8 Χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Έξαρχου

  • Παρασκευή, 9 Ιούνιος 2017 20:55
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Ο Θόδωρος Έξαρχος ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου, με πολυετή ευδόκιμη παρουσία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ερχόμενος από την Κέρκυρα στην Αθήνα για σπουδές, αλλά και για να βρει τον επαγγελματικό του δρόμο, μπήκε αρχικά στα «χωράφια» της δημοσιογραφίας και -ως καλλιτεχνικός συντάκτης- εργάστηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, αλλά και ως μεταφραστής σε περιοδικά. Ακόμη και τότε όμως που έγινε ηθοποιός, το γράψιμο δεν το εγκατάλειψε ποτέ. «Πάντα μετέφραζε θεατρικά έργα, έγραφε ποιήματα και μελετούσε το θεατρικό χώρο της Ελλάδας με μεγάλη ευλάβεια. Γι’ αυτό και τα βιβλία του για την ιστορία και τους ανθρώπους του θεάτρου, τα οποία άφησε πίσω του θεωρούνται το “Ευαγγέλιο” της θεατρικής ζωής της χώρας μας» ισχυρίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το μεράκι του.

Μπήκε στο θέατρο το 1951 παίζοντας στο έργο «Βροχή» με το θίασο της Κυρίας Κατερίνας. Εξι χρόνια αργότερα (1957) γύρισε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο «Της τύχης τα γραμμένα». Συνολικά γύρισε εξήντα ταινίες παίζοντας δεύτερους, αλλά πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους, βάζοντας τη σφραγίδα του με την επιβλητική παρουσία του. Ανάμεσά τους είναι η «Μαντώ Μαυρογένους», «Η ωραία του κουρέα» και ταινίες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στη δεκαετία του ’60, όπως «13ος» με την Ελενα Ναθαναήλ και «Ου κλέψεις» με την Γκιζέλα Ντάλι. Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση είναι στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. Στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στον περίφημο «Αγνωστο πόλεμο» - από τις πιο εμπορικές σειρές όλων των εποχών. 

Από θεατρικής πλευράς, το βιογραφικό του έχει να επιδείξει συμμετοχές σε αξιόλογες παραστάσεις (μεταξύ αυτών τα έργα «Ο αρχιτέκτονας Σόλνες» με τον Γ. Κιμούλη και «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» με τον Γ. Βούρο). Από ραδιοφωνικής πλευράς, η ζεστή φωνή του έχει καταγραφεί σε θρυλικές ηχογραφήσεις του κρατικού ραδιοφώνου όπως η περίφημη ραδιοφωνική σειρά «Η χιονάτη και οι επτά νάνοι» με την Ξένια Καλογεροπούλου που σκηνοθετούσε ο Γκυ Ζυρώ. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και σύμφωνα με τη γνώμη πολλών παλιών συναδέλφων του, έδωσε μάχες για τον εκδημοκρατισμό του σωματείου τους. Βοηθούσε και στήριζε πολλούς ηθοποιούς στα πρώτα τους βήματα. Τρανό παράδειγμα ο Σταύρος Παράβας. Ο Εξαρχος τον ανακάλυψε σε ηλικία 17 χρόνων να εργάζεται σε ένα παντοπωλείο της γειτονιάς του και του έδειξε το δρόμο για να μπει στο θέατρο που τόσο πολύ επιθυμούσε!

Επιπλέον, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου ως γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξέδωσε και ποίηση, ποιήματα γραμμένα με βαθιά ευαισθησία, με αίσθηση του μέτρου.