνοδεύεται από σωματικά προβλήματα και από αλλαγές της συμπεριφοράς τους.

Εάν ένα παιδί ή έφηβος παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή αλλαγές που ακολουθούν, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά παίρνει ναρκωτικά. Η παρουσία μερικών από τις σωματικές ενοχλήσεις ή ψυχολογικές αλλαγές, μπορεί να οφείλονται στο στρες της εφηβείας, σε κατάθλιψη ή διάφορα άλλα προβλήματα.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η αιτία, η ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων, απαιτεί την προσοχή ιδιαίτερα όταν είναι επίμονα ή παρουσιάζονται σε ορισμένους συνδυασμούς. Οι γονείς, ο γιατρός, ο ψυχολόγος και ο εκπαιδευτικός, είναι σε θέση να βοηθούν τον έφηβο ή το παιδί να ξεπεράσουν μια κρίση και να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης έτσι ώστε να προλαμβάνονται μελλοντικά προβλήματα και επιδεινώσεις.

Οι σημαντικές αλλαγές στη σωματική εμφάνιση, στη συμπεριφορά, στη διάθεση και στην προσωπικότητα των παιδιών, πρέπει να τυγχάνουν της προσοχής των γονέων και να διερευνώνται.

Η χρήση ναρκωτικών είναι δυνατό να συνοδεύεται από τα ακόλουθα σωματικά σημεία και συμπτώματα:

- Ανορεξία ή αύξηση της όρεξης, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, ανεξήγητη απώλεια ή απόκτηση σωματικού βάρους
- Αλλαγή στον τρόπο βαδίσματος με επιβράδυνση ή υπερβολικά γρήγορο ρυθμό
- Ο συντονισμός των σωματικών κινήσεων δεν είναι καλός
- Δυσκολία ξυπνήματος, τα παιδί παραμένει ξύπνιο σε ώρες που δεν συνηθίζεται και παρουσιάζει ασυνήθιστη τεμπελιά
- Τα μάτια είναι κόκκινα, υπερβολικά υγρά, οι κόρες των ματιών είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από ότι συνήθως, απλανές βλέμμα
- Κρύες, ιδρωμένες παλάμες των χεριών, τρέμουλο χεριών
- Φουσκωμένο πρόσωπο, με κοκκίνισμα ή χλωμάδα
- Η αναπνοή, το σώμα ή τα ρούχα του παιδιού, έχουν μυρωδιά μιας ουσίας
- Ακραία υπερδραστηριότητα, υπερβολική ομιλητικότητα
- Τρέξιμο της μύτης, ξερόβηχας
- Σημάδια χρήσης βελονών από ενέσεις στα χέρια, στους βραχίονες, στα πόδια ή στα πέλματα
- Αναγούλες, εμετοί ή υπερβολική εφίδρωση
- Τρεμούλιασμα των χεριών, των ποδιών ή του κεφαλιού
- Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός
- Αλλαγές της συμπεριφοράς και της ψυχολογικής κατάστασης που είναι δυνατό να παρουσιάζονται σε παιδιά ή έφηβους που παίρνουν ναρκωτικά:
- Αλλαγή στη συνολική νοοτροπία, στάση και στην προσωπικότητα του παιδιού χωρίς να υπάρχει άλλη αναγνωρίσιμη αιτία
- Αλλαγές στους φίλους, νέοι χώροι στους οποίους συχνάζει το παιδί, αποφυγή των παλιών φίλων, αποφυγή συνομιλιών σχετικά με τους νέους φίλους και ύπαρξη φίλων που είναι γνωστοί χρήστες ναρκωτικών
- Αλλαγές δραστηριοτήτων ή των χόμπι
- Πτώση των βαθμών στο σχολείο ή της απόδοσης στην εργασία. Το παιδί χάνει μέρες στο σχολείο διότι δεν πηγαίνειή αργεί να προσέρχεται σε αυτό
- Αλλαγές των συνηθειών στο σπίτι, απώλεια ενδιαφέροντος για την οικογένεια και τις οικογενειακές δραστηριότητες
- Δυσκολίες στη συγκέντρωση, δυσκολίες μνήμης (λησμοσύνη)

