Τελικά ποια είναι η Κρήτη;

  • Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 09:37
  • Ελίνα Λαγουδάκη
  • Σκέψεις

Ξημερώματα Τρίτης 13 Μαΐου, γύρω στις 5 το πρωί. Ποιο ξύπνημα μπορεί να είναι καλύτερο από έναν έντονο καβγά; Και πως ολοκληρώνεται αυτό; Με όπλο. Ας πάρω όμως από την αρχή. 

Της Ελίνας Λαγουδάκη

Σήμερα τα ξημερώματα, μια ολόκληρη γειτονιά σηκώθηκε στο πόδι αλλά δεν ξεμύτισε από το σπίτι - εννοείται πως πολύ καλά έκανε- στο άκουσμα απειλών, λογομαχίας και φυσικά όπλου. Που έγινε όλο αυτό; Ούτε σε Γουέστερν ούτε σε κανένα χωριό που δεν το βλέπει ούτε ο Θεός. Έγινε σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, στην περιοχή του ΑΤΕΙ. 

Οπότε, δεν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει κάποιον χωριάτη, όπως άκουσα πολλούς να το λέγανε για το παιδί που είχε χαθεί στα Ανώγεια πριν λίγο καιρό. Όχι ότι είναι κακό κάποιος να είναι από χωριό, απλά ο όρος χωριάτης έχει άλλο νόημα. 

Μετά από αυτό το σκηνικό και ενώ κάπως ηρέμησαν τα πράγματα όταν φάνηκαν τα μπλε φώτα του περιπολικού, που φυσικά μόλις έφυγε συνέχισαν τον καβγά όσοι είχαν εκεί, αυτό που φοβόμουν ότι θα ακούσω θα ήταν το ασθενοφόρο. Τι θα γινόταν αν ένα από τα παιδιά που μένουν σε αυτή τη γειτονιά έβγαινε στο μπαλκόνι να δει τι γινόταν και το χτυπούσε μια σφαίρα από λάθος; Άραγε θα το καταλάβαινε κανείς ή το παιδί θα ψυχομαχούσε μόνο του; Αυτό θα έκανε τον "μάγκα" με το όπλο πιο άντρα; Βασικά, το όπλο περιμένει για να δείξει τον ανδρισμό του; 

Και τώρα τι; Είναι περίοδος πανελληνίων και από Σεπτέμβρη θα έρθουν τόσα παιδιά πάλι στις σχολές της Κρήτης, αλήθεια όμως, εσείς θα φέρνατε το παιδί σας εδώ να σπουδάσει; Μας φαίνεται παράλογος ο φόβος των γονέων που δεν θέλουν τα παιδιά τους να έρθουν εδώ για σπουδές; Μας κάνουν μήπως bullying τα παιδιά που δεν είναι από Κρήτη, όταν δεν κάνουν παρέα με Κρητικούς; Τους αδικεί κανείς; Εγώ προσωπικά όχι. Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα συναντήσει ένα παιδί, θα είναι ο τύπος της κούπας και της ψεύτικης μαγκιάς , όχι, δεν το αδικώ το παιδί που δεν θέλει να κάνει παρέα με ντόπιους και που θέλει να φύγει. 

Άραγε, θα σκεφτόμασταν τα όπλα και το τι κακό έχουν οι Κρητικοί, μόνο αν χτυπούσε κάποιος; Θα γινόμασταν Μενίδι; Που όλοι ξέρουν, κανείς δεν μιλάει, εκτός από τη στιγμή που θα χυθεί αθώο αίμα; 

Άντρας δεν είναι αυτός που λύνει διαφορές με όπλα. Ούτε που το κρατάει για απειλή ή ακόμα χειρότερα, για μαγκιά. Άντρας είναι αυτός που λύνει τα θέματα του με το μυαλό και το λόγο του. Εν έτη 2017, είναι απλά ντροπή να ζούμε τέτοιες καταστάσεις μέσα στη πόλη. Αλλά ξέχασα, δεν είναι Ρομά για να βγάλουμε κακία, και φυσικά δεν επηρεάζει τον τουρισμό μας αφού κανείς από τους τουρίστες δεν το μαθαίνει.

Συγγνώμη αλλά κάτι τέτοιες στιγμές, ντρέπομαι τόσο που είμαι από Κρήτη και αγαπώ το τόπο μου. 

Ελίνα Λαγουδάκη

Φοιτήτρια πληροφορικής και απόφοιτη σχολής δημιουργικής γραφής. Μήπως και μέσα από το γράψιμο καταφέρω να καταλάβω τον κόσμο και τους ανθρώπους.