Συνέντευξη - Βάλια Αλεξίου, το γλυκό κορίτσι με την υπέροχη φωνή

Την Βάλια τη συνάντησα πρώτη φορά σε ένα μαγαζί στο Ρέθυμνο που τραγουδούσε μαζί με τον Κώστα Λειβαδά. Προσωπικά θα πω πως παραξενεύτηκα όταν έμαθα πως δεν κατέβηκε από την Αθήνα μαζί του αλλά ζει ανάμεσα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και τραγουδάει σε όλη τη Κρήτη. Αυτό ήταν. Κάθε φορά που έβρισκα ευκαιρία ήμουν εκεί για να την απολαύσω.

Στην αρχή ήμουν διστακτική. Έχω δει πολλές κοπέλες που τραγουδάνε σε μικρά μαγαζιά και φέρονται σαν να κατέβηκαν από μεγάλες πίστες, κάτι όμως με τράβηξε να επικοινωνήσω μαζί της για αυτή τη συνέντευξη και να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ για αυτήν. Ίσως να φταίνε όσα μου είπαν για εκείνη όσοι την ήξεραν ήδη. Αυτοδημιούργητη, ταλαντούχα, προσγειωμένη, αυθεντική.

Και τελικά έκανα καλά που επικοινώνησα μαζί της. Το κορίτσι που συνάντησα το συμπάθησα από τη πρώτη στιγμή και ο καφές μας σε γνωστό μαγαζί του Ρεθύμνου τερματίστηκε μετά από 5 ώρες κουβεντούλας και κάποια ποτήρια κρασί. Αλλά νομίζω πως εγώ είπα πολλά για εκείνη. Το ήθος και την αξιοπρέπεια της είμαι σίγουρη πως θα το δείτε μέσα στα λόγια της, όσο για τη φωνή της; Θα σας έχω βίντεο στο τέλος του κειμένου.

 

Της Ελίνας Λαγουδάκη

 

Αν κάποιος σου έλεγε να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με 2 προτάσεις, τι θα έλεγες;
Θα έλεγα ότι δε μου φτάνουν για να παρουσιάσω αυτή τη πολύπλευρη, πολύχρωμη, πολυδιάστατη κ συνάμα πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα μου. Χα χάχα (γελάμε και μου βγάζει μια απίστευτα θετική αύρα από την αρχή. Απλή και πολύ εκφραστική σε κάθε της λέξη είτε κουνώντας τα χέρια της είτε μέσα από τα μάτια της που βγάζουν σπίθες). Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος που δίνομαι ολοκληρωτικά σε ό,τι αγαπώ και σε ό,τι κάνω. Τα υπόλοιπα πρέπει να στα πουν όσοι με ξέρουν, γιατί νιώθω άβολα όταν χρησιμοποιώ τη λέξη “εγώ”. Ωχ, πόσες προτάσεις είπα? Δε θα γίνω ποτέ λακωνική. Επόμενη ερώτηση παρακαλώ..

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Το μουσικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα με οδήγησε στο να έρθει φυσιολογικά κ αβίαστα στη ζωή μου. Ο παππούς μου είχε κέντρο διασκέδασης στα Χανιά και εκεί είχα τα πρώτα μου ακούσματα. Θυμάμαι ότι από μικρή αυτό έλεγα σε όλους όταν με ρωτούσαν τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Ήξερα πολύ καλά από τότε ότι η μουσική ήταν συνυφασμένη με το όνομα μου.

 

 

Δεν σκέφτηκες ποτέ να πας σε κάποιο μουσικό ριάλυτι;
Όχι και σου μιλάω ειλικρινά. Ποτέ δε πέρασε σαν ιδέα να πάω σε ένα παιχνίδι να δοκιμάσω τη τύχη μου γιατί βλέπω ότι δε προσφέρει κάτι σημαντικό πέρα από μια εφήμερη δημοσιότητα η οποία δε με αφορά. Για μένα Ελίνα, η ουσία είναι στη μουσική καθεαυτή, δε τη βλέπω σαν ένα παιχνίδι εικόνας κ λάμψης. Το μόνο που θέλω είναι να τραγουδάω και να γίνομαι ένα με τον κόσμο. Όλα τα άλλα από το περιτύλιγμα δε με αγγίζουν γιατί δε με αντιπροσωπεύουν. Δε τα σνομπάρω άλλα δε τα ασπάζομαι κιόλας.

 

Έχεις σκεφτεί ποτέ να ανέβεις Αθήνα;
Δε κάνω κ άλλη δουλειά!!Κάθε μηνά ανεβαίνω για δουλειές ή αναψυχή. Χαχαχα(γελάμε). Έχω ζήσει στην Αθήνα για 1 χρόνο κάνοντας καλλιτεχνικά πραγματάκια κ εξτρά σπουδές, όμως μετά γύρισα πίσω στην Κρήτη. Την αγαπώ πολύ, μου αρέσει η ελευθερία που μου προσφέρει, μου αρέσουν οι καλλιτεχνικές επιλογές που έχει είτε σε μουσική είτε σε θέατρο είτε σε σεμινάρια κ σπουδές, λατρεύω το κέντρο και να περπατάω σε όλο το αρχαίο κομμάτι, λατρεύω τη παραλιακή, την Κηφισιά ακόμα κ τη μοναξιά της λατρεύω. Απλά για να ξανανέβω μόνιμα κ να φύγω από το νησί μου κ το σπίτι μου, καλό είναι το έδαφος να είναι πιο ιδανικό κ πιο κοντά σε μένα επομένως ίδωμεν...

 

 

Έχεις δεχθεί “πόλεμο” σε τοπικό επίπεδο;
Κοίταξε, ο πόλεμος είτε είναι εμφύλιος είτε παγκόσμιος, μόνο άσχημα κατάλοιπα μπορεί να αφήσει. Πιστεύω γενικώς ότι αν δε δώσεις δικαίωμα, δε θα ασχοληθούν μαζί σου κακοπροαίρετα. Χαίρομαι πολύ που με τον κόσμο είμαστε ένα εδώ κ 12 χρόνια κ τα λόγια που ακούγονται είναι θετικά όπου κ αν τραγουδάω από τα Χανιά ως τη Σητεία, από την Αθήνα μέχρι τη Μυτιλήνη που πήγα πρόσφατα. Και ξέρεις γιατί χαίρομαι πιο πολύ κορίτσι μου; Γιατί όλο αυτό δεν είναι επίτευγμα καμίας δισκογραφικής εταιρείας ούτε κάποιου ανθρώπου από αυτούς που με έχουν πλησιάσει κατά καιρούς. Είναι τόσο αληθινή και γεμάτη η σχέση μου με τον κόσμο που αυτό ενοχλεί κάποιους και μοιραία δημιουργεί και μικρές μάχες και εμφύλιο πόλεμο! Αλλά φανερά δεν έχω αντιληφθεί κάτι γιατί η αγάπη καλύπτει τα πάντα κ γιατί θεωρώ ότι δεν έχω πειράξει κάποιον όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, κάτι που θυμήθηκα τώρα. Στα ξεκινήματά μου, ήρθε ένας άνθρωπος και μου είπε το εξής: “Το δέντρο που καρποφορεί, αυτό χτυπάνε οι άλλοι. Μόνο πρόσεξε να μη τους αφήσεις να πειράξουν τους καρπούς σου”. Τότε ήμουν μικρή και δε καταλάβαινα τι θέλει να πει ο ποιητής. Τώρα που μεγάλωσα καταλαβαίνω, στενοχωριέμαι λιγότερο και απλά συνεχίζω να προσπαθώ.

 

Πως έχεις καταφέρει να είσαι από τα πιο αγαπητά άτομα στο χώρο της “νύχτας” σε όλη τη Κρήτη;
(Χαμογελάει, χαμηλώνει το κεφάλι και απαντά) Δεν έχω κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να γίνω αγαπητή σε όλο το νησί και εδώ έρχεται αυτό που σου είπα πριν :ότι όλα ήρθαν φυσιολογικά. Δε κυνήγησα κάτι τόσο πολύ. Το κυνήγησα με μέτρο, κάποια δεδομένα τα άφησα στη τύχη τους και απλά τα πίστευα πολύ και τελικά ήρθαν αυτά και με βρήκαν. Απόρροια δουλειάς και αγάπης είναι. Διότι όταν ανεβαίνω στη σκηνή, μοιράζομαι συναισθήματα, ακούω μουσική και στίχους κ πλάθω εικόνες. Όταν τη νιώθεις αυτή την ενέργεια και καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ψεύτικη, τη διαδίδεις από στόμα σε στόμα. Έπειτα οι χώροι που εργάστηκα σε κάθε νομό, αλλά στο Ηράκλειο κυρίως, μου έδωσαν τη δυνατότητα να με ακούσει ευρύ κοινό.

 

Τι θα ευχόσουν στον εαυτό σου ,σε επαγγελματικό επίπεδο, για τα επόμενα 4 χρόνια?
Τι εύχομαι? Τραγούδια εύχομαι… Μόνο τραγούδια που μου ταιριάζουν να έρθουν. Με το προσωπικό μου ύφος ώστε να υπάρχει επίσημα ένα υλικό. Ακόμα, κάτι που θα ήθελα πολύ να συμβεί στο άμεσο μέλλον είναι να συνεργαστώ με συνθέτες που αγαπώ πολύ σε μουσικές σκηνές, θέατρα και σε συναυλίες.

 

Τι απαντάς σε όσους θεωρούν τα κορίτσια που τραγουδούν “εύκολα” και ταυτίζουν την επιτυχία με τυχόν χορηγούς;
Αυτή την “ευκολία” μπορείς να τη συναντήσεις πολλάκις σε όλους τους χώρους και της ημέρας και της νύχτας. Ίσα ίσα η νύχτα επειδή είναι πολύ σκοτεινή ,βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά. Ξέρεις πόσες αλήθειες λέγονται τη νύχτα; Ουκ ολίγες. Έπειτα δεν είναι όλα τα κορίτσια ίδια. Δεν εξαγοράζονται όλες με κοσμήματα ή χρήματα. Τώρα θα μου πεις εξαρτάται και ποια αποκαλείς τραγουδίστρια. Γιατί για μένα τραγουδίστρια είναι η Χαρούλα Αλεξίου ξέρεις η θεία μου (χαχα γελάει) ,η Μαρινέλλα, η Βάνου, η λατρεμένη μου Ζουγανέλη, η Μποφίλιου από νεότερη γενιά και γενικά όποια το βλέπει σαν τέχνη και η φωνή της με αγγίζει και όχι όποια βγαίνει να δείξει άλλα πράγματα. Γενικά είναι θέμα επιπέδου και νοημοσύνης. Επομένως όσοι οπισθοδρομικοί άνθρωποι λένε αυτές τις κουβέντες, ας κοιτάξουν πρώτα το ποιόν της κοπέλας και μετά ας εντρυφήσουν στον εαυτό τους και ας αναρωτηθούν γιατί σκέφτονται άσχημα για τον άλλο; Μήπως κάποιο πρόβλημα υπάρχει κ πρέπει να το λύσουν; Γιατί να σκορπάνε τη κακία στη ψυχή τους και στους γύρω τους; «Εγώ γεννήθηκα για να αγαπώ, όχι για να μισώ» λέει η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ας αντικαταστήσουμε το εγώ με το εμείς.. κ όλα τα προβλήματα θα εξαλειφθούν.

 

 

Είσαι ένα άτομο πολύ γλυκό και ευγενικό, αυτό σε έχει δυσκολέψει στο χώρο που έχεις επιλέξει να ανήκεις;
Γενικά λένε ότι είθισται να είσαι σκληρό καρύδι για να προχωρήσεις σε αυτή τη ζωή. Εγώ ,όμως, ανέκαθεν πίστευα στην καλοσύνη και μέχρι στιγμής δεν έχω δυσκολευτεί. Παλαιότερα που δοκίμαζα και άλλα μουσικά μονοπάτια όντας μικρότερη, υπήρχε μια σχετική δυσκολία στο να με πιστέψουν οι άλλοι ότι δεν υποκρίνομαι. Τα τελευταία χρόνια που νιώθω πιο καλά καλλιτεχνικά μέσα μου, πάλι νιώθω ότι δεν έχω δυσκολευτεί. Υπάρχει κάτι ομορφότερο από την ευγένεια και το σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων; Δε νομίζω. Αν είναι να υπάρχει ελευθεριότητα κ πλήρης ασυδοσία, τότε ευχαριστώ, δε θα πάρω.

 

Εκτός από την υπέροχη φωνή σου, τι άλλο θα ήθελες να ξέρει ο κόσμος για σένα;
Ότι γηράσκω αεί διδασκόμενος... Έχω σπουδές φιλολογίας, θεάτρου ,φωνητικής, ξένων γλωσσών και δεν εφησυχάζομαι ποτέ, καθώς η γνώση ποτέ δε σταματά. Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι και με το θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μπορώ να σου πω ότι με γεμίζει εξίσου με το τραγούδι. Είναι τέλειο και με έχει κάνει πιο χαρούμενη στην καθημερινότητά μου… Τι άλλο να σου πω; Μένω στο Ρεθυμνάκι μου τις μισές μέρες διότι κατάγομαι από εδώ και το υπεραγαπώ. Χαίρομαι να κάνω ποδήλατο στη παραλία μας και στη παλιά πόλη, μου αρέσει πολύ που έχουμε τα πάντα και όλο υπάρχει εξέλιξη χωρίς να αλλοιώνεται η παράδοση. Γενικά αγαπάω τους Ρεθυμνιώτες πάρα πολύ, αγαπάω τα Χανιά γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, το Ηράκλειο γιατί εκεί εξελίχθηκα, αν θες, καλλιτεχνικά. Απλά μέσα από τη ποίηση, τη μουσική και τα θεατρικά κείμενα που ήρθα σε επαφή, γνώρισα καλύτερα τη Βάλια. Γιαυτό κ παροτρύνω τους αναγνώστες σου να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν κάθε μέρα. Ας χαρίσουμε όλοι στον εαυτό μας μικρές καθημερινές στιγμές χαράς. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η αρμονία στη ψυχή και μακροπρόθεσμα η ευτυχία.

 

Το cretewoman.gr σου εύχεται καλή επιτυχία σε κάθε σου βήμα και είμαι σίγουρη πως θα τα ξαναπούμε!

 

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της Βάλιας Αλεξίου

 

 

 


* Από την περιοδεία στην Κρήτη πέρυσι μαζί με τον Κώστα Λειβαδά