- Γενικά απώλεια κινήτρων, ενέργειας και αυτοεκτίμησης, αδιαφορία για όλα
- Ξαφνικές εξάρσεις υπερευαισθησίας, εξάρσεις θυμού, πικαρίσματα
- Κακοκεφιά, ευερεθιστικότητα ή νευρικότητα
- Ανόητη συμπεριφορά
- Παρανοϊκές σκέψεις
- Υπερβολική ανάγκη για απομόνωση, παιδί που γίνεται απρόσιτο
- Μυστικοπάθεια ή ύποπτη συμπεριφορά
- Εμπλοκή σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα
- Χρόνια ανειλικρίνεια, ατιμία
- Ανεξήγητη ανάγκη χρημάτων, κλοπή χρημάτων
- Αλλαγές στις συνήθειες προσωπικής περιποίησης
- Κατοχή σχετικών για χρήση φαρμάκων και ουσιών
 

Συμπτώματα που έχουν σχέση με χρήση φαρμάκων:

Μαριχουάνα: Απλανές κρύο βλέμμα με κόκκινα μάτια, δυνατή ομιλία με ανάρμοστο γέλιο που ακολουθείται από υπνηλία, μυρωδιά γλυκού καμένου, απώλεια ενδιαφέροντος και κινήτρων, απώλεια ή πρόσληψη βάρους
 
Αλκοόλ: Αδεξιότητα, δυσκολίες βάδισης, μπερδεμένη ομιλία, νύστα, ανικανότητα κρίσης, διευρυμένες κόρες των ματιών, μυρωδιά αλκοόλ, κατοχή πλαστής ταυτότητας (σε ορισμένες χώρες που υπάρχει περιορισμός για την ηλικία στην οποία κάποιος μπορεί να αγοράσει αλκοόλ)
 
Κατευναστικά (συμπεριλαμβανομένων των βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών): Το άτομο φαίνεται ως να είναι μεθυσμένο χωρίς όμως τη χαρακτηριστική μυρωδιά του αλκοόλ, δυσκολίες συγκέντρωσης, αδεξιότητα, κακή δυνατότητα κρίσης, μπερδεμένη ομιλία, υπνηλία, κόρες των ματιών μικρές, με μειωμένη διάμετρο
 
Διεγερτικά (αμφεταμίνες, κοκαΐνη): Υπερδραστηριότητα, ευφορία, ευερεθιστικότητα, ανησυχία, υπερβολική ομιλία, φλυαρία που ακολουθείται από κατάθλιψη και ύπνο σε ασυνήθιστες ώρες. Μακρές περίοδοι χωρίς φαγητό ή ύπνο, διευρυμένες κόρες ματιών απώλεια βάρους, ξηρότητα στόματος και μύτης
 
Εισπνεόμενα (κόλλες, αεροζόλ, ατμοί): Υπερβολικά υγρά μάτια, αλλοιώσεις της όρασης, της μνήμης και της σκέψης. Εκκρίσεις από τη μύτη ή εξανθήματα γύρω από τη μύτη και το στόμα. Πονοκέφαλοι, αναγούλες, όψη ατόμου που βρίσκεται σε μέθη, ζαλάδα, κακός έλεγχος των μυών, αλλαγές της όρεξης, ανησυχία, ευερεθιστικότητα, παρουσία ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού δοχείων σπρέι στα σκουπίδια
 
Παραισθησιογόνα (LSD): Διευρυμένες κόρες ματιών, παράξενη και παράλογη συμπεριφορά με επιθετικότητα, παράνοια και ψευδαισθήσεις, αλλαγές διάθεσης, απομάκρυνση από τους ανθρώπους, το άτομο κλείνεται στον εαυτό του, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση
 
Ηρωίνη: Σημάδια από βελόνες, ύπνος σε ασυνήθιστες ώρες, εφίδρωση, εμετοί, βήχας και ρουθούνισμα, σπασμωδικές κινήσεις, μείωση της διαμέτρου των κορών των ματιών και οι οποίες δεν αντιδρούν στο φως
 
Καπνός/Νικοτίνη: Μυρωδιά καπνού, χαρακτηριστική χροιά των δακτύλων και των δοντιών.

