Νέα έργα στους τοίχους του Λάκκου - Φωτογραφίες από τη συνοικία που γίνεται συναρπαστική

  • Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μια αίγλη που “παντρεύει” αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον αποκτά η παλιά συνοικία του έρωτα στο Ηράκλειο. Ο Λάκκος, με στοχευμένες παρεμβάσεις και ταλαντούχους ανθρώπους γίνεται χώρος συνάντησης και πολιτισμού, ομορφαίνει και αποτελεί πλέον ένα σημείο συνάντησης για τους ντόπιους κι ένα αξιοθέατο για τους ξένους.

Στα πλαίσια του Lakkos Project, ενός προγράμματος που στόχο είχε να αναβαθμίσει την υποβαθμισμένη της συναρπαστικής γειτονιάς του κέντρου του Ηρακλείου, και βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία τριετία, την Παρασκευή παραουσιάστηκαν τρία ακόμα έργα.

Πρόκειται για πίνακες υψηλής τέχνης και αισθητικής σε τοίχους κτιρίων του Λάκκου που ήρθαν να προστεθούν σε όσα ήδη έχουν γίνει κι έχουν αναβαθμίσει την όψη της περιοχής..

O ζωγραφιές δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες Sharyn Finnegan, Britta Stenmanns, Ann Shostromm και John Bowman.

Μαθήματα και έκθεση

Άλλωστε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ο καλλιτέχνης της Νέας Υόρκης Sharyn Finnegan έδωσε δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής στο Λάκκο. Όσα δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν σε έκθεση σε σπίτι στο Λάκκο. 

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν είναι Sharyn Finnegan, Mathew Halpin, Aρετούσα Ιερωνυμάκη, Clive Birch, Βάλια Αστρινάκη, Εμμανουέλα Βασιλάκη, Κατερίνα Σμαραγδάκη, Λάουρα Μιγκαντάκη, Άρια Καλαϊτζάκη, Μαρία Σόγια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 30 Ιουνίου, σε σπίτι στην οδό Ρωμανού 27 στις 8 το βράδυ.

Η Britta Stenmanns, παρουσιάζει τον πίνακά της στην οδό Spinalogkas

Το ξεκίνημα του Αυστραλού

Το The Lakkos Project ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο εικαστικός καλλιτέχνης Mathew Halpin από την Αυστραλία, ο οποίος εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το έργο και επεκτάθηκε με τη βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται στη σελίδα του Lakkos Project στο Facebook: “με κοινή προσπάθεια η περιοχή μπορεί να λάμψει ξανά ως σημείο συνάντησης για τις τέχνες, τη μουσική, την ψυχαγωγία. Τα πανέμορφα σοκάκια του Λάκκου και τα παλιά σπίτια του θέλουν τη δική μας φροντίδα για να αναστηθεί αυτή η κάποτε κακόφημη περιοχή.

Το έργο Lakkos είναι μια πρωτοβουλία όπου τοπικοί καλλιτέχνες, ομάδες και ο Δήμος Ηρακλείου συνεργάζονται για την αναβάθμιση του παλαιότερου παραμελημένου χώρου του Ηρακλείου.. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ηρακλείου δίπλα στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο. Τα έργα αποσκοπούν στην επαναφορά της ζωής σε μια πολύ συναρπαστική περιοχή. Ο Λάκκος είναι κατά κάποιο τρόπο τυχερός εξαιτίας παραμέλησης. Πολλά από τα στενά δρομάκια δεν έχουν διευρυνθεί στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» όπως το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς πόλης. Δεν υπάρχουν πάρα πολλά διαμερίσματα υψηλών προσόψεων”.

Οι φωτογραφίες προέρχοναι από τη σελίδα The Lakkos Project στο facebook.

Η Αnn shostrom και ο John Bowman παρουσιάζουν την τοιχογραφία τους στην οδό Vikela.