Μια λογίστρια μπλόγκερ γαστρονομίας - Γιατί οι συνταγές χωρίς ιστορία είναι απλώς λίστες υλικών

Συνήθως ασχολείται με αριθμούς. Αλλά τις ώρες που η Νεκταρία Κοκκινάκη από το Καβούσι Ιεράπετρας δεν εργάζεται ως λογίστρια, μυρίζει, θυμάται, μαγειρεύει, γελά και νοσταλγεί. Γιατί μπορεί η πρώτη εικόνα της Νεκταρίας ως μπλόγκερ να παραπέμπει σε έναν ακόμα οδηγό μαγειρικής με εξαιρετικές συνταγές, αλλά αυτές οι συνταγές έχουν μια ιδιαιτερότητα.

Της Μαρίας Καλλέργη 

Έχουν να μας πουν μια ιστορία η καθεμιά, να μας δημιουργήσουν μια εικόνα και να μας “θυμίσουν” μια μυρωδιά από κείνες που η Νεκταρία μοιράζεται μαζί μας. Γεύσεις και αρώματα από τα Κρητικά χωριά του παρελθόντος, συνταγές διανθισμένες με στοιχεία λαογραφικά αλλά και ιστορίες άλλοτε εύθυμες κι άλλοτε όχι.

Η ίδια άλλωστε έχει ένα μότο λέγοντας ότι αν η συνταγή δεν έχει μια ιστορία να μας πει είναι απλώς μια λίστα με υλικά και μια συνταγή παρασκευής. Όλα όσα σκέφτεται η Νεκταρία τα συγκέντρωσε σε μια ιστοσελίδα τη kritikes-geuseis.gr, όπου αποτελεί μια καλή λύση να ενημερωθούμε για τα νέα της γαστρονομίας αλλά να πάρουμε και ιδέες και να μαγειρέψουμε καλό παραδοσιακό φαγητό.

Η ίδια συστήνοντας τον εαυτό της θα μας πει: “Λογίστρια στο επάγγελμα και μαμά δυο πανέμορφων μικρών αγοριών του Αριστομένη και του Ανέστη. Τα τελευταία 16 χρόνια ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης που τόσο έχω αγαπήσει. Η αγάπη αυτή όμως δε μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη που έχω για τον τόπο καταγωγής μου, το Καβούσι του Νομού Λασιθίου”.

Έμπνευση οι γιαγιάδες

Πηγή έμπνευσης για τη Νεκταρία Κοκκινάκη αποτελούν οι δύο γιαγιάδες της η Κρητικιά και η Μικρασιάτισσα: “Η μία μου γιαγιά είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ενώ η άλλη ήταν βέρα Κρητικιά. Μπολιάστηκα μέσα από δύο πολιτισμούς και δύο διαφορετικές κουλτούρες, καθώς και οι δύο μου γιαγιάδες ήταν δυναμικές, με έντονη προσωπικότητα.

Και κάπου εδώ έρχεται για μένα η μεγάλη μου αγάπη για το φαγητό και κυρίως για το παραδοσιακό Κρητικό φαγητό. Αίτια ήταν αυτές οι δυο γυναίκες, που θα έχουμε συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας”

Η αφορμή να βρεθούμε στο τραπέζι

Μια εικόνα με ανθρώπους να τρώνε και να απολαμβάνουν το φαγητό γύρω από ένα τραπέζι ξεπηδά από την διήγηση της Νεκταρίας, η οποία εξηγεί και συνδέει τη συνταγή με την παράδοση τονίζοντας: “Για μένα η κάθε συνταγή δεν είναι απλά μια συνταγή. Δεν είναι μια λίστα από υλικά και ένας τρόπος παρασκευής . Η κάθε συνταγή είναι συνδεδεμένη με μια ανάμνηση . Μεσα στο μυαλό μου αλλά κυρίως στη ψυχή μου είναι μυρωδιές, γεύσεις, ιστορίες αστείες αλλά και στενάχωρες καμία φορά”.

Στη σελίδα της η κ. Κοκκινάκη αναφέρει: “Θα ήθελα να καταφέρω να σας δημιουργήσω εικόνες . Σε όλο αυτό το ταξίδι που θα κάνουμε εκτός από διάφορα λαογραφικά που θα σας αναφέρω σχετικά με την κάθε συνταγή θα υπάρχει και μια μικρή ιστορία . Να μαγειρεύεται με αγάπη , με φαντασία και φυσικά με την ψυχή σας , έτσι ότι και να κάνετε θα είναι πάντα νόστιμο . Το φαγητό για μένα είναι η αφορμή να βρεθούν οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι”.

Οι συνταγές και οι ιστορίας της Νεκταρίας Κοκκινάκη βρίσκονται συγκεντρωμένες στη σελίδα kritikes-geuseis.gr.  Η φωτογράφηση με τις φωτογραφίες του θέματος έγινε στις «PARASTIES» από τον φωτογράφο Στέφανο Ραπάνη.