 

Τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που κυκλοφορούν: 

 

Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη
Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό σε κρυσταλλική μορφή. Οι χρήστες το παίρνουν είτε σνιφάροντάς το (εισπνέοντάς το από τη μύτη) ή καπνίζοντάς το ή παίρνοντάς το με ένεση. Μερικοί το παίρνουν ακόμη και από το στόμα, αλλά όλοι αναπτύσσουν μια ισχυρή επιθυμία να συνεχίσουν να το παίρνουν επειδή το ναρκωτικό δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας – ένα φτιάξιμο (ισχυρό συναίσθημα) αυτοπεποίθησης, υπερκινητικότητας και ενέργειας. Επίσης, μειώνει την όρεξη. Η επήρεια αυτών των ναρκωτικών, γενικά, διαρκεί από 6 έως 8 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.
Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις, δημιουργώντας μια ολέθρια εξάρτηση η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη λήψη περισσότερου ναρκωτικού.
Το "φτιάξιμο" με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα έντονο και πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που το πήραν.
Η αποθεραπεία είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της ισχυρότατης εξάρτησης που προκαλεί.
Μακροπρόθεσμα, η χρήση μεθαμφεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες: ταχυκαρδίες και αύξηση πίεσης αίματος, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή αρρυθμίες που οδηγούν σε καρδιαγγειακή κατάρρευση,  βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονες, ακόμη και θάνατο.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χρήστες υφίστανται βλάβες στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένισης μνήμης και αυξανόμενη ανικανότητα αντίληψης των αφηρημένων εννοιών. Εκείνοι που συνέρχονται βιώνουν συνήθως χάσματα μνήμης και ακραίες αλλαγές διάθεσης.

 

Bromo-dragonfly
Έχει πάρει το όνομα του από το σχήμα της χημικής δομής του, το οποίο μοιάζει με μια λιβελούλα. Αυτό το παραισθησιογόνο ναρκωτικό είναι εντελώς συνθετικό, καθώς δημιουργείται μέσα σε εργαστήρια, ενώ στην συνέχεια διαμοιράζεται προφανώς, από τα γνωστά "βαποράκια" κυρίως στις ΗΠΑ.
Η επιρροή του στους ανθρώπους αφορά την αλληλεπίδραση του χρήστη με τον κόσμο σχετικά με το πώς τον αντιλαμβάνεται. Στην αρχή το ναρκωτικό προκαλεί έντονη ευφορία.
Ωστόσο, οι παρενέργειες του μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 3 ολόκληρες ημέρες. Όταν γίνεται χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να προκαλέσει συχνούς σπασμούς και φυσικά, θάνατο.

 

Datura
Η Δατούρα (Datura) γνωστή και σαν διαβολόχορτο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό. Είναι ένας απλωτός, ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας που στέκονται όρθια, και με αγκαθωτούς καρπούς.
Υπάρχουν τουλάχιστο 15 διαφορετικά είδη του φυτού με πολλές ποικιλίες το καθένα καθώς οι Δατούρες καλλιεργήθηκαν εδώ και αιώνες για τα εντυπωσιακά τους λουλούδια και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά. Τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι. Όλα τα μέρη χρησιμοποιούνται από τους τοξικομανείς καθώς περιέχουν αλκαλοειδή.
Τα δηλητηριώδη αποτελέσματα της Δατούρας στον άνθρωπο είναι: Ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, Θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. Ξηρό στόμα και μάτια, ρινορραγία, απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται και άλλα πολλά παραισθησιογόνα αποτελέσματα και αυτή είναι η αιτία που το φυτό χρησιμοποιείται από τους τοξικομανείς. Ωστόσο τα παραισθησιογόνα ταξίδια της Δατούρας είναι συχνά θανατηφόρα καθώς ο χρήστης βρίσκεται εκτός ελέγχου.

