Τι είναι το Triphala, η τροφή για την οποία μιλάνε όλοι;

Και ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας το Triphala. Ούτε που το είχα ξανακούσει μέχρι που σε μια παρέα έπεσε το θέμα τροφές που μας ομορφαίνουν και μας κάνουν καλό. Έτσι ανάμεσα στις βιταμίνες Α, C, E τα ωμέγα κλπ έμαθα και για τηνTriphala.

Πρόκειται για ένα φυτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αγιουρβέδα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως τονωτικό του εντέρου, συχνά συνταγογραφείται ως ήπιο καθαρτικό. Αλλά ενώ οι καθαρτικές ιδιότητές του είναι ευρύτερα γνωστές, τα άλλα οφέλη από αυτό το βότανο είναι ίσως ακόμη πιο αξιοσημείωτα.

Για να καταλάβετε τις δυνατότητες του Triphala, φτάνει να ξέρετε ότι φτιάχνετε από 3 συστατικά. Το όνομα Triphala σημαίνει "τα τρία φρούτα" και αποτελείται από τα ινδικά φρούτα amalaki, haritaki και bibhitaki.

Το Amalaki (emblica officinalis) είναι ένας θησαυρός της Αγιουρβέδα και χρησιμοποιείται πολύ. Αυτό το μικρό μωρό, το ινδικό φραγκοστάφυλο, ήταν ένα από τα πολύτιμα αναζωογονητικά της Αγιουρβέδα από την αρχαιότητα. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και είναι φορτωμένο με βιταμίνη C.

Το Haritaki είναι γνωστό ως ο βασιλιάς της ιατρικής του Θιβέτ. Πολλές απεικονίσεις του θεραπευτικού Βούδα τον δείχνουν να έχει στη χούφτα του αυτό το φρούτο υποδηλώνοντας την μακρόχρονη ιατρική του χρήση στην Ασία. Πιστεύεται ότι έχει μια ποικιλία θετικών επιπτώσεων στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό από μόνο του. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες.

Το Bibhitaki (terminalalia belerica) είναι ένα άλλο ισχυρό αρχαίο αναζωογονητικό με αποτοξινωτικές ιδιότητες στο αίμα, τους μύες και το λιπώδη ιστό του σώματος. Το Bibhitaki είναι πολύ χρήσιμο για τον ποιοτικό σχηματισμό οστού. Αυτός ο καρπός είναι γνωστός ως "αυτός που κρατά μακριά τη νόσο λόγω του ονόματός του στα πολλαπλά οφέλη που έχει.

 

Οφέλη για την υγεία από το triphala churna:

- Πεπτικά προβλήματα
- Αποτοξίνωση
- Βελτίωση της όρασης
- Βελτίωση της κυκλοφορία του αίματος
- Ενίσχυση της άμυνας
- Μείωση της φλεγμονής
- Θεραπεία της αναιμίας
- Αφαιρεί τα λιπαρά
- Βοηθάει στην απώλεια βάρους
- Ανακουφίζει τον πόνο των οστών και των αρθρώσεων
- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
- Θεραπεύει τις πληγές πιο γρήγορα
- Αποτρέπει τις ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις
- Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες
- Θεραπεύει τον καρκίνο
- Θεραπεύει τους διαβητικούς
- Θεραπεύει την ζάλη και την κινητική ασθένεια
- Χρησιμοποιείται στα μωρά
- Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονικών ανισορροπιών
- Θεραπεύει την κακή αναπνοή
- Οφέλη για το δέρμα
- Αναζωογονεί το δέρμα
- Μειώνει τους μαύρους κύκλους
- Θεραπεύει το έκζεμα
- Έχει πολλά οφέλη για τα μαλλιά
- Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών
- Θεραπεύει την πιτυρίδα

Το Triphala το βρίσκουμε σε σκόνη και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους.

Triphala με λεμόνι – Προσθέστε μια κουταλιά της Triphala σε ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να το ανακατέψετε με λεμόνι ή/και μέλι, Triphala με τσάι – Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τσάι με τη σκόνη για να πάρετε τα οφέλη της. Βράζετε το νερό και πίνετε, αφού προσθέσαμε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μελιού στο μείγμα για καλή γεύση, αν θέλετε. Triphala σε δισκία / κάψουλες – Αν σας ενοχλεί η πικρή σκόνη, μπορείτε να πάρετε δισκία ή κάψουλες. Μπορείτε να πάρετε ένα δισκίο ή μια κάψουλα τρεις φορές την ημέρα. Triphala για πλύσεις ματιών – Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την Triphala churna για να πλένετε τα μάτια σας. Απλά βάλτε 2 κουταλάκια του γλυκού αυτού του μείγματος σε χλιαρό νερό όλη τη νύχτα και το φιλτράρετε το πρωί. Πλύνετε τα μάτια σας με το μείγμα. Triphala ως μάσκα προσώπου- Κάνετε μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας triphala. Χρησιμοποιήστε την μία φορά την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα. Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας και προσθέστε 1 1/2 κουταλιές σκόνης triphala σε αυτό. Εφαρμόστε την πάστα ομοιόμορφα στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Ξεπλύνετε το μετά από 10-15 λεπτά. Με τακτική χρήση, το δέρμα σας θα γίνει ομαλό και απαλό. Κατάλληλη μάσκα για λάμψη και αντιγήρανση.

Τι πρέπει να προσέχετε με την Triphala:

Οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες πρέπει να παίρνουν το βότανο στη δοσολογία που ορίζει ο γιατρός, γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή μπορεί να περάσει υπερβολική ποσότητα στο γάλα και στο μωρό.

 

Πηγή: marymary