H Γιορτή της Ευρωπαίκής ημέρας Μουσικής στο Ρέθυμνο

  • Σάββατο, 17 Ιούνιος 2017 11:14
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα μουσικής, 21η Ιουνίου 2017 και διοργανώνουμε ένα διήμερο πολιτιστικών δράσεων.


Την έναρξη της  ανέλαβε το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου με τραγούδια και χορούς  από παραδοσιακά και ευρωπαϊκά σύνολα, την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στην Πλατεία Μικρασιατών.

Το Μουσικό Σχολείο από την ίδρυση του, το 1991, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί,  καταφέρνει με σταθερά ανοδική πορεία να καλλιεργεί τον ρυθμό και την μελωδία στα παιδιά και να δημιουργεί τους αυριανούς μουσικούς της πόλης μας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης την έχουν αναλάβει  οι δημοσιογράφοι Κορωνάκης Δημήτρης και Σταύρος Ρακιτζής.

 

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις  9.00 το πρωϊ, έξω από το Δημαρχείο,  η μέρα θα ξεκινήσει μουσικά με προσανατολισμό την προαγωγή  το υψηλού επιπέδου μουσικής που παράγεται στα ωδεία και στις σχολές  της πόλης μας, Οι  μαθητές (επιπέδου) της Ανωτέρας τάξης του Πιάνου, θα μας παρουσιάσουν κλασσικά έργα, του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Χατζιδάκη και άλλων. Κατόπιν θα ακούσουμε τραγούδια από την Νεοσύστατη Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών υπό την Διεύθυνση της Ελένης Περπιράκη.

 

Το απόγευμα στις 7.30μ.μ.,  στην Πλατεία της Μητρόπολης,  θα μας  υποδεχθεί η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, με υπεύθυνο τον Καθηγητή και πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλης μας, κ. Ευάγγελο Καπαϊδονάκη.  Στη συνέχεια, απολαύσουμε μικρασιάτικα τραγούδια από την Χορωδία Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπό την διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Παραδοσιακής Μουσικής και διδάσκων στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Τη σκυτάλη θα πάρει  η ομάδα Ριζίτικου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και τη μουσική αυτή βεγγέρα  θα συμπληρώσει η ομάδα εφήβων του συλλόγου Ερωφίλη.

 

Η μουσική περιπλάνηση μας θα συνεχιστεί στην Πλατεία της Μητρόπολης στις  9 το βράδυ οπότε «τα φώτα σβήνουν στην οθόνη»  για να υποδεχθούμε  τον Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκο Πλατύραχο και την σοπράνο Κλεονίκη Δεμίρη. Θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο.
Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες κι επισκέπτες μας να γίνουν μέτοχοι και υποστηρικτές της μουσικής αυτής  πανδαισίας, την οποία γενναιόδωρα προσφέρει  στην κοινωνία μας το εξαίρετο καλλιτεχνικό δυναμικό της.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για το Νίκο Πλατύραρχο:

Ο Νίκος Πλατύραχος γεννήθηκε το 1965 και κατάγεται από το Pέθυμνο. Tα τελευταία 12χρόνια, παράλληλα με την Aθήνα, ζεί και δρα στην Kολωνία και το Mόναχο της Γερμανίας όπου ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικών υποκρούσεων σε κινηματογραφικές ταινίες. Aφού σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη μουσική ακαδημία του Ανοβέρου και της Κολονίας με τον Hans Werner Henze, καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio ηλεκτρονικής μουσικής της Kολωνίας με καθηγητή τον H. U. Humpert και με την υποστήριξη της γερμανικής υποτροφίας DAAD, απ´ όπου αποφοίτησε το 1991. Έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 15 ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και συνεργάζεται συστηματικά με τους σκηνοθέτες Xάρη Πατραμάνη, Rainer Matsutani και Adolf Winkelmann.

H μουσική του για την ταινία "FLUG IN DIE NACHT" (Πτήση μέσα στη νύχτα) απέσπασε την πρώτη διάκριση στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Trossingen. Oι δραστηριότητές του εκτείνονται επίσης σε έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, που εκτελούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (ορχήστρα της Bαυαρικής ραδιοφωνίας, συμφωνική ορχήστρα της Πράγας, Studio ορχήστρα της Kολωνίας κ.α.). Στην Eλλάδα μεταξύ άλλων, έργα του έχουν εκτελεσθεί στο Hρώδειο Ωδείο και στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, από την ιταλική ορχήστρα "Divertimento Ensemble", καθώς και από τη Συμφωνική Oρχήστρα της EPT. Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του, σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την ορχήστρα των χρωμάτων ("Mατωμένος Γάμος", κινηματογραφικά, κύκλος "NinoRota"), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη ("Aκολουθία εις κεκοιμημένους", "Eπιφάνεια Aβέρωφ").

Tον Nοέμβριο του 1995 του απενεμήθη το ομοσπονδιακό βραβείο κινηματογραφικής μουσικής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων FILMMUSIKTAGE95 στη Bόννη, για τη μουσική του στην ταινία του Rainer Matsutani "Nur uber meine Leiche" (CD Sony Music). H τελευταία δισκογραφική του έκδοση με τίτλο"Σεπτέμβριος", αφορά σε κινηματογραφικά μουσικά του θέματα, που αποδίδονται από την Oρχήστρα των Xρωμάτων.