 

Yaba
Κατά το 80% το νέο αυτό ναρκωτικό είναι καθαρά μεταμφεταμίνη. Στο υπόλοιπο 20% έχουν ανιχνευθεί παράγωγα ηρωίνης, καφεϊνης και συστατικά που μπορεί εύκολα κάποιος να βρει στο σπίτι του και να τα ανακατέψει όπως μεταξύ άλλων υλικών καθαρισμού.
Είναι κατ’εξοχήν παραισθησιογόνο και διακινείτε σε μικροσκοπικά πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις όπως του ecstasy στην επιφάνειά τους.
Η αύξηση των καρδιακών παλμών και η εφίδρωση, που είναι τα πρώτα συμπτώματα, έρχονται γρήγορα και κάνουν το χρήστη να πιστεύει ότι το χάπι που πήρε ήταν ecstasy όμως, έπειτα από λίγο αρχίζει μια σειρά δυσάρεστων παρενεργειών. Ο χρήστης αρχίζει να έχει έντονες και ανησυχητικές παραισθήσεις. Νιώθει ότι στο δέρμα του έχουν τρυπώσει έντομα, τα οποία ελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπαθώντας να βρουν διέξοδο.
Παράλληλα ο χρήστης γίνεται εξαιρετικά ευέξαπτος αφυδατώνεται συνεχώς πέφτει σε μελαγχολία και προκαλείται σύνδρομο κατάθλιψης και αϋπνίες.
Η συχνή χρήση του Yaba προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες και το συκώτι, μόνιμες παραισθήσεις και σχιζοφρένεια.

 

Bath Salts
Οι ονομασίες του ναρκωτικού είναι "Wicked", "Ecko", "Rush Hour" ή "Djungle Dust".
Το ναρκωτικό πωλείται μέσα σε χρωματιστά σακουλάκια και η γενική τους ονομασία είναι "Bath Salts" και είναι κατασκευασμένο από εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, ενώ έχει σοβαρές παρενέργειες. Πέρα από την παραληρητική παράνοια και πρόκληση ζωντανών παραισθήσεων, κάνει τους χρήστες του να ενεργούν με βία.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τους χρήστες. Οι ειδικοί αναφέρουν πως λειτουργεί σαν "ρώσικη ρουλέτα".
Σε κάποιους προκαλεί ευφορία αλλά οι παρενέργειες είναι πολλές και επικίνδυνες όπως είπαμε παραπάνω.
Τα έκτακτα περιστατικά ψυχωτικών επεισοδίων στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική λόγω της ευρείας χρήσης.

 

Scopolamine
Θεωρείται η πιο επικίνδυνη, νέα ναρκωτική ουσία και έχει γίνει ευρέως γνωστή και ως " devil´s breath", "η ανάσα του διαβόλου".
Όταν κάποιος βρεθεί υπό την επήρεια αυτής της ουσίας είναι το τέλειο θύμα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες θυμάτων που τους έκλεψαν όλα τα υπάρχοντα ή τους αφαίρεσαν όργανα. Η scopolamine καταργεί την ελεύθερη βούληση και τη μνήμη.
Ο δημοσιογράφος του Vice, Ryan Duffy, ταξίδεψε μέχρι την Κολομβία για να μάθει περισσότερα γι´ αυτό το ναρκωτικό και μίλησε με διακινητές και θύματα.
Ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το δοκιμάσει για να γράψει μετά την εμπειρία του, άλλαξε γνώμη όταν έμαθε πόσο επικίνδυνο είναι.
Ένας από τους διακινητές ανέφερε στο δημοσιογράφο πως η scopolamine μοιάζει σε εμφάνιση με την κοκαΐνη, καθώς είναι μια άοσμη, άσπρη σκόνη. Μόνο που με 1 γραμμάριο scopolamine μπορείς να σκοτώσεις 10 ή 15 άτομα. Η χρήση του είναι απλή. Αρκεί κάποιος να σου φυσήξει στο πρόσωπο τη σκόνη αυτή και έπειτα είσαι ανήμπορος να σκεφτείς ή να θυμηθείς. Έτσι, κάνεις ό,τι σου πουν.

 

Etorphine
Είναι συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό που θεωρείται 3.000 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη. Χρησιμοποιείται για να αναισθητοποιήσει μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντες.
Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο.

