Σπάνια μουσικά όργανα στο "Θύραθεν" - Νέα εποχή στο μοναδικό μουσείο του Κρουσώνα

  • Σάββατο, 17 Ιούνιος 2017 09:08
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

Η έρευνα και η τεκμηρίωση που θα συνδέσει τα μουσικά όργανα της Κρήτης και της Ελλάδας με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας αποτελούν το όραμα μιας ομάδας ανθρώπων με επίκεντρο το Μαλεβίζι. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της νέας φάσης που καλείται να διανύσει  το μοναδικό στην Κρήτη Μουσικών Οργάνων Θύραθεν του Κρουσώνα.

Της Μαρίας Καλλέργη

Το Μουσείο που υλοποιήθηκε μέσω προγράμματος και αγκαλιάστηκε με πολύ θέρμη από την κοινωνία του Κρουσώνα και της Κρήτης γενικότερα στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του κατάφερε πολλά. Μέσα σε αυτά είναι η πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων κάποια από τα οποία είναι και σπάνια αλλά και η καταγραφή χιλιάδων επισκέψεων από μαθητές κυρίως της Κρήτης.

Σήμερα, το Μουσείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε νέες δράσεις.  Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αφού εγκριθεί ο απολογισμός όσων ως σήμερα έγιναν θα ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του Μουσείου.

Όπως χαρακτηριστικά ο  Γρηγόρης Πιτσικάκης, εκ της οικογενείας των ιδρυτών του Μουσείου, που θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα με το Μουσείο σήμερα οι συνθήκες για να γίνει το Μουσείο μια κοιτίδα πολιτισμού μέσω της έρευνας και της τεκμηρίωσης στο χώρο της μουσικής έχουν ωριμάσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν υπάρχει διάθεση όλα μπορούν να γίνουν και τα όποια εμπόδια υπάρχουν μπορούν να ξεπεραστούν. Και ως σήμερα η διάθεση των ανθρώπων απέναντι στο Μουσείο είναι δεδομένη αφού ο Κρουσώνας στηρίζει την προσπάθεια με την πρώτη στιγμή, ώστε πλέον το «Θύραθεν» να είναι το Μουσείο του χωριού.

Σπάνια όργανα 

Το μουσείο φιλοξενεί 100 και πλέον όργανα, έγχορδα, πνευστά, κρουστά, ιδιόφωνα, τοξωτά, κ.λπ. Όργανα από την αρχαία Ελλάδα (πιστά αντίγραφα των αυθεντικών), την Κρήτη, τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και από άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Τουρκία, η Συρία, η Ρωσία, η Βουλγαρία κ.λπ., τα οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά και να αγγίξει τις χορδές τους. Να ακούσει το μαγευτικό τους ήχο και να γνωρίσει την ιστορία και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Στο  χώρο του μουσείου, πέρα από τα παραδοσιακά όργανα του νησιού μας, φιλοξενούνται μεταξύ άλλων:γ κάιντες, μπουλγαρί, βιολιά, κανονάκι, σαντούρι, παλιά αιγυπτιακά κρουστά, ασκομαντούρες, μαντουράκια, φιαμπόλια, φλογέρες, κλαρίνα, τσαμπούνες και λαλίτσες, κεραμική κατασκευή σε σχήμα πουλιού που σφυρίζει κανονικά, ενώ αν τοποθετήσετε μέσα νερό, σφυρίζοντας, ακούγεται το κελάηδισμα του πουλιού, ένα πολύ παλιό παιχνίδι, που διασκέδασε γενιές και γενιές. Επίσης, μουσικά όργανα από το βυθό της θάλασσας.