Παρουσίαση του βιβλίου "Σκιά" του Λευτέρη Γιαννακουδάκη στο Ηράκλειο

  • Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 09:06
  • Συντακτική Ομάδα
  • Βιβλίο

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης με το νέο του μυθιστόρημα “Σκιά” που εκδόθηκε από τον Καστανιώτη παρουσιάζει τη πιο φιλόδοξη σύνθεση του. Επανέρχεται στο αστυνομικό και μαζί στο πολιτικό μυθιστόρημα. Αποτολμά μια περιδιάβαση στη ιστορία του τόπου από τα Ιουλιανά του 1965 μέχρι σήμερα. Οι κόμποι της ιστορίας του σκαλώνουν στα γεγονότα της Κύπρου το 1974, στα γεγονότα του 1989, στις “προεόρτιες” εκλογές του 2012. Υπονοεί πως τα πολιτικά πράγματα έχουν μια λογική συνέχεια, παρουσιάζοντας τα μέσα από τη ζωή των ηρώων του.

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια στους ανθρώπους υποχρεώνοντας τους στη σιωπή, στην επιβίωση στη σκιά, στην απόκρυψη επιθυμιών και γεγονότων. Η έρευνα που διενεργείται για την διερεύνηση εγκλημάτων αποκαλύπτει τις σκοτεινές γωνιές στο βάθος των συρταριών όσων φεύγουν, χωρίς να έχουν τολμήσει ποτέ να αναμετρηθούν με τις αδικίες που έχουν υποστεί ή με τα λάθη που έχουν διαπράξει.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα γνώριμος σε εμάς. Ο αστυνόμος Γκερές -που είναι ο κεντρικός ήρωας της “Σκιάς”- κινείται στην πόλη του Ηρακλείου, ανακαλύπτοντας την ξανά μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Μέσα από τις μεγάλες αλλαγές αναδεικνύεται η τομή, αλλά και το συνεχές της ζωής στην πόλη. Το αστικό σκηνικό “επιβάλλεται” από τη φύση της ιστορίας που μας διηγείται ο συγγραφέας, καθώς η πυκνή δόμηση και η πολυκοσμία ευνοούν αλλά και αιτιολογούν τη στάση των ηρώων απέναντι στους άλλους, μα και στο παρελθόν τους.

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει Βιολογία, Σενάριο και Δημιουργική Γραφή. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Σενάριο στο καλλιτεχνικό εργαστήρι La Culturelá. Η Σκιά είναι το πέμπτο του προσωπικό βιβλίο, ενώ διηγήματα και κείμενά του περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους.

Με τον Λευτέρη Γιαννακουδάκη θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε για τη ¨Σκιά” την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου (οδός Ανδρόγεω).

Για το βιβλίο του θα μας μιλήσουν: η Λιάνα Σταρίδα, αρχαιολόγος και ο Νίκος Χρυσός, συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με τους φίλους και αναγνώστες του που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας NOIR ΗΡΑΚΛΕΙΟ με έργα της Φραντζέσκας Ανδρεαδάκη και της Γεωργίας Κοντοδήμου με κείμενα από τη “Σκιά” του Λευτέρη Γιαννακουδάκη.