 

Krokodil
Το Krokodil, ή δεσομορφίνη όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι η λεγόμενη "σπιτική ηρωΐνη" που ξεκίνησε από τη Ρωσία και σταδιακά εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, σημάνοντας συναγερμό για τη δημόσια Υγεία. Κατασκευάζεται συνήθως από τριμμένα χάπια κωδεΐνης, βενζίνη, μαγειρικό λάδι, ιώδιο, διαλυτικό μπογιάς και υγρό αναπτήρα και η ραγδαία εξάπλωση του έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς.
Η εξάπλωση του στις ΗΠΑ ήρθε στο φως από τον Δρ Φρανκ Λοβέκιo ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων, ο οποίος έχει ασχοληθεί με περιπτώσεις χρηστών Krokodil. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος: "Είμαστε πολύ φοβισμένοι. Το ναρκωτικό αυτό κατασκευάζεται από επικίνδυνα υλικά και ακόμη και αν θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και της βενζίνης έχει φύγει, υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από αυτά. Μπορείτε να φανταστείτε τι ζημιά προκαλεί αυτό το ναρκωτικό στις φλέβες σας, όταν βγάζει αυτό το αποτέλεσμα στο δέρμα. Τρώει το χρήστη από μέσα προς τα έξω".
Αν και έχει τις ίδιες ψυχικές συνέπειες, με την ηρωίνη, τα απίστευτα φθηνά υλικά του Krokodil, τα οποία μπορούν να αγοραστούν νόμιμα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ στη Ρωσία, μπορούν να προκαλέσουν δραματικές και καταστροφικές συνέπειες στο σώμα του χρήστη.
Πολλοί τοξικομανείς έχουν υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα λόγου και ομιλίας από το φάρμακο, αφού συχνά "σκάνε" τα αιμοφόρα αγγεία τους, αφήνοντας έντονη οσμή γάγγραινας και πληγές να φουντώνουν στο σώμα, από τις οποίες το Krokodil απέκτησε το όνομα και τη φήμη του.
Ο μέσος χρήστης Krokodil έχει προσδόκιμο ζωής μόλις δύο με τρία χρόνια από την στιγμή που θα αρχίσει τη χρήση και σε αυτό το διάστημα το δέρμα τους θα γίνει πράσινο, φολιδωτό και θα αρχίσει να πέφτει σαν ένα είδος αποσύνθεσης που ξεκινάει από το εσωτερικό του οργανισμού.

 

Το φθηνό ναρκωτικό της Ελλάδας είναι πλέον η Σίσα

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΣΙΣΑ
Το σίσα  περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων.

ΤΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Δεν μπορείς να κοιμηθείς, μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες, δεν μπορείς να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια. Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις. Δημιουργεί ψευδαισθήσεις,  προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα.

Η ΦΤΗΝΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΤΗΝ "ΚΟΚΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ"
Το σίσα πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οπως δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Μανίνα Τερζίδου "τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα την εμφάνιση μεγάλου αριθμού συνθετικών ουσιών, ειναι περίπου 30 με 40 νέες ουσίες το χρόνο και έχουμε συσσωρεύσει περίπου 200 ουσίες κυρίως με μεθαμφεταμίνη. Είναι ουσίες διεγερτικές που παράγονται από νόμιμες πρώτες ύλες σε υποτυπώδη εργαστήρια με ελάχιστες χημκές γνώσεις, επομένως ειναι φθηνές και έρχονται να υποκαταστήσουν την κοκαϊνη και την ηρωίνη. Το σίσα είναι η πρώτη ουσία που από την Ελλάδα εξαπλώθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο. 

"ΧΡΗΣΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΙΣΑ ΕΙΝΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ"
Το σίσα εξηγεί η κυρία Τερζίδου "κυρίως καπνίζεται αλλά έχουμε και αναφορές για την ενέσιμη χρήση της. Ατομα που έχουν κάνει χρήση του νέου ναρκωτικού αναφέρουν πως είναι 10 φορές πιο ισχυρό σε αποτέλεσμα από τη ηρωίνη. Είναι μια ουσία αρκετά διαδεδομένη στις πιάτσες γιατί ειναι και πολύ φτηνή. Και δυστυχώς το σίσα σχετίζεται με την εξαρση του ιού HIV που έχουμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια".