Αλμυρή Θρακιώτικη γαλατόπιτα

  • Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 20:56
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Παραδοσιακή Θρακιώτικη αλμυρή γαλατόπιτα με τυρομαγιά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή 6-7 χειροποίητα χωριάτικα φύλλα
  • 1 λίτρο γάλα αγελαδινό παστεριωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας τυρομαγιά
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής:

Ρίχνουμε τη τυρομαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να πήξει.

Χτυπάμε τα αβγά μας και προσθέτουμε σε αυτά το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο μπολ με το πηγμένο γάλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί με λεπτό πάτο (οχι πυρεξ) για να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της πίτας μας, και στρώνουμε “σουρωμένο” ένα φύλλο, Ρίχνουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και την απλώνουμε παντού. Στρώνουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο με τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε μια μεγαλύτερη δόση από τη γέμιση. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα μας.

Το τελευταίο φύλλο το βρέχουμε με λάδι και νερό.

Χαράζουμε σε κομμάτια τη πίτα μας και τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα μαχαίρι για να φύγει ο αέρας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και έπειτα τη σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και τη ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά. Συνολικά 35-45 λεπτά.

 

 

 

  • sintagesmagirikis