Εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους από το Σπόρι στο Ρισβάν Μετόχι Ρεθύμνου

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΡΙΣΒΑΝ ΜΕΤΟΧΙ

Ο Σύλλογος για τη μελέτη τη ελευθεριακής εκπαίδευσης “Το Σπόρι”, διοργανώνει εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερο παιχνίδι στη φύση, εργαστήρι κρουστών, προβολή ντοκιμαντέρ για τα ελεύθερα σχολεία, συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο χώρο του “Σποριού”, στην οδό Αγ. Ιωάννη 112, στο Ρισβάν Μετόχι.

Σε σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: “«Σπόρι» ονομάσαμε την αναζήτηση της δημιουργικής συνύπαρξης παιδιών και ενηλίκων με στόχο την ελεύθερη, ατομική και συλλογική εξέλιξη των παιδιών και τη διαρκή αυτοβελτίωση των ενηλίκων.

Το εγχείρημα αποσκοπεί αφ’ ενός στο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αυτοδιαχειριζόμενος, μη κερδοσκοπικός χώρος καλλιέργειας και έκφρασης (συναισθηματικής, νοητικής, σωματικής) για παιδιά προσχολικής ηλικίας και αφ’ ετέρου στο να τεθεί στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία ένας προβληματισμός – ερώτηση – δράση σχετικά με τα θέματα: παιδική ηλικία, οικογένεια, (προ)σχολική ιδρυματοποίηση.

Μέσω της μελέτης της θεωρητικής και πρακτικής έρευνας που έχουν κάνει διάφοροι επιστήμονες-παιδαγωγοί που τοποθετούν την ελεύθερη ανάπτυξη του ατόμου στο κέντρο του προβληματισμού τους, επιδιώκουμε το «Σπόρι» να αποτελέσει μία από τις δομές που χρειάζεται να δημιουργηθούν, ώστε να αναδειχθεί ένας άλλος τρόπος προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας βασισμένος στη χαρά, στη διαφορετικότητα και την αλληλοσυμπλήρωση όπου:
– τα παιδιά μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, να συνεργάζονται και να επιλύουν καταστάσεις μόνα τους.
– καλλιεργείται η φαντασία των παιδιών μέσω της καθημερινής, βιωματικής πρόσβασης σε όσο το δυνατόν περισσότερες μορφές τέχνης.
– τα παιδιά επιλέγουν με τι θα ασχοληθούν, ενώ οι ενήλικες φροντίζουν ώστε να υπάρχουν ποικίλα ερεθίσματα, στο σωστό χώρο και στην κατάλληλη ποσότητα με στόχο τα παιδιά να εξερευνούν , να αυτοδιορθώνονται και να μάθουν να μαθαίνουν.
– οι ενήλικες δεν είναι εκεί για να «διδάξουν» αλλά για να δώσουν αγάπη άνευ όρων και γνώση όταν τους ζητηθεί.
– ο ενήλικας παρατηρεί, αυτομορφώνεται και αναζητά τρόπους για να βοηθήσει το παιδί να αυτοπραγματωθεί σε ασφαλές πλαίσιο.
– ο φόβος, η βία, ο εγωκεντρισμός όχι μόνο δεν καλλιεργούνται αλλά αντικαθίστανται μέσα από δραστηριότητες που οδηγούν στο γέλιο, το σεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη.
– ακούγονται και οι πιο χαμηλόφωνες προτάσεις και τα παιδιά μαθαίνουν τόσο να δέχονται όσο και να δίνουν βοήθεια.
– οι αποφάσεις τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων λαμβάνονται με οριζόντιο τρόπο μετά από συζήτηση στη συνέλευση.

Το «Σπόρι» επιδιώκει το να απαρτίζεται από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων:
– που προσεγγίζουν και προσφέρουν τη γνώση χωρίς βία
– που βλέπουν τα παιδιά ως πολύτιμους συνοδοιπόρους στο ταξίδι της αυτοβελτίωσης”.

 

Πηγή: